Katarina om sin viktresa i Wellobe.

Fick kvinnosjukdom – gick upp 30 kg i vikt

Först var hon deprimerad, sedan fick hon diagnosen PCOS.
Och på bara 8 månader gick Katarina Dürholt från Landskrona upp 30 kilo i vikt.
Idag är hon dock 20 kilo lättare och har gjort en helt fantastisk resa.
Läs mer om den här.

Katarina Dürholt skrattar. Hon berättar att hon jobbar i butik och pluggar en master i Tillämpad klimatstrategi. Att hon älskar hårdrocksbanden Sonata Arctica och Ghost, och att hon själv var med i kör och gick hos sångcoach som ung. Hon har en charmig dialekt och hennes röst i telefonen låter glad och full av energi. Men så har det inte alltid varit.
– Som yngre gymmade och simmade jag också, men i 23-årsåldern blev jag deprimerad. Och då orkade jag inte göra någonting längre, jag slutade med allt.

Ville inte gå utanför dörren

Katarina blev alltmer tillbakadragen och började äta antidepressiv medicin. Den gjorde att hon ökade såväl extremt snabbt som extremt mycket i vikt: 30 kilo på bara 8 månader.
– Redan andra gången jag fick tabletterna utskrivna fick jag dem för ett helt år, så min läkare hann aldrig reagera. Det var först när jag själv sade ifrån, men då var det försent. Då ville jag knappt gå utanför dörren längre. Inte ens till affären eftersom jag var så rädd att folk skulle döma mig för vad jag hade i min varukorg.

JUST NU: En månad på köpet

Provocerande kommentarer

Katarina skickade helt enkelt andra som fick handla. Sedan dröjde det inte längre förrän hon fick diagnosen PCOS – Polycistisk ovariesyndrom – en hormonell rubbning som bland annat kan ge symptom som ökad bukfetma och infertilitet*.
– Jag har alltid velat ha barn så det är klart att det spelade roll. Framförallt sade många att "jaha, då förstår vi varför du inte kan gå ner i vikt”. Och säger man till mig att det är något som jag inte kan göra så bara måste jag det för att visa att det kan jag visst...!

Så mycket mer än bara viktminskningsstjänst

Ytterligare en trigger var att läkaren sade att ju mer Katarina gick ner i vikt, desto mindre symptom skulle hon få. Därmed satte hon sig ner och googlade.
– Jag hittade såklart många alternativ, men Wellobe* låg bäst i pris. Dessutom upptäckte jag att en kompis redan varit med. När jag väl registrerat mig såg jag också att det handlade om mycket mer än bara att gå ner i vikt, som till exempel att lära sig att vara nöjd med sig själv.
Och i forumet både läste jag andras bloggar och bloggade själv, och fick ett otroligt stöd. Jag minns särskilt en tråd där andra hade lagt ut sina före- och efterbilder. Och det var så skönt! Dels att se andra lyckas, dels att för en gång skull kunna peppa andra.

Åt både oftare och mycket mindre

Framförallt använde Katarina loggboken för att registrera all mat och motion. Och smidigast var det via Wellobes mobilapp, för då behövde hon inte oroa sig för att glömma något:
– Jag kunde äta lunch ute med en kompis och logga maten direkt. Samma sak med motionen för jag promenerade varje dag då, fem-sex dagar i veckan.
Och det gav resultat. Efter bara ett halvår hade Katarina gått ner 20 kilo.
– Egentligen hade jag redan tappat några kilo innan och sedan tog det ett tag för kroppen att vänja sig vid de nya rutinerna. För nu skulle jag plötsligt äta både oftare och mycket mindre.

”Folk kan fortfarande stå och stirra”

Efter att Katarina väl nått sitt mål stannade hon kvar i Wellobe ett par månader till. Först gick hon upp lite grann. Sedan ner lite grann. Och idag håller hon en relativt stabil nivå.
– Folk kan fortfarande stå och stirra och fråga vad sjutton jag har gjort och då brukar jag svara att "jag har inte bantat för det tycker jag inte om, däremot har jag bytt livsstil”.
Katarina erkänner dock att hon fortfarande äter "dåligt" ibland. För choklad – det skulle hon kunna leva på om hon fick. Men då är det bara att tänka efter lite mer veckan efter istället.

Läs fler medlemshistorier här

* Källa Vårdguiden

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här