Annikas favoritfunktion i Wellobe är livsmedelsscannern.

”ALLT är så mycket roligare nu”

Högt blodtryck, ledvärk och anfåddhet.
När Annika Ljung Holm hade fyllt 60 började hon snabbt gå upp i vikt.
– I början av 2020 gick jag med i Wellobe och tappade 46 kilo på lite mer än ett år, säger hon.

Testa samma metod som Annika

Det var när vågen visade mer än 110 kilo som Annika bestämde sig. ”Nej, det här går inte längre.” I början av januari 2020 gick hon med i Wellobe* med en målvikt på 75 kilo. ”Klarar jag det är det fantastiskt”, tänkte hon. Men det skulle gå både snabbare och lättare än hon trott.
– Det började hända grejer direkt, vilket gjorde det väldigt väldigt lätt att bara fortsätta. När jag väl kommit ner till 75 kilo tänkte jag att jag lika gärna kunde fortsätta till 70 kilo. Och när jag väl nått 70 kilo satte jag ett nytt mål på 65 kilo. Sedan har jag fortsatt gå ner i vikt, men nu vill jag nog stanna där jag är, säger Annika Ljung Holm.
En av favoritfunktionerna i Wellobe har med andra ord varit möjligheten att följa sin viktkurva över tid samt att dela upp viktresan i delmål. Det är nämligen lättare att gå ner ett par kilo i taget än att försöka ta allt på en gång, säger hon.

JUST NU: 50% rabatt

”Jag har fortsatt laga mina vanliga recept”

Orsaken till varför det hela tiden har känts så enkelt är också att Wellobe-metoden har passat Annika så bra.
– Jag vill liksom inte banta utan kunna äta riktig, varm mat. Det har jag gjort nu och fortsatt laga min vanliga recept. Sedan har jag bara kontrollerat i Wellobes mobilapp att jag inte har överskridit min dagliga nivå på 1 300 kalorier. Och har jag gjort någon gång har jag bara justerat.
Annika har dessutom snabbt fått rutin på det hela. All mat har lagats från grunden på kött, kyckling, fisk och grönsaker. Har det blivit för mycket av till exempel grädde, har hon bytt ut den mot lättare varianter eller minskat mängden. Hennes man har ändå inte märkt någon skillnad. Hon har också lagat extra mycket mat så att hon har haft flera portioner att frysa in. Därmed har hon hela tiden legat steget före.

Många smarta funktioner

Mestadels har det blivit klassisk husmanskost men Annika har också ökat på mängden grönsaker avsevärt. Bland annat tycker hon om att rosta broccoli, blomkål och tomater. Hon har också tagit inspiration från Wellobes receptbank, men favoritfunktionen är livsmedelsscannern. Med den kan man se exakt hur mycket kalorier all mat innehåller redan i affären eller innan man adderar den i matlagningen. Om Annika har känt sig sugen på onyttigheter har hon därmed kunnat kontrollera i förväg om hon tycker att det har varit värt det eller ej.
– Under julen till exempel åt jag julmat och överskred medvetet min dagliga kalorinivå, däremot valde jag bort julgodis. Och i vår har jag unnat mig en semla då och då, men alltid planerat för den genom att dra in på något annat.

Nå din målvikt – med samma metod

Inte tränat på gym

Tränat i betydelsen ”gå på gym” har Annika dock inte ägnat sig åt alls.
– Jag är inte en person som tycker om att träna. Däremot har jag och min man en afghanhund som måste rastas några gånger om dagen. Sedan har det väl hänt att jag har joggat med den då och då, men till och med det har känts kul. ALLT är så mycket roligare nu. Sen kanske jag skulle behöva styrketräna lite, samtidigt har jag inte känt att det har behövts. Jag har ju gått ner i vikt ända från starten och mått så himla bra ändå. Jag är både piggare, gladare och mer positiv. Mitt blodtryck är betydligt lägre, jag har inte ont i lederna längre, jag blir inte anfådd på samma sätt – och rörligheten är det vida skillnad på...! Nu när jag väl har gått ner så mycket dock, skulle jag kunna tänka mig att testa att bygga lite styrketräning.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Bytt till Wellobes ”Hålla nollan-program”

Ytterligare en bonus är att kläderna sitter bättre, nästan lite löst och ledigt. Och det vore väl konstigt annars. Annika har gått ner hela tio storlekar, från 52 till 42! Vänner och bekanta säger att det är en enorm skillnad.
– Det är som ett helt nytt liv. Nu köper jag kläder för att jag vill ha dem och inte bara för att de råkar passa. Även maken tycker att det är kul. Självklart är det hälsan som är viktigast, det har det varit hela tiden. Men det är förstås också roligt att han en fru som inte är överviktig...
Och vad är planen nu?
– Nu har jag gått över till Wellobes ”Hålla nollan-program” för att lära mig att leva så här och hålla en någorlunda jämn vikt. Som gräns har jag satt att inte överstiga 67 kilo och det känns tryggt. Nu kommer jag att få en liten varning från appen om jag skulle börja närma mig det, men målet är förstås att jag så småningom ska klara mig helt själv.

Namn: Annika Ljung Holm
Ålder: 68
Yrke: Pensionär
Bor: Kalmar
Familj: Man, hund, två vuxna barn och fyra barnbarn
Längd: 167 cm
Startvikt: 110,6 kg
Ny vikt: 64,3 kg
Nå dina hälsomål – med vår metod

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här