Foto: Privat

Ingela sänkte kraven på sig själv – gick ner 22 kilo

För tre år sedan var hon i sitt livs form.
Sedan slog livet till med en käftsmäll och Ingela Laméus, 41, tappade fotfästet ordentligt.
– I augusti bestämde jag mig för att ta kontroll över mina kost- och motionsvanor och nu har jag gått ner 22 kilo, säger hon.

Få tillgång till samma verktyg som Ingela

JUST NU: En månad på köpet

2018 var Ingela Laméus en av deltagarna i 90 dagar med Mårten Nylén. Ingela lyckades då gå ner hela 21 kilo och var i sitt livs form.

– Efter att ha varit med i 90 dagars mådde jag toppen, men kort därefter inträffade en händelse i mitt privatliv som ställde saker och ting på sin spets. Jag tappade fokus på den hälsosamma livsstilen och förmådde inte att prioritera min hälsa, varken den fysiska eller mentala. Konsekvensen blev att jag valde soffan och godispåsen istället för att prioritera bra kost och motion.

JUST NU: En månad på köpet

Gjorde några försök

Under 2019-2021 gjorde Ingela ett par försök att gå ner i vikt men insåg snabbt att hon inte var på en plats där hon skulle lyckas. Sommaren 2021 hade Ingela nått sin gräns.

– Då vägde jag mer än när jag började 90 dagars-utmaningen, 92 kilo. Men samtidigt var jag på en oerhört fin och bra plats i livet och kände att mitt inre mådde bra igen. Jag var nu redo att påbörja min nya viktresa.

Gör samma resa som Ingela – bli medlem här!

Ville inte pressa sig för hårt

Denna gången bestämde sig Ingela tidigt för att hon inte skulle pressa sig för hårt.

– Jag har en tendens till att ta i för mycket och jag ville inte hamna i en stress där jag kände att jag måste träna hårt varje dag eller ta i för mycket om jag kände mig trött och sliten, säger Ingela och fortsätter:

– Jag minns så väl under 90 dagars när Mårten Nylén talade om för mig att det var ok att avstå en träning eller en promenad om man kände sig stressad eller nere, jag behövde inte ha som mål att försöka pressa mig till mitt yttersta. Så jag har valt att inte göra det alls denna gången.

Ingela har till och med valt att i perioder utesluta träning helt och hållet och bara fokuserat på kosten, vila och mental återhämtning.

– Det har gett fantastiska resultat, både på vågen och för mitt välbefinnande.

Livspusslet den största utmaningen

Ingela har fyra barn och den största utmaningen för henne har varit att få ihop livspusslet med kost, träning och familjelivet.

–Det har varit en av mina absolut största utmaningar, men jag har ändå lyckats lösa det. Eftersom jag har sänkt ambitionsnivån avseende träning så behöver jag inte ta lika mycket av barnens tid till min egna träning. Den viktigaste lärdomen för mig har faktiskt varit att sänka kraven och förväntningarna på mig själv, säger hon och fortsätter:

– Att hitta mat som fungerar för mig som vill gå ner i vikt och som ska vara till belåtenhet för barnen har också varit lättare att lösa än vad man kanske tror. Jag har lagat samma mat som jag annars alltid gör, dock har jag valt fettsnålare produkter och lagt till grönsaker och andra nyttiga alternativ. 

Gör samma resa som Ingela – bli medlem här!

Har gått ner 22 kilo

Sedan Ingela körde sin omstart i augusti har hon gått ner 22 kilo – från 92 till 70 kilo. Nu siktar hon på att ligga på runt 70- 68 kilo. En vikt där hon vet att både hon och kroppen mår bra.

– Jag skulle kunna pusha mig ner till 60 kilo men det skulle skapa en onödig stress där mitt välbefinnande skulle lida. Min målsättning med denna resa är att må bättre i min kropp och att den ska harmoniera med hur fantastiskt bra jag mår på insidan, säger hon.

Vill inspirera

En annan målsättning för Ingela är att motivera andra som vill göra en livstilsförändring.

– Jag vill kunna visa att trots att vardagen är hektisk och livet i allmänhet kan vara tuff så går det att göra en förändring. Mitt liv har varit påfrestande och stundtals väldigt utmanande de senaste åren, men nu är jag tillbaka såväl mentalt som fysiskt!

Ingelas tre bästa tips

  • Se över inom vilket område som du har störst problem. En livsstilsresa behöver inte vara så svårt som det låter, men du måste låta det ta lite tid. För mig handlade det mycket om stress och återhämtning. Så de bitarna har jag jobbat mycket med under hösten.
  • Minska på kraven och förväntningarna. Sätt upp delmål på vägen så att det stora målet känns mer överkomligt.
  • Krångla inte till det med maten. Laga ungefär samma mat som du alltid gör, men gör det på ett annat sätt. Använd till exempel  lättgrädde istället för vispgrädde, grekisk/turkisk yoghurt istället för fet creme fraiche och så vidare. Minska ner lite på mängden pasta, ris och potatis till middag och fyll istället ut med grönsaker.

Ingela Laméus

Namn: Ingela Laméus

Familj: Fyra barn och en särbo

Yrke: HR-specialist

Ålder: 41 år

Längd: 162 cm

Vikt vid start:92 kilo

Vikt nu:70 kilo

Viktminskning: 20 kilo

Instagram: lameus.ingela

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här