Göran Bergh väger idag runt 100 kilo och är jättenöjd.

”Jag har ingen anledning att gå ner i vikt”

För 15 år sedan drabbades Göran Bergh, 67, av cancer.
Då tyckte läkarna att det var bra att han hade en del att ta av.
Till slut vägde han 135 kilo – i dag väger han runt 100 och är nöjd.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp
JUST NU: 50% rabatt

Göran Bergh, 67, har alltid varit svag för smör, grädde och öl. Och han har också varit stor. För 15 år sedan drabbades han dock av cancer. Vid det laget vägde han över 100 kilo och inför behandlingen tyckte läkarna att det var bra att han hade en del att ta av, och uppmanade honom att fortsätta äta. Efter operationen hade han nämligen svårt att få i sig någonting.
– En tid senare fick även min kära särbo cancer. Jag vet, vad är sannolikheten? Man brukar säga att var tredje person drabbas. Så vi sa lite skämtsamt att det var bra att det var vi, så att vi kunde hänga med varandra.

JUST NU: 50% rabatt

Ville inte gå ner i vikt med extremdiet

Göran fortsatte alltså att äta precis som läkarna sagt, utan att förbruka all energi han satte i sig. Ändå var han Friskis & Svettis-ledare och tränade crossfit. Men tillslut tyckte han inte att någonting var roligt längre.
– Jag var helt enkelt för stor. Och ju mer man äter och mindre man rör på sig, desto tyngre blir man. Tillslut vägde jag 135 kilo.
Görans särbo visste dock att han var en siffernörd, så vid rätt tillfälle tipsade hon om Wellobe’s mobilapp. Med den kunde han logga alla kalorier in och ut, följa sin viktnedgång i grafer och diagram – och testa ny maträtter eller skapa egna recept med alla kalorier inräknade.
– Jag tycker om att laga mat och gillar inte när folk talar om för mig hur jag ska äta. Sen tror jag inte på extremdieter, så Wellobe passade mig perfekt.

Tillät sig själv att göra misstag

Göran började omedelbart logga allt han åt och testa nya recept. Appen var ”en riktig höjdare”, säger han.
– Den hjälpte mig att veta precis vilka råvaror jag hade använt och hur många portioner maten räckte till. Och det gav mig stenkoll på alla kalorier.
En annan framgångsfaktor var Görans inställning:
– Vissa säger att man ska ta en sak i taget, men jag tog allt på en gång. Jag tänkte mer att det ena kunde hjälpa det andra. Och det funkade jättebra. Dessutom bestämde jag mig för att tillåta misstag vid till exempel middag och fest. Tappade jag fokus bestämde jag mig bara för att börja om igen nästa dag. Gör man inte det tror jag att det är lätt att känna sig misslyckad.

Bli medlem i Wellobe, så räknar vi alla kalorier åt dig

Ser ingen anledning till att gå ner mer i vikt

Redan ett halvår senare hade Göran gått ner 33 kilo. Idag är han fortfarande stor, men trivs så och mår bra. Och enligt läkarna är såväl blodsocker- som blodtrycksnivåer och kolesterolvärden okej.
– Tittar man på BMI skulle jag behöva gå ner till 80 kilo, men då skulle jag inte känna igen mig själv. Skulle läkarna säga att jag borde fortsätta gå ner i vikt på grund av hälsoskäl skulle jag såklart göra det, men som det är nu är jag jättenöjd. Och då ser jag ingen anledning till att fortsätta bara för att uppfylla en siffra.

Har inte tränat på många år

Idag är både Göran och hans särbo fria från cancern och mår strålande. Recepten i Wellobe fortsätter han att laga och håller nere på fett och snabba kolhydrater. Men plågat sig har han aldrig gjort.
– Jag funderar faktiskt inte så mycket på det. Även om jag ”freebasar” ibland har loggningen lärt mig att veta vad jag stoppar i mig.
Tränat har Göran inte gjort på många år, däremot har han promenerat.
– Man brukar prata om att man ska gå ungefär 10 000 steg om dagen. Jag satte som mål att gå 6 000 steg eftersom jag behövde ett mål som jag verkligen kunde uppnå för att slippa känna mig misslyckad. Ibland har det blivit mer, ibland mindre. Men jag har lagt in all motion i appen, så för det mesta har det bara varit roligt.

KOLLA: Hur mycket kan DU gå ner i vikt med våra verktyg?

Nya utmaningen: Att hålla vikten

Målet nu är att hålla sin nya vikt, även om det är lite svårare eftersom man inte får samma belöning när man inte går ner i vikt varje vecka.
– Det är helt klart en annan typ av utmaning. Nu får jag äta 2 550 kalorier om dagen, vilket är ganska mycket. Men jag har lagt in en varning i appen om vikten skulle gå åt fel håll. Visst har jag ändrat hela mitt tänk, men för mig är det nog ändå bra att Wellobe håller mig i handen ett tag till.

Görans bästa tips

 1. Var inte för hård mot dig själv...
  ... men stå för konsekvenserna. Vill du festa till det? Gör det, men ställ först frågan om det är värt det eller inte. Många gånger har jag kommit fram till att dålig mat både ger för lite näring och för lite mättnad. Och då avstår jag hellre. Det viktiga är att inse att det bara är man själv som bestämmer.
 2. Fuska inte med loggandet
  I alla fall inte i början. Då kommer du märka att det faktiskt är lite kul att ha koll. Man kan alltid sätta i sig mer än sin rekommenderade kalorimängd, men då kommer man sannolikt också tappa motivationen. För framgång föder framgång.
 3. Tänk i ”veckobasis”
  För mig har det varit enklare att tänka i hela veckor. Käkar jag för mycket en dag kompenserar jag bara och käkar lite mindre en annan dag. Svårare än så är det inte. Det värsta som kan hända är att målvikten får vänta några dagar till. Men så har det aldrig blivit för mig.
 4. Värdera vad du stoppar i dig
  För mig har snabba kolhydrater nästan varit väck, för det har gett för lite näring och för mycket kalorier. Har jag blivit sugen på någonting har jag snaskat på lite körsbärstomater eller kokat en kopp örtte med lakrits- och myntasmak framåt kvällskvisten. Det har funkat skitbra för mig.
 5. Använd recepten
  Tycker du om att laga mat, precis som jag? Använd receptfunktionen i Wellobe. Totalt har jag nog skapat 35 egna recept där. Då vet man precis vad man får i sig och kan ändå fortsätta laga mat man tycker om.
 6. Ha en back up-plan
  Eftersom jag jobbar inne i Stockholm blir det ofta lunch eller middag på stan. Då är det svårare att hålla koll på hur många kalorier man får i sig. Jag har skapat ett eget recept som heter ”Oklart innehåll” på 750 kalorier och loggar det vid sådana tillfällen. Bättre ett ta i lite, för alternativet vore att inte logga någonting. Och då lurar man bara sig själv.
 7. Lägg in lagom mycket motion – som du gillar
  Varje dag när jag åker hem från jobbet hoppar jag av bussen några hållplatser tidigare och promenerar sista biten hem. Det skulle jag aldrig gjort tidigare. Sen är såklart alla olika, men mig ger det energi. Jag tycker verkligen att det är skönt och ser till och med fram emot det.

Namn: Göran Bergh
Ålder: 67
Yrke: Verksamhetsutvecklare
Bor: Norrtälje
Familj: Särbo, två egna barn och tre bonusbarn
Längd: 181 cm
Startvikt: 135 kg
Ny vikt: 102 kg
OBS! Görans vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Det här får du som medlem i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digital medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Kaloriberäknade recept hjälpte Roger ner i vikt

Niina: Uteslöt inget – gick ändå ner i vikt

Bygga muskler – så fick Jan magrutor

Anna-Maria: Man måste få leva också

Tobias: Jag har en sundare relation till mat

Sandra: Att gå ner i vikt – utan förbud

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här