Så gick Minna ner i vikt med 5:2

Från början vägde Minna 85 kilo och satte en målvikt på 65 kilo. Men idag är hon nere på 60 kilo. Och den ljuslila balklänning hon en gång köpte till student passar inte längre alls.

Få samma hjälp som Minna här
I det stora hela är hon som vilken tjej som helst. Hon bor i ett hus i en medelstor svensk stad, är gift, har två barn och katt. På fritiden tecknar hon, målar i akryl, sjunger och spelar piano.
När Minna var 18 år köpte hon en ljuslila klänning till sin studentbal. Den passar inte alls nu, eftersom hon har gått ner 28 kilo sedan dess.
– Innan åt jag både fel och alldeles för mycket. Jag tröståt, nattåt och bakisåt. Jag åt helt enkelt så fort det fanns en anledning, säger hon.

”Så här kan jag inte hålla på”

Och lite så har livet alltid sett ut. När Minna var barn fanns det alltid sötsaker hemma och även om hon dansade en gång i veckan gick hon sakta men säkert upp i vikt.
– Kanske promenerade jag eller tränade någon gång, men aldrig regelbundet eller hårt. När jag var 22 gick en nära släkting bort i en hjärtinfarkt till följd av övervikt. Och då tänkte jag att "så här kan jag ju inte hålla på, då kommer jag ju också att dö”.

”Oj, det här var ju faktiskt inte så himla svårt”

Några veckor tidigare hade en kompis gått med i Wellobe och gått ner ganska många kilon. "Men det verkar ju bra", tänkte Minna och registrerade också sig.
– Ganska snart insåg jag dock att jag var tvungen att anstränga mig också och började räkna kalorier och ta hjälp av recept. Det gav effekt direkt. "Oj, det här var ju faktiskt inte så himla svårt”, tänkte jag då. Innan hade jag ju å andra sidan ätit pizza och chips hela tiden, så bara att jag slutade med det gjorde förstås jättemycket.

JUST NU: 50% rabatt

Plötsligt hängde byxorna löst

Men det första Minna noterade var inte att kilona försvann.
– Däremot upptäckte jag allt oftare att mina kläder hade blivit för stora. Plötsligt hängde liksom byxorna löst. Jag tror bara att det tog två månader innan jag fick köpa nya storlekar, mycket kläder fick jag ge bort eller bara slänga.
Nå din målvikt – med våra verktyg

Fastnade på en viktplatå

Tittar man på bilden på den 19-åriga Minna i sin ljuslila studentklänning är det svårt att tro att det är samma tjej. Då vägde hon 85 kilo.
– Därefter gick jag ner ganska mycket, men när mina två barn sedan föddes 2010 och 2013 gick jag upp allting igen.
Efter 2013 gick Minna därför med i Wellobe igen, den här gången för att testa 5:2-metoden.
– Då behövde jag liksom en extra skjuts efter att ha stått still ett tag på 72-73 kg.

Testade 5:2

Minna åt alltså som vanligt i fem dagar och fastade i två. Och under fastedagarna blev det alltid samma meny: Till frukost lättyoghurt och müsli, till lunch sallad och till middag soppa.
– Det var liksom lättast för då behövde jag "inte tänka så mycket". Övriga dagar höll jag mig till min rekommenderade kalorinivå på 1 700 kalorier och loggade all mat i min Loggbok.
Den här gången började Minna även att träna hårdare. I början spinning men ganska snart tuffare gruppass med skivstång, som till exempel BodyPump.
– Jag gillade verkligen att svettas ordentligt och gå därifrån alldeles skakig.

”Jag förlåter mig själv”

Från början vägde Minna 85 kilo och satte en målvikt på 65 kilo. Idag är hon nere på 60 kilo. Och den håller hon – även om det är klart att hon har "sina perioder". Det har väl alla.
– Skillnaden nu är både att jag vet vilka mina falluckor är och hur jag ska göra när de kommer. Det sitter i bakhuvudet nu så äter jag för mycket godis någon gång, ja då slutar jag med det och återgår till mitt vanliga liv. Och jag förlåter mig själv för de perioderna också.
Vad i Wellobe hjälpte dig som mest?
– Hela konceptet egentligen, med Loggboken, recepten och alla bloggar. Jag tyckte också om att få allt serverat: Ville jag ha ett träningsschema så lades det upp åt mig så jag behövde liksom aldrig pussla själv utan fick hela paketet.
Vill du också testa 5:2-metoden? Läs mer här

KOLLA: Här är andra som har gått ner med 5:2-metoden
Så gick Sandra ner med 5:2-metoden
”5:2-metoden ger mig frihet under ansvar”
”Jag skulle kunna fortsätta hela livet”
5:2 hjälpte mig gå ner i vikt
Testade 5:2 – och gick direkt ner i vikt

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här