Ingela Jensen, före - och efter Wellobe.
Ingela Jensen, före - och efter Wellobe. Foto: PRIVAT.

”20 års kämpande är över”

Först när doktorn började prata om en gastric bypass förstod hon allvaret.
– Jag visste att jag var överviktig men att det var så illa hade jag inte förstått, säger Ingela Jensen, 39.

Nå din målvikt – med våra verktyg
Det var efter ett yrselanfall som Ingela Jensen fick veta att hon hade ett pulsåderbråck i hjärnan. Samma sjukdomstillstånd hade några år tidigare tagit hennes mammas liv och hotade nu även hennes, om hon inte gjorde sitt bästa för att minimera riskerna. Av läkaren fick hon strikta order om att sluta röka, men han tog också upp hennes övervikt.
– Det var visserligen lite av en chock, men samtidigt var jag redo. Det var som att jag nått en gräns, nu eller aldrig. Tjugo års kämpande var över.

JUST NU: En månad på köpet

Använde sitt friskvårdsbidrag

Ingela lade upp en plan. Att gå med i Wellobe* blev ett första steg. Hon hade tidigare bott utomlands och provat några utländska viktminskningsappar, men nu behövde hon en med alla svenska matvaror. Hon betalade med friskvårdsbidraget via sitt jobb.

Gjorde det till en rolig grej

För att sätta extra press på sig själv skaffade Ingela även ett Instagram-konto där hon lade upp vad hon ätit varje dag. Och på kylskåpet satte hon ett schema där hon antecknade hur mycket hon förväntade sig att gå ner varje vecka.
– Det gick över all förväntan. På fem veckor hade jag gått ner det jag trodde att jag skulle gå ner på tio veckor. Och på elva veckor, det jag förväntat mig gå ner på tjugo, säger hon.
Kan vår metod hjälpa dig?

Försöker göra smarta val

På grund av pulsåderbråcket måste Ingela vara försiktig så att blodtrycket inte går upp, så hon har legat lågt vad gäller träning. Främst är det förändringar i kosten som har gett effekt.
– Eftersom kosten står för åttio procent och motionen för tjugo procent vid viktnedgång så känns det ändå som det mest effektiva sättet. Men jag försöker också göra smarta val och få in motion på ett naturligt sätt i vardagen genom att till exempel ta trapporna istället för hissen. Och de valen blir lättare att göra ju mindre man väger.

Inga drastiska förändringar

Totalt har Ingela gått ner 25 kilo på ett halvår. Ändå har hon inte gjort alltför drastiska förändringar, utan levt på såsom hon alltid gjort.
– Skillnaden är att min kropp har läkt och återgått till något slags utgångsläge där den fungerar som den ska och där jag har lärt mig lyssna på mina hungers- och mättnadssignaler. Jag är inte ute efter att bli trådsmal. Det viktigaste är att må bra och ha en hälsosam vikt och livsstil.
Nå din målvikt – med våra verktyg

Namn: Ingela Jensen
Ålder: 40 år
Yrke: Scrum master
Familj: Sambo och två barn på 6 och 8 år
Bor: Malmö

Längd: 160 cm
Startvikt: 96 kg
Målvikt: 71 kg

Ingelas 5 bästa tips

1. Spara kalorier. Om du har svårt att sitta i tv-soffan utan att ha något att äta kan det vara skönt att spara några hundra kalorier till kvällen så att du kan ta några knäckemackor eller riskakor utan att överskrida din dagsranson.
2. Omge dig med jämlika. Istället för att följa Instagram-konton med människor som redan nått sina mål, omge dig med sådana som är i fas med dig och som kämpar precis som du. På så vis blir resan mer realistisk och målbilden inte ouppnåelig.
3. Läs på. Mycket av det man har lärt sig om mat och ätande är myter. Läs på ordentligt så att du vet vad som verkligen stämmer.
4. Ha ett klädmål. Välj ut ett klädesplagg som du drömmer om att komma i. Häng upp plagget synligt där hemma, prova det regelbundet och ta bild på hur du kommer närmre och närmre ditt mål.
5. Välj ut något med få kalorier att ha i reserv. Jag har valt att alltid ha några gurkskivor eller en Läkerol att stoppa i munnen när suget har blivit för stort.
Prova samma metod som Ingela

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Helen Bjurberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här