Carinas bästa vän under sin gå-ner-i-vikt-resa blev vågen.

”Jag ville ha en hållbar lösning”

Långsiktigt och hållbart blev ledorden för att gå ner i vikt.
– Wellobe är verkligen min ”cup of tea”. Jag kan äta vad jag vill och hur jag vill bara jag håller mig till min kostplan. Det har verkligen fungerat för mig, säger Carina Björk, 64, som har gått ner över 30 kilo i vikt.

Få tillgång till samma verktyg som Carina
JUST NU: 50% rabatt

Efter sommaren 2020 hade Carina Björk, 64, fått nog. Hon kände sig tung, otymplig och orkeslös och bestämde sig att en gång för alla ta tag i sin vikt.
– Jag har bantat och testat olika dieter i stort sett hela mitt liv men denna gången ville jag att det skulle vara en livsstilsförändring. Jag var inte på jakt efter en quickfix utan en hållbar lösning. En ny livsstil helt enkelt, säger hon.
Efter att ha läst på om olika tjänster och hjälpmedel fastnade hon för Wellobe.
– Det passar mig perfekt. Jag kan äta helt vanlig mat som jag väljer själv men har en rekommenderad kalorimängd att förhålla mig till. Jag har testat alla möjliga alternativ som soppor och sallader men de alternativen har aldrig varit hållbara, åtminstone inte för mig. Med Wellobe är det annorlunda eftersom jag äter det jag själv vill.

JUST NU: 50% rabatt

Var lätt att gå ner i vikt

Carina berättar att livsstilsförändringen har gått väldigt lätt att genomföra.
– Jag har aldrig varit hungrig eller extremt sugen. Utan det har gått förhållandevis lätt. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle vara tillåtande. Blir jag sugen på att ta ett glas vin en fredag eller en bit tårta så är det helt ok så länge det är ett aktivt val. Jag vill inte ha några förbud. För mig spelar det heller ingen roll om jag inte går ner i vikt en vecka utan det handlar om en långsiktig plan, säger hon och fortsätter:
– Jag har till och med haft perioder då jag helt valt bort att logga som till exempel över julen. Nyckeln är att skapa en balans och en hållbar lösning.
Finns det något du inte äter?
– Nej egentligen inte. Jag brukar äta samma mat som min man men oftast väljer jag att äta till exempel kål istället för ris eller pasta och sedan äter jag sällan vitt bröd eller sås. Men det innebär inte att jag aldrig gör det men oftast väljer jag att ersätta det med något annat.

Vill du också gå ner i vikt – gör som Carina och testa Wellobe

”Gå ner i vikt gör man i köket”

Carina har aldrig varit typen som tränar mycket och det har hon valt bort även nu.
– Jag gillar vardagsmotion och har hundar så jag rör på mig varje dag men att gå på gymmet är inget för mig, säger hon och fortsätter:
– Gå ner i vikt gör man i köket enligt mig. Sen om man kan och vill träna är det såklart bra men det är mer för hälsan än för vikten. Jag har till exempel börjat gå stavgång ett par gånger i veckan.

Gick ner i vikt genom att väga och mäta

För att lyckas med har Carina varit noga med att väga och mäta all mat noga.
– Det har verkligen varit en nyckel för att lyckas. Jag skulle aldrig kunna avgöra hur mycket 150 gram potatis är genom att titta på det så köksvågen har varit en av mina bästa vänner, skrattar hon och fortsätter:
– Genom att väga och mäta maten har jag också lärt mig hur mycket jag kan äta för att hålla mig inom mina ramar. De dagar jag väljer att inte logga spelar inte så stor roll längre eftersom jag lärt mig ungefär hur mycket jag kan äta.
En annan sak som Carina använt sig mycket av är funktionen att skapa sina egna recept och få dem kaloriberäknade.
– Det har verkligen varit en bra funktion för mig som jag har använt väldigt mycket. Då kan jag enkelt laga de rätter som jag gillar och jag använder även funktionen när jag bakar eller om jag vill se hur mycket kalorier det finns i recept som jag hittat i andra sammanhang.

Läkaren imponerad

Sedan Carina började sin livsstilsförändring, för lite mer än ett och ett halvt år sedan, har hon gått ner hela 30,7 kilo.
– Mitt långsiktiga mål är att gå ner ytterligare 18,1 kilo men jag är väldigt nöjd med den viktminskningen som jag har gjort. Jag mår så mycket bättre och känner mig både piggare och gladare och mitt blodtryck har sänkts, säger hon och fortsätter:
– Jag går sedan ett par år på en kortisonbehandling och det gör det lite svårare att gå ner i vikt. Därför var min läkare imponerad över att jag lyckats gå ner 30 kilo på egen hand, säger Carina.

Gå ner i vikt med Wellobe du med – bli medlem här

Hjälper till med motivationen

Carina har en stor familj med en man, tre vuxna barn, åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn och de har alla varit ett fantastiskt stöd under resan, berättar hon. Framförallt hennes man.
– Han har varit fantastisk. Han stöttar och peppar och hjälper mig att hålla motivationen uppe. Hans hejarop har verkligen hjälpt mig att fortsätta min resa mot målet!

Carinas gå-ner-i-vikttips

  • Gå ner i vikt på ett hållbart och långsiktigt sätt
    Jaga inte en quickfix utan se hur du kan anpassa ditt liv långsiktigt. Det kanske tar längre tid men jag är övertygad om att viktminskningen blir mer hållbar om man lär sig hur man ska äta.
  • Gör aktiva val
    Detta har varit viktigt för mig. Jag vill inte ha förbud utan blir jag sugen på att äta en semla eller en påse godis så kan jag välja att göra det. Då kanske jag istället anpassar så att jag rör på mig mer i vardagen eller att jag nästa dag väljer kål istället för pasta till lunchen.
  • Använd en matvåg
    Ett bra knep om man vill lyckas är att vara noga med att väga och mäta maten. Det är lätt hänt att man äter för mycket – eller för lite om man ska uppskatta hur mycket något väger.

Behöver du hjälp med att gå ner i vikt?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en individuellt anpassad kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp har vi ett sprillans nytt medlemsforum.

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspo:
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här