Jan om sitt 20-kilos-ras i Wellobe.

”Ångrar att jag inte gått ner i vikt tidigare”

Jans snarkande plågade såväl hans fru som barn. Idag har han flyttat tillbaka in i sovrummet – och är 20 kilo lättare.
– Nu har jag rätt verktyg och ska aldrig tillbaka dit igen, säger han.

Själv beskriver sig Jan Vejby, 53, från Enhörna utanför Södertälje som en kontorsarbetare, som aldrig har varit särskilt sportig. Men för den sakens skull har han heller aldrig varit särskilt överviktig. I alla fall inte som ung.
– Jag har i princip alltid vägt runt 65 kilo oavsett vad jag har ätit, så vikten har inte varit någon stor fråga. Sedan vänjer man ju sig vid hur man lever, så även om jag inte har gjort något särskilt för att gå upp i vikt, har jag nog bara ätit lite för mycket.

Heta familjediskussioner

Nej, vikten har inte varit Jans största problem. Däremot har den fått honom att snarka – så högt att han har fått lägga sig på soffan. Det har också lett till heta familjediskussioner, såväl med hustrun som barnen.
– Min fru har varit irriterad för att hon inte har kunnat sova. Och jag, för att hon upprepande gånger har väckt mig. Och trots att jag har provat allt från snarksprejer till sömnutredningar har ingenting hjälpt. Dessutom har både min far, farfar och morfar haft problem med sina hjärtan, så mina barn har länge tjatat om att jag ska gå ner i vikt.

JUST NU: En månad på köpet

”Wellobe tilltalade mitt sinne för logik”

Eftersom Jan inte tror på några "hokus pokus-dieter" ville han dock inte prova vad som helst, utan hitta ett mer långsiktigt sätt för att gå ner i vikt. Då tyckte han att Wellobe tilltalade hans sinne för logik, för i grund och botten handlar det ju bara om att se till att inte tillföra mer energi än man gör av med. Jan föreslog även att han och hans fru skulle göra viktresan tillsammans. Han med ett mål att gå ner 23 kilo och hon 11, men på samma tid.
– Det gjorde allt lättare, eftersom vi kunde äta samma saker och dessutom peppa varandra.  Speciellt i början innan vi riktigt lärt känna alla verktyg.

Blir lika förvånad varje gång

Redan första veckan rasade Jan runt fyra kilo, vilket verkligen förvånade honom. Det var inte alls så jobbigt som han hade trott och gav honom en kick att verkligen fortsätta.
– Yes, det här funkar ju! tänkte jag. Jag blir fortfarande lika förvånad varje gång jag ställer mig på vågen. Dessutom har vi börjat promenera och att se hur många kalorier vår runda tar gör mig också lika förvånad. Och jag har vare sig känt mig svag eller yr en enda gång, snarare tvärtom, så det enda jag ångrar är att inte ha gjort det tidigare.
För en tid sedan fick Jan dessutom en anledning att gå och köpa ett par nya badbyxor. Och tro hans förvåning när han plötsligt hade "krympt" till storlek M.
– Det är nog första gången det händer i mitt liv, så jag var tvungen att skicka ett sms till min fru och skriva "Nu du, nu har gubben din storlek medium", ha ha.
Har du samma problem som Jan? Få hjälp här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här