Livet har vänt för fyrbarnspappan Mattias Lag, som i dag jobbar på en viktklinik.
Livet har vänt för fyrbarnspappan Mattias Lag, som i dag jobbar på en viktklinik. Foto: Privat.

Mattias, 46, om fettlevern: Hade behövt en käftsmäll

Provsvaren visade förhöjda levervärden och han fick rådet att motionera.
– Jag hade behövt en käftsmäll. Att läkaren sa ”du är döende, du måste sluta trycka sötsaker”, säger Mattias Lag, 46.

Nå din målvikt – med samma metod som Mattias

Mattias Lag, 46, var en av deltagarna i tv-programmet Biggest Loser 2019 och det var vid en läkarundersökning där som hans fettlever upptäcktes. Han visste redan att han hade förhöjda levervärden, men inte hur illa det faktiskt var.
– Jag var fruktansvärt trött, en trötthet som inte gick att förklara. Det kändes som att kroppen var förgiftad. Doktor Mikael från Biggest Loser berättade för mig att jag hade en kraftigt ansatt lever.

Känner du igen dig? Få hjälp här

JUST NU: En månad på köpet

”Tidsfråga innan kroppen kapsejsar”

Mattias tyckte att beskedet var jobbigt att få, men det var också det som fick honom att ta tag i sin hälsa på allvar.
– Levern är kroppens tvättmaskin, om inte den mår bra så är det bara en tidsfråga innan hela kroppen kapsejsar. Levern kan inte ta vad som helst och fettlever kan leda till skrumplever. Jag är glad att det uppmärksammades och att jag fick möjlighet att göra en livsstilsförändring.
Förutom motion ändrade Mattias om sin kost. När han vägde som mest, ungefär 160 kilo, kunde en dag bestå av fyra stora mål mat, två påsar kanelgifflar, mandelkubb och en liter mjölk.
– Gifflarna och mjölken var bara ett enkelt snack till kvällen. Men jag var också en känsloätare. När något gick emot mig tröstade jag mig med att äta. Jag kunde trycka fyra mazariner i bilen och sen kände jag mig äcklig, smutsig och billig.

”Som att sätta en spruta heroin i armen”

Mattias kost nu består av protein och mycket grönsaker. Han har helt tappat suget på sötsaker. Inte ens när han går in i en butik där de gräddar kanelbullar känner han att han vill äta. 
– Jag tycker absolut att det doftar gott, men jag blir inte sugen. Jag kan lika gärna sätta en spruta i armen med heroin, för socker var ett missbruk för mig. Förut fyllde jag på kroppen med fel saker, nu vet jag vad den behöver och vill ha, säger Mattias.
Efter åtta veckor på Biggest Loser lämnade Mattias nya blodprov. Provsvaren visade att omläggningen av kosten och den nya motionen hade gjort stor skillnad.
– Min fettlever var borta! Jag hade även en begynnande typ 2 diabetes, det har jag inte längre. Jag åt tre olika mediciner när jag kom in i Biggest, nu äter jag inga alls. Jag har aldrig mått bättre än nu. Jag har fortfarande lite att ta av, men mitt mål har aldrig varit att bli modell. För mig är det viktigaste att vara frisk och hälsosam.

”Har startat en egen viktklinik”

Nu arbetar Mattias med att hjälpa andra människor i samma situation som han var i. Han har tillsammans med en vän startat en viktklinik som ligger i Jämtland.
– Jag är viktcoach på Jämtlands Viktklinik dit folk får komma och få hjälp att lägga om kosten och träna rätt. Jag brinner för hälsa och det är fantastiskt att hjälpa andra. De som behöver hjälp kommer in och är alldeles grå under ögonen och har godispåsar hängandes ur fickorna. Under tre intensiva veckor blir de sockerfria, starka och lär sig massor. Vi jobbar mycket med coaching och det är ingen vikthysteri. Vi vill peppa till en hållbar livsstil, säger Mattias.

Mattias Lag
Ålder: 46 år
Yrke: Viktcoach på Jämtlands Viktklinik
Hemstad: Uppsala och i Föllinge Jämtland
Familj: Fyra barn och fästmön Helena
Längd: 188 cm
Startvikt: 160 kg
Vikt nu: 115 kg

LÄS MER: Experterna: Så farligt är fettlever

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Amanda Johansson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här