Janne gick ner i vikt i Wellobe.
Janne gick ner i vikt i Wellobe. Foto: PRIVAT.

”En quickfix funkar aldrig”

– Precis som när en konstnär ska måla den perfekta tavlan måste man få inspiration för att nå den perfekta vikten. Med Wellobe blir jag peppad, säger Janne Andersson, 49.

Känner du igen dig? Nå din målvikt – med våra verktyg

Janne började träna redan som tonåring, han hade varit överviktig som barn, och första besöket på gymmet beskriver han som kärlek vid första ögonkastet.
– Jag är ju matglad, det finns inte nåt som jag inte tycker om. Trots att träningen alltid varit mitt stora intresse har jag alltid varit lite mjuk. Jag kanske inte är störst och starkast på gymmet, men jag är gladast.

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

”Att logga allt har varit bra för motivationen”

Det var för nästan tio år sedan som Janne gick med i Wellobe första gången. Det var efter flera år av kamp mot vikten. Trots träningsintresset tog småbarnsåren tog mycket tid och energi, och han åt hellre goda middagar än satte på sig träningsskorna.

Nu har Janne gått med i Wellobe igen, och på bara ett par månader har han tappat sex kilo.
– Mitt största problem har varit att sätta gränser för ätandet. När jag inte loggar min mat äter jag ganska nyttigt men har svårt att begränsa intaget. Därför är det så bra när jag skriver upp allt jag äter, då ser jag ju hur många kalorier jag har att röra mig med. Att logga allt har verkligen varit en bra grej för motivationen, allt har blivit mycket enklare.

JUST NU: En månad på köpet

”Det svåra är inte att gå ner i vikt”

Janne har tidigare testat en del dieter, men inte kunnat hålla i dem.
– Det är för extremt att svälta sig, eller äta enformigt. Man orkar inte. Jag är övertygad om att den enda vägen att gå är att äta nyttigt och att röra på sig. Det svåra är egentligen inte att gå ner i vikt, problemet är ju att hålla den.
I och med att Janne varje dag ser hur många kalorier han har fått i sig hittar han också viljestyrkan att avstå när kvällssuget sätter in.
– Har jag tagit en bulle till fikat, ja då är det bara att bita ihop och dricka en kopp te på kvällen, säger Janne.

Få tillgång till hela vår receptdatabas – som medlem

En långsiktig plan

Nu har Janne en långsiktig plan, tanken är att han ska periodisera träningen. Han började lugnt i fyra veckor, sedan körde han ganska intensivt och styrkebyggande i fyra veckor och nu i tredje fasen intensifieras träningen ytterligare.
– För mig hjälper det jättemycket att läsa om träning, att ta till mig det rent teoretiskt inspirerar mig. Att gå in på Wellobes sida och läsa om andra som lyckats sporrar mig.

Så äter Janne en vanlig dag

Frukost: Te och ett par smörgåsar med leverpastej och gurka. Det ger ungefär 350 kalorier.

Mellanmål: Knäckemacka med ost eller stekt ägg.

Lunch: Alltid matlåda så att jag vet vad jag får i mig. Något enkelt som ris eller potatis och något slags kött. Ungefär 500 kalorier.

Mellanmål: Samma som på förmiddagen.

Middag: Ungefär samma som lunchen. Jag äter inte mer än 1850 kalorier om dagen.

Så tränar Janne en vanlig vecka

Tre till fyra pass på gymmet, och mer om jobbtiderna tillåter. Oftast en timme styrka med aktiv vila då han till exempel hoppar hopprep, för att hela tiden hålla en hög puls. Till varje pass kör Janne en halvtimmes kondition, antingen på crosstrainer eller på cykel.

Viktoria Hansén

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här