Tappade 25 kilo – besteg Kebnekaise

Håkan Lindgren, 44, bestämde sig för att tävla mot sitt tjugoåriga jag. Och vann. Nu är han 27 kilo lättare – och i samma form som för tjugo år sedan.

Det var under tiden barnen var små som kilona smög sig på. Det var svårt att komma iväg och träna. Och tiden och energin räckte inte riktigt för att laga bra mat.
– Jag var tränare och lagledare åt barnens hockeylag, ändå sattes min egen träning på paus. Visst sprang jag någon gång ibland men inte regelbundet, säger Håkan.

”Jag ville vara en förebild”

Till slut visade vågen visade 115 kilo, och Håkan bokade en hälsoundersökning eftersom han kände sig trött och hängig.
– Jag fick rådet att göra något åt min vikt, då skulle många av problemen försvinna. Då utmanade jag mig själv i Svenska Hälsocampen med träningsprofilen Martin Lidberg.
I samma veva gick Håkan också med i Wellobe.
– Läkarbesöket var en tankeställare. Jag ville inte bli gammal och sjuk, jag ville vara en förebild, främst för mina barn.

JUST NU: 50% rabatt

”Man måste inte göra avkall på god mat”

Genom Wellobe stabiliserade Håkan sedan målvikten som han lyckats nå i Hälsocampen.
– För mig handlade det mycket om att få inspiration, att testa nya recept och att förstå att man inte måste göra avkall på god mat för att leva sunt.
Det är ungefär fem år sedan Håkan lade om sina kost- och träningsvanor. Och sedan dess har han lyckats hålla dem. Hela familjen fick ett nytt intresse genom Håkans nyfikenhet, så mycket att hans son nu har utbildat sig till kock.

”Ingen ursäkt att ha blivit äldre”

Ett sätt för att inte tappa motivationen har varit att anta utmaningar och att ha tydliga mål. Ett år besteg han exempelvis Kebnekaise, något han aldrig skulle ha klarat utan viktnedgången. Och nyss bestämde han sig för att tävla mot sitt yngre jag. Som 20-åring sprang han milen på runt 40 minuter. Han bestämde sig för att klara det igen, och med ett ordentligt fokus gick det vägen.
– En del tyckte att jag var galen och att jag skulle vara nöjd med en tid på 50 minuter, men för mig är det ingen ursäkt att jag blivit äldre. Man måste formulera sina mål och hålla dem.

Så äter Håkan en vanlig dag

Frukost: Smoothie på osötad yoghurt, banan och frusna bär. Kaffe och juice.
Lunch: Ofta ute på stan. Jag ser till att undvika kalorifällorna, och väljer vatten istället för läsk, knäckebröd istället för vitt bröd.
Mellanmål: Lite frukt.
Middag: Det är lite olika, för nu kan jag ju i princip äta vad jag vill, men kyckling med nudlar är en favorit.

Så tränar Håkan en vanlig vecka

”Fyra dagar i veckan tränar jag olika former av kampsport på Nacka Dojo, vissa dagar tillsammans med Martin Lidberg som har betytt mycket för min nya form.

I kampsporten har jag hittat rätt, den ger den allsidiga träningen som jag behöver.

Utöver de fyra fasta passen i veckan tränar jag också andra saker som till exempel löpning, cykling och innebandy med kompisarna.”
Behöver du också gå ner några kilon? Få hjälp igång här

Viktoria Hansén

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här