Øystein Haugland, 47, blev av med sin övervikt.
Øystein Haugland, 47, blev av med sin övervikt. Foto: PRIVAT/Elisabeth Stigum/Vektklubb.

”Min minskade övervikt har gett mig många extraår”

Øystein, 47, insåg att hans stillasittande inte gick ihop med hans aptit. Tillslut vägde han 106 kilo och ville inte ens se bilder på sig själv.
– Målet blev att gå ner 23 kilo. Det gjorde jag på ett halvår.

Nå din målvikt – med samma metod som Øystein

Øystein Haugland, 47, har alltid varit aktiv och aldrig tänkt så mycket på vad han ätit och druckit. Som ung gick han idrottsgymnasium, deltog i cykellopp och cyklade 50 mil mellan Trondheim och Oslo. För tio år sedan gick aktiviteten dock ner.
– Förklaringen var nytt jobb, små barn och mycket god mat i goda vänners lag. Problemet är att jag är så glad i mat. Men när jag var ung och aktiv behövde jag aldrig tänka på vad jag åt.

JUST NU: En månad på köpet

Visste vad som måste göras för att bli kvitt övervikten

En kompis frågade om Øystein ville hoppa fallskärm, men hintade om en 100-kilos-gräns. Øystein hade inte tänkt på sin övervikt, men såg bilder från en Thailandsresa. Och har man mindre kläder, ja då kommer figuren fram. Efter några halvhjärtade försök att bli av med sin övervikt visste han vad han måste göra.
– Jag är vare sig ett fan av shaker, dieter eller genvägar, och måste tro på något för att det ska gå. Och det jag tror på är en naturlig kost. Det är ju enkel matematik med kalorier in och kalorier ut – samtidigt som det är svårt. Därför gick jag med i Vektklubb (norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*, red. anm.).

”Det var överraskande”

Då vägde Øystein 106 kilo. Och målet blev 86 kilo. Han började logga allt han åt samt slaviskt hålla den rekommenderade kalorinivå han fått i Vektklubb. Och det gick lättare än han trott, kroppen vande sig vid den nya mängden mat snabbare än han trott.
– Det var också överraskande hur olika mycket kalorier olika livsmedel innehöll. Så även om jag läst innehållsförteckningarna innan, hade jag inte förstått vad det innebar.

Började äta mer regelbundet

Förutom läsk fortsatte Øystein att äta och dricka samma saker – men i mindre mängder. Den stora skillnaden var måltidsordningen:
– Innan jobbade jag dygnet runt vilket påverkade min kosthållning. Nu började jag äta mer regelbundet. Frukost 07.30 med barnen, lunch på jobbet 11.30, mellanmål 15, middag med familjen runt 17-18 och kvällsmat 20-20.30 beroende på om jag tränat eller er.

Bli medlem HÄR

Loggade all sin mat

Mellanmålen blev Øysteins räddning, eftersom det var så lång tid mellan lunch och middag. Han minskade även middagsmängden och det var okej, så länge han åt kvällsmat.
– Småsuget på kvällarna löste jag genom att bestämma kaloriintag utifrån mängden träning. Alltså ingen träning = mitt vanliga kaloriintag. Extra träning = en extra godbit. Jag har alltid tyckt att man ska få njuta också. Men genom att logga allt onyttigt jag planerade på lördagarna såg jag att det var irriterande mycket. Och det fick mig att ta mindre mängder.

Var kvitt sin övervikt – efter ett halvår

Øystein blev dessutom peppad av att se sina träningsresultat i Vektklubbs app. Han gick också med i en löpargrupp. Och tillsammans med sin nya kosthållning nådde han sin målvikt efter bara ett halvår – på dagen för sin årliga Thailandsresa.
– Det blev en jättelyckad resa med mycket överskottsenergi, varannan dag sprang jag en timme på stranden. Så hjärtligt tack till Vektklubb för min nya livsstil – och inte minst alla de extraår jag får med mina närmsta.

Det här är Øysteins nya plan

Maten
Att gå ner 23 kilo var förvånande lätt, säger Øystein. Därmed ska han fortsätta i samma spår. – I vardagen är det lätt, på fest svårare. Men som tur var är det ju inte fest varje dag.

Motionen
Tränar gör Øystein tre till fyra gånger i veckan. Målet nu är Oslo maraton samt ett par cykel- och fjällopp. Och så det där fallskärmshoppet.
– I och med min livsstilsförändring ska jag väl kunna ta en svängom i luften också! För nu är jag ju faktiskt under 100-kilos-gränsen – med god marginal.

Namn: Øystein Haugland
Ålder: 47
Bor: Os i Norge (söder om Bergen)
Yrke: Projektledare
Längd: 180 cm
Startvikt: 106 kg
Nuvarande vikt: 83 kilo
Viktnedgång: 23 kg på 6 mån

Øysteins 3 bästa vikttips

1. Gör det inte halvdant. Bestäm dig bara och gå

2. Undvik att fokusera på alla kilon du vill gå ner. Bestäm dig för att göra en långsiktig livsstilsförändring istället.

3. Strunta i vad alla andra säger. Detta grejar du!
Bli medlem

Elisabeth Stigum/Vektklubb

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här