PRIVAT

”Mitt viktprojekt blev min livlina”

Övervikten gav tillslut henne både högt blodtryck och artros.
Bara tre månader senare drabbades hon dessutom av bröstcancer.
Men idag är Helen Ekström, 50, såväl friskförklarad – som 32 kilo lättare.
– Jag valde livet när jag bestämde mig för att gå ner i vikt, säger hon.

Tidigare använde Helen Ekström mat, godis och bullar som en slags känslostabilisatorer. Hon åt när hon var glad och ville fira. Och när hon var ledsen och behövde tröst. Så även om hon åt ofta fick hon i sig för lite näring och var därför tvärtom hungrig jämnt, säger hon.

Gick med i Wellobe

Våren 2015 hade hon gått upp i vikt så mycket att hon fått både högt blodtryck och artros. Då gick Helen med i Wellobe då hon – till skillnad från de ”svältkurer” hon provat innan – nu ville testa någonting med vetenskaplig grund som kunde fungera i det långa loppet.
– De första två månaderna var ärligt talat ganska jobbiga. Då var jag hungrig jämnt. Samtidigt behövde jag den tiden för att lära mig hur jag skulle äta. Och sådant tar tid, det måste det få.

Fick tips och råd av andra medlemmar

Innan hade Helen nämligen skippat frukosten. Även mellanmål var någonting nytt i hennes värld. Nu lärde hon sig ett helt nytt sätt att äta på, under mer kontrollerade former.
– Visst hade jag väl någorlunda koll på vad som var bra och dåligt. Men jag visste inte hur mycket onödiga kalorier många saker innehöll, som till exempel juice. Eller hur vissa saker, som ägg och kvarg, höll mig mätt längre. Det lärde jag mig av andra medlemmar i forumet.

Viktnedgången höll cancerdemonerna borta

Redan när Helen gått ner 10 kilo försvann hennes krämpor. I september 2015 stötte hon på dock ännu ett bakslag då hon fick reda på att hon hade bröstcancer. Och därefter tvingades hon genomlida hela två operationer. Dock knäckte det henne inte alls – tvärtom.
– Nej, istället blev mitt viktprojekt min livlina. Istället för att gå ner mig i cancerkatastrofen kunde jag fokusera på att räkna kalorier och få i mig bra mat. Så jag valde på något sätt livet när jag bestämde mig för att gå ner i vikt. Den livsångan höll cancerdemonerna borta och jag kunde glädjas åt min viktnedgång.
Och glädjas, det gjorde Helen också med rätta. För bara ett år efter det att hon gått med i Wellobe, i juni 2016, hade hon gått ner hela 32 kilo.

En trygghet att fortsätta väga sig

Idag är Helen friskförklarad, men äter medicin för att cancern inte ska komma tillbaka. I övrigt har hon en egen odlingslott som hon spenderar mycket tid vid, simmar en hel del och har som ett feministiskt statement börjat samla på kvinnliga actionfigurer. Wellobe har hon sedan en tid tillbaka klippt navelsträngen på.
– Nu behöver jag det inte längre. Det är ju inte så att jag aldrig blir sugen på onyttigheter längre, så det händer att jag både dricker vin och äter choklad. Dock har jag lärt mig hur jag ska balansera det där för att inte gå upp i vikt. Däremot väger jag mig fortfarande i samband med att jag borstar tänderna. Vissa blir stressade av det, men för mig är det en trygghet.
Behöver du hjälp med din vikt? Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här