En av Rolfs favoriter innan han gick med i Viktklubb
En av Rolfs favoriter innan han gick med i Viktklubb Foto: Privat

”Nu kan jag hålla koll på vad jag kan äta”

Under 30 år har Rolf Öhlen levt på ohälsosam mat och frossat i snacks.

Rolf Öhlen, 53, har ända sedan han var student ätit enorma mängder mat och snacks.

– När jag växte upp fick jag aldrig äta snacks och väldigt lite godis. Så när jag väl började studera gick jag loss i snackshyllan. Min middag på lördagar brukade bestå av en påse chips, en påse ostbågar, ett paket glass, en stor flaska läsk, lösgodis och en honungsmelon. På den tiden cyklade jag och promenerade mycket så då påverkades inte vikten. Men sen skadade jag ett knä och efter det började jag gå upp i vikt eftersom jag fortsatte att äta.

Under de 30 år som följt har Rolf fortsatt att äta både mycket mat och snacks. I perioder har han testat olika dieter men aldrig hittat något som passar för honom.

– Jag har testat vinäger, soppdieter och annat men det passar inte mig att vara helt styrd. Det har alltid slutat med att jag gått tillbaka till den mathållning jag hade innan igen.

När Rolf för tre år sedan fyllde 50 gjorde han via jobbet en hälsoundersökning. Den visade att han hade för höga kolesterol värden och att han behövde göra en förändring. Han fick då Friskvård på recept och började att gå till ett gym.

– Jag tänkte att jag verkligen inte skulle gilla det men märkte att jag tyckte det var riktigt roligt så det har jag hållit i under dessa tre åren. Rolf fick också hjälp av en dietist men lyckades inte riktigt få kontroll över sitt ätande.

Hade inget att förlora

I december när han vägde 116 kilo fick han tillslut nog. I samma veva läste han en artikel från Wellobe på Aftonbladet och kände att han inte hade något att förlora.

– Jag köpte ett sex månaders medlemskap och märkte direkt att detta var en tjänst som passade mig. Jag kan äta vad jag vill mer får ett verktyg där jag kan se vad jag stoppar i mig.

I början gick det väldigt lätt för Rolf att gå ner i vikt men den senaste tiden tycker han att det blivit lite svårare.

– Nu när jag gått ner 16 kilo så får jag inte äta lika många kalorier längre vilket gör det lite svårare. Jag tycker fortfarande om att äta snacks men nu är det svårare att få in det i de kalorier jag får äta varje dag, säger Rolf.

För att få hjälp med att få bra tips att etablera nya vanor så anmälde Rolf sig till vår 60-dagars utmaning med Josefine.

– Jag är jätteglad att jag kom med och hoppas att jag under denna perioden ska få värdefull hjälp med hur jag ska tänka när jag inte äter mat som jag själv tillagat och etablera nya hälsosamma vanor.

Vad har du för stora fällor?

– Jag gillar mat väldigt mycket och kan äta mycket. Precis som många andra gillar jag sötsaker, snacks och skräpmat. Sen har jag också väldigt mycket hembesök i mitt yrke och då vill man ju inte vara oartig när det bjuds på kakor och dylikt så det är saker jag behöver se upp med.

Finns det några saker du har förändrat redan nu?

– Ja, jag har börjat göra matlådor så att jag kan äta bra lunch utan att det rusar iväg rent kalorimässigt. En annan sak är att jag inte längre äter strips när jag äter hamburgare, nu väljer jag alltid en sallad istället. Jag hade ingen aning om att strips var en sån stor kaloribov innan jag gick med i Wellobe.

Vad har varit svårast under tiden du varit med i Wellobe?

– Det är matlådorna eftersom jag inte alltid har tid att laga dem. Men det är värt att lägga ner tiden eftersom det hjälper oerhört mycket att veta vad man ska äta. När jag har matlåda blir jag aldrig för hungrig och faller för en chipspåse, en korv eller annat som jag tidigare gjorde om jag inte hade mat med mig.

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här