Från 145 till 70 till 90 kilo.

Gick ner halva sin vikt i Wellobe

Att gå utanför dörren var ett helvete för öknamn som "tjockis" och "fetto".
Tillslut vägde Maria Tengvall 145 kilo.
Idag har hon gått ner 70 kilo, alltså nästan halva sin vikt.

Provat "allt" – utom Wellobe? Bli medlem

Maria Tengvall, 33, har varit överviktig så länge hon kan minnas. Därmed har hon också dragits med elaka öknamn så länge hon kan minnas. Första gången hon bantade var hon bara tretton och idag kommer obehagskänslorna fortfarande tillbaka när hon återvänder till sin småländska hemstad. Till och från i tonåren var hon djupt deprimerad och provade allt från pulverdieter till quickfix-piller. Men de slutade alltid likadant: Först gick Maria ner i vikt, bara för att sedan gå upp allting igen.

JUST NU: En månad på köpet

Lämnade stan

Ofta låtsades Maria ta bussen till skolan, men så fort mamman gått åkte hon tillbaka hem. Gymnasiet slutade hon utan betyg, men flyttade till Göteborg och började Komvux. Där träffade hon sin nuvarande man, men slutade inte gå upp för det.
– Istället satt jag bara hemma och tyckte synd om mig själv, tröståt godis, chips och läsk, och vägrade gå ut, säger Maria.
Tillslut visade vågen 145 kilo. Det var en chock och Maria bröt ihop:
– Det trodde jag aldrig, men jag hade inte velat väga mig tidigare.

Lärde sig räkna kalorier

Maria gick med i Wellobe, med målet att försöka komma ner till åtminstone 100 kilo. Där lärde hon sig att räkna kalorier och att mycket kalorier in också måste betyda mycket kalorier ut.
– Jag visste såklart att det jag åt inte var nyttigt, men Wellobes loggbok och kaloriräknandet fick upp ögonen på mig. Sedan blev själva förändringen av vanor inte så dramatisk som jag trodde den skulle bli.

Minskade på onyttigheter och började träna

I veckorna började Maria äta husmanskost och testa recept från Wellobes receptbank, där alla kalorier var inräknade. Snabbmat och snacks drog hon ner på, men inte helt.
– Då och då unnade jag mig någonting onyttigt på helgerna, men inte i samma mängder. Och redan första veckan tappade jag fyra kilo.
Nu började Maria också att promenera, även om det var tungt. I början kunde hon inte ens gå uppför en backe utan att bli anfådd, men i takt med sina nya matvanor lättade det med tiden.
– När jag väl nått en vikt som en motionscykel kunde klara av började jag cykla. Det hjälpte jättemycket. Sedan köpte vi en crosstrainer och efter något år kunde jag både börja styrketräna och springa också.

Gick ner nästan halva sin vikt

Sist vi pratade med Maria var för fem år sedan. Då hade hon gått ner hela 70 kilo, från 145 till 75 kilo – och samtidigt hunnit få tre barn. Maria gick alltså ner nästan halva sin kroppsvikt.
– Sedan dess har det dock hänt en del. Jag drabbades av en ny depression och mitt i allt dog min pappa, vilket gjorde att jag vare sig orkade tänka på kosten eller träningen.
Under en period på tre år gick Maria återigen upp nästan 40 kilo. Våren 2017 kom nästan överraskning, som i och för sig var en glad sådan: Maria var gravid i sjätte månaden med en liten kille.

”Livet är fullt med upp- och nerförsbackar”

Det nya lilla livet föddes på höstkanten 2017 och efter det har Maria mått bättre och lyckats kämpa sig ner 25 kilo igen.
– Jag är glad att jag trots allt lyckades stoppa viktuppgången innan den blev värre. Det gäller att inte ge upp, inte ens när saker och ting inte går ens väg. För livet är fullt med upp- och nerförsbackar, säger hon.
I dag är Maria fortfarande aktiv i Wellobe, med målet att gå ner till 70-75 kilo igen eftersom det var då hon trivdes som bäst.
– Dels försöker jag logga all mat jag äter. Dels är jag aktiv i Wellobes mötesplats där medlemmarna bloggar, peppar, stödjer och tipsar varandra. För det bästa med Wellobe är alla stöttande och fina människor som finns där. Och även om alla har olika förutsättningar och mål är vi där av samma anledning – att få ett hälsosammare liv.

Låt oss hjälpa dig igång med DIN hälsoresa


Namn: Maria Tengvall
Ålder: 33 år
Yrke: Just nu föräldraledig
Bor: Göteborg
Familj: Fyra barn och en man
Längd: 167 cm
Startvikt: 145 kg
Målvikt: 70-75 kg
Vägt som minst: 70 kg
Väger idag: 90 kg

Inspireras av Marias fortsatta hälsoresa på Instagram under namnet maria.lifeofme

OBS! Marias vikt kan komma att ha ändrats sedan artikeln skrevs.

Läs Marias tidigare intervjuer nedan:

Började räkna kalorier och gick ner i vikt
Från 145 till 80 kg – utan att banta

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här