Trine har gått ner i vikt med Vektklubb, den norska motsvarigheten mot Wellobe.

Så minskar du besvär med astma

Trine Waag Strømsvik, 49, håller astman i schack med en sund och aktiv livsstil. För henne är hälsan viktig, då astma i kombination med övervikt ökar risken för kol.

Känner du igen dig? Se om du kan få hjälp med samma metod

Under det senaste året har Trine gått ner över 20 kilo och vikten har hon sedan lyckats behålla. Motivationen som var bristande i början, kom när resultaten började synas, och nu är målbilden tydlig – hon vill ha en sundare livsstil.
– Jag älskar att gå promenader ute i naturen, och det blir enklare med några färre kilon att bära på! säger Trine.

Fick byta ut sin garderob

En stor del av Trines ändrade livsstil består av vardagsmotion och promenader i naturen. För henne går motionen och matvalen hand i hand, och när hon började byta ut soffhänget mot kvällspromenader kom suget att äta sunt snabbt efter.
Den stora förändringen startade under hösten i fjol, då hon började gå 17 000 steg per dag. I kombination med de ändrade matvanorna resulterade det i både viktnedgång, ett 20 centimeter smalare höftmått, och att en hel sommargarderob fick bytas ut.
– Förra sommaren hade jag storlek 46-48, eller XL i kläder. Numera kan jag glatt köpa medium, eller storlek 38-40 istället. Jag har fortfarande 10 kilo kvar att gå ner innan jag är helt nöjd, men först vill jag ge kroppen tid att stabilisera sig med den nya vikten.

JUST NU: En månad på köpet

Tog hjälp av en fysioterapeut

I samband med viktnedgången tog Trine även hjälp av en fysioterapeut, något hon varmt rekommenderar.
– Det är viktigt för oss kvinnor att ta hand om våra muskler. Det hjälper till att bygga en hållbar kropp och kan dessutom hjälpa till med förbränningen, säger hon och berättar med glädje om hur hon funnit kärleken till vardagsmotion och enklare övningar, och att både vänner och familj numera följer med på promenaderna.
Så fungerar Wellobe

Ändrade livsmönster

Efter många år av viktpendlande har Trine satt en ny taktik, att skynda långsamt. Hennes fokus ligger på att sätta sunda livsvanor, snarare än att rasa i vikt med strikta dieter.
– Pendlat i vikt har jag gjort många gånger, så jag vet att det inte är viktnedgången som är det svåra. Utmaningen ligger i att behålla vikten. Hon menar att det inte finns någon mirakelkur för att leva ett sundare och smalare liv, och att motivation är en färskvara, som snabbt ger med sig när man nått sina mål. Därför är det istället viktigt att öva på viljestyrka och tålamod, som krävs för att göra en riktig livsstilsförändring.

Avgörande läkarbesök

Som överviktig var kameror något Trine skydde som pesten, och hamnade hon på bild ledde det till stor ångest.
– Sommaren 2018 såg jag bilder på mig själv, vilket blev ett tufft möte med verkligheten. Jag kunde inte skylla på osmickrande vinklar eller dåliga fotografier, jag var tjock helt enkelt och det plågade mig.
Bilderna blev en ögonöppnare och hon insåg att hon var tvungen att göra något för att leva ett mer hälsosamt liv. Då Trine tidigare fått resultat med Vektklubb (den norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*) visste hon att kaloriräkning fungerade för henne, men att hon ofta halkade tillbaka så fort maten slutade loggas.
– Jag behövde någon som kontrollerade mig, och att bevisa allt för. Jag bokade därför in regelbundna möten med min läkare, där vi gemensamt följde upp min vikt.
Taktiken gav snabbt resultat, och förutom större motivation ledde läkarbesöken även till välbehövlig vägledning och stöttning. Hon fortsatte besöka läkaren under en lång period, med siktet inställt inte bara på viktnedgång - utan även en långvarig och bättre hälsa.
Nå din målvikt med vår metod

Choklad värsta fienden

Som barn var Trine väldig smal, och de vuxna närmast jublade när hon åt. Godsaker, och framförallt choklad användes som både föda, tröst och belöning, något hon reflekterat över i efterhand.
– Jag har under hela mitt liv både firat och tröstat mig med choklad, och det har fått mig att inse hur mycket vi kopplar ihop sötsaker med belöning. Choklad är min värsta fiende och jag inser att konsumtionen varit ohållbar, säger hon.
Att unna sig sötsaker framåt eftermiddagen var även det en stor vana i Trines liv, och många känner nog igen sig när hon berättar om problemet med att inte kunna sluta efter en bit.

– När andra tog en kaka tog jag en, och sen två, tre och fyra. Jag har förstått att småätandet hängde ihop med mina känslor, något jag tror blivit en viktig insikt.

Fredagsmys och frukt

Lösningen för Trine blev inte att sluta köpa choklad, utan att köpa det i mindre mängder - och framförallt att se fredagsmys som något annat än bara choklad. Istället har hon nu börjat köpa hem goda, men sunda middagar och nyttiga fruktfat.
– Jag har försökt komma på annat jag gillar, som är sött och gott. Frukt och bär är bra substitut, säger hon och berättar att en ruta mjölkchoklad innehåller ca 50 kalorier, lika mycket som en hel persika.
Godsaker köper hon inte i större mängd än vad hon tänkt äta under kvällen, för att undvika småätande under veckorna. Hon har därmed blivit mer strikt med att inte äta mellan måltiderna, vilket blivit enklare sedan hon började med matdagbok.
– Det gick upp för mig hur mycket kalorier jag åt mellan måltiderna! Och även att jag blandat ihop törst med hunger, vilket resulterade i onödigt småätande.
Numera tycker Trine att det är enkelt att hålla en sund livsstil, och hon behöver inte tänka sig för förrän det kommer till semestrar eller andra festligheter.
– Det är läskigt hur enkelt det är att falla tillbaka i gamla mönster, det är jag väl medveten om efter att ha misslyckats förut. Så fort jag slutar väga maten vet jag att jag lurar mig själv, och gradvis äter mer.
Kolla om du kan nå DIN målvikt – med vår metod

Råd på vägen

På Instagram har hon funnit gemenskap i sin viktresa, och det har varit avgörande under tuffa perioder. Livsstilsförändringar kan vara slitsamma, och dagar när hungern gnager och vågen står still har kärleken från andra i samma sits varit ovärderlig.
– Och självklart allt stöd från vänner och familj. Det är mina råd – att berätta för dina nära att du vill göra en livsförändring, och att ta hjälp.
Hon vill även tillägga att det inte finns någon skam i att be om hjälp med viktnedgång, och att hon är glad att hon vågade ta hjälp av både läkare och fysioterapeut.
– Jag gör det här för mig själv, för att få en kropp att bli gammal i! Och det förtjänar ju de bästa förutsättningarna.
Namn: Trine Waag Strömsvik
Ålder: 49
Bor: Reipå i Norge
Startvikt: 99 kg
Väger idag: 79 kg

Bli medlem

Elisabeth Stigum, VG/Översättning: Vendela Bjurberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här