Bertil Säwing, 69, hoppas på ett liv "efter viktnedgången" också.

”Jag vägrar att äta pulver”

Två gånger har Bertil Säwing, 69, nått sin målvikt via pulverdieter.
Båda gångerna har han saknat svar på hur han sedan ska gå vidare.
– Jag vägrar att äta pulver resten av mitt liv.

Nå din målvikt – med samma metod

Visserligen kan det vara bra att ha en “svältreserv” i takt med att man blir lite äldre, skämtar Bertil Säwing, 69. Samtidigt finns det så många vinster med att gå ner i vikt. Man blir helt enkelt friskare och mår mycket bättre. Han vet, eftersom han har gjort det många gånger förr – men alltid gått upp igen.
– Det är inte det att jag är rädd för att kämpa. Men att behöva kämpa för att knyta skorna känns ju helt fel. I huvudet väger jag liksom 65 kilo, men så går jag förbi en spegel och får syn på mig själv… Och visst skulle jag kunna plocka ner alla speglar hemma, men det skulle kännas som en rätt kortsiktig lösning.

Investera i din hälsa du också!

Började äta på kvällarna

När Bertil Säwing var yngre kunde han äta som han ville. Då både promenerade han, sprang, cyklade samt arbetade på fritids och förskola, och var ute hela dagarna med barnen. Men så flyttade han och kunde inte längre cykla fram och tillbaka till jobbet, befordrades till förskolechef med kontorstid och fick barn.
– Både jag och min fru började äta senare på kvällarna. Men när hon slutade med det fortsatte jag och började gå upp i vikt.

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

Ingen typisk "gubbkropp"

I början var det bara något kilo per år, vilket knappt märktes. Samtidigt fick Bertil inte någon typisk “gubbkropp” med ölmage, han gick upp mer jämnt över kroppen. Så småningom drabbades han dock även av artros i knäet och tvingades sluta springa. Och då började tillslut även magen växa.
– När jag inte kunde se mina fötter längre började jag blir orolig. ”Vad är det här?” tänkte jag. ”Jag som innan har kunnat cykla en halvtimme till gymmet, träna i tre kvart och sedan cykla hem igen. Då gjorde jag av med mer kalorier än vad jag får i mig på en dag nu.” Samtidigt gäller det att vara realistisk. När man åldras förändras förutsättningarna och då måste man också anpassa energiintaget efter förbränningen.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Provade pulver

Bertil kom i kontakt med ett företag som erbjöd dietpulver och coacher som ringde upp en gång i månaden. Det gick bra, han gick ner 20 kilo på ett halvår.
– Men det säger ju sig självt, äter man bara frukost och två mål pulver om dagen är det klar att man rasar i i vikt. När jag däremot frågade hur jag skulle gå vidare svarade min coach bara lite svävande att jag kanske kunde byta ut ett mål pulver mot mat. Men egentligen ville han mest bara att jag skulle fortsätta betala och det var förstås inte det svaret jag ville ha.
De följande åren gick Bertil således upp i vikt igen. Då hoppade han på en ny pulverdiet som även inkluderade fysiska träffar med coacher på ett gym.
– Även om det var ett bättre upplägg var det alldeles för dyrt. Framförallt hade inte heller de något svar på hur jag skulle gå vidare när jag väl nått min målvikt.

Gick ner ett kilo i veckan

Vid det laget hade Bertils artros spridit sig till händerna och nästa steg skulle kanske bli fötterna. I april 2019 bestämde han sig därmed för att testa Wellobe*.
– Jag hade redan varit med en gång, men nu såg jag att mobilapp blivit mycket enklare. Man är ju lite slö, så det är jättetacksamt att slippa räkna sina kalorier själv. ”Så länge jag kan gå ner ett halvt kilo i veckan är jag glad” tänkte jag, men istället tog jag ett kilo i veckan.

Blir mätt snabbare

En annan sak som förvånade Bertil var hur snabbt appen lärde honom vad som gav minus och plus på vågen. Hans stora problem har nämligen varit att “skåpäta”, men det vill han inte längre.
– Jag kan ju liksom inte ta en näve nötter och sedan logga det. Det ger massa energi och jag vill ju vara ärlig mot mig själv. Jag har också börjat fråga mig själv om småätandet verkligen är värt det. Hur länge smakar det gott och är kicken tillräckligt stor för att fortsätta? Man sväljer ju ner det ganska fort och sedan är det borta. Å andra sidan behöver jag inte småäta på samma sätt längre, för jag blir mättare snabbare numera.

Hoppas på ett liv efteråt

Förhoppningen nu är att ännu en gång nå målvikten – men kunna hålla den också i framtiden. Så planen är att även testa Viktklubbs Hålla nollan-program.
– Det är därför jag har valt det här, det känns som en mer hållbar lösning och det jag har hoppats på: Att det ska finnas ett liv efteråt också. Tidigare har jag liksom blivit lämnad till mig själv och känt mig jätteövergiven. Innan har jag sparat alla gamla kläder för att ha en backup. Men då är det som att ge upp innan man ens har börjat, så nu har jag börjat göra mig av med dem vartefter de inte passar längre. Det är samma sak som när man spelar boule: Tänker man att man inte kommer att träffa bollen så gör man inte det heller.
Ytterligare en skillnad är att Bertil inte kämpar på själv. Även hans hustru är med och har även hon lyckats väldigt bra.
– Innan har vi triggat varandra, om någon har köpt godis har båda ätit. Nu är vi på samma resa och peppar varandra istället. Då blir det mycket lättare.

Namn: Bertil Säwing
Ålder: 69
Yrke: Massageterapeut
Bor: Falun
Familj: Fru och tre utflugna barn
Längd: 173 cm
Startvikt: 102 kg
Målvikt: 90 kg
Väger idag: 93 kg


OBS! Bertils vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här