Beate Forbergskog, 40, före och efter sin resa i Vektklubb.

”Jag vill inspirera andra”

Beate Forbergskog, 40, har i princip alltid varit överviktig.
Men genom att ändra sin livsstil har hon nu gått ner 35 kilo i vikt.
– Nu vill jag så gärna inspirera andra, säger hon.

Kolla: Så fick Beate hjälp

Efter en lång sjukdomsperiod för tio år sedan gick Beate Forbergskog med i Vektklubb (reds. anm. Den norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*). Sedan dess har hon gått ner 35 kilo, men vägen dit har inte varit lätt. År 2010 fick Beate fibromyalgi, som ger kroniska muskelsmärtor. Det fick henne att inse hur viktigt det var att hon skötte om sig själv.
– Den största motivationen blev alltså min hälsa. Jag måste äta bra och röra på mig för att minska smärtan så mycket det går. Det har också varit jätteviktigt för min sjukdoms skull att jag inte hoppar över min träning. Den är liksom min medicin, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet

Vill vara aktiv med sina barn

Idag är Beate 38, sambo och mamma till två barn på fem och två år. Och familjen har varit en viktig motivator genom den här svåra tiden.
– Jag vill ju vara så aktiv jag kan med mina barn, lära dem sunda värderingar och att känna glädje i att röra på sig, säger hon.
För att gå ner i vikt har hon dock behövt göra en hel del förändringar. Innan åt hon till exempel bara en till två måltider per dag – och inga bra sådana. Då jobbade hon nämligen på en pizzakedja och fick därmed i sig rätt mycket fet mat.

Började äta mer regelbundet

En av Beates första saker att ändra på var hennes frukostvanor:
– Jag började helt enkelt äta små portioner havregrynsgröt varje morgon och även planera resterande måltider bättre. Exempelvis började jag ta med mig egna lunchlådor till jobbet och äta mer regelbundet var tredje timme. Jag skar också ner på gluten och socker på grund av min irriterade tarm. Jag tvärslutade inte med det, men minskade på det.
Däremot var det inte lika lätt att sluta med bakverk, eftersom hon alltid har älskat att baka. Men lösningen blev att lära sig nya saker, bland annat mer sockerfritt.
Kom igång med din viktresa – redan idag

”Det är lite overkligt”

I takt med sin viktnedgång insåg Beate att hon kanske snart skulle kunna börja springa, någonting hon alltid drömt om. Men ju lättare hon blev, desto lättare gick det. Hon kände dessutom av allt mindre smärta.
– Att bli normalviktig gav mig mycket bättre förutsättningar. I år ska jag springa mitt första lopp. Det blir så spännande! Det är lite overkligt att ha gått ner så mycket i vikt. Jag har ju varit överviktig i hela mitt liv. Men jag är väldigt stolt och får ärligt talat säga att jag älskar att gå i klädbutiker nu. Det är också skönt att slippa att bli andfådd varje gång jag ska gå i en trappa, säger hon.

Som mest har hon vägt 100 kilo

För Beate gick alltså viktnedgången lättare än väntat, däremot har det varit en utmaning att hålla sin nya vikt.
– Jag har bestämt mig för att helt enkelt lära mig vad jag ska undvika. Och för att göra det har jag förlängt mitt medlemskap i Vektklubb i ett år.
Väger sin mat gör dock Beate inte – men däremot sig själv. Varje vecka för att hålla koll. Som mest har hon varit uppe på hundra kilo. Nu är hon nere på 65 kilo. Dessutom räknar Vektklubbs mobilapp alla kalorier hon äter och göra av med.
Och varför är det viktigt att dela din historia?
– Jag har själv haft ett antal förebilder som har inspirerat mig och vet hur viktigt det är. För det kommer garanterat perioder då det är jättejobbigt och då är människor som kan motivera dig guld värt. Så om bara min historia kan inspirera någon blir jag hemskt glad, säger Beate.
Behöver du också hjälp? Prova samma grej som Beate

Beates bästa vikttips

1. Hitta din inspirationskälla.
… någon eller något som kan inspirera dig till att resa dig ur soffan när de där tunga dagarna kommer.

2. Ge dig själv små belöningar längs vägen.
Det kan vara väldigt små saker, bara de är för dig själv.

3. Se till att helt enkelt inte köpa hem dåliga saker.
… För finns de inte hemma, kan du heller inte äta upp dem.
Bli av med DIN övervikt

Det här får du som medlem

  • En individuell kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Träningsprogram och filmer
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till programmet "90 dagar med Mårten Nylén"
    Varmt välkommen tills oss

Här är Beates norska intervju

Malene Emilie Rustad/Verdens gang

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här