Sarah Berg Nouri gick ner i vikt med norska motsvarigheten till Wellobe.
Sarah Berg Nouri gick ner i vikt med norska motsvarigheten till Wellobe. Foto: Getty images.

”Enkelt matlagningsknep hjälpte mig”

Som mest vägde Sarah Berg Nouri 98 kilo, sedan skaffade hon PT.
Idag har hon både lyckats gå ner i vikt och återfå tron på sig själv.
Så här lyckades hon.

Kom i form med samma verktyg som Sarah


Efter att ha läst hur andra personer lyckats gå ner i vikt hörde Sarah Berg Nouri, 32, från Oslo själv av sig till norska Vektklubb*.
– Problemet var dels att jag åt för stora portioner, dels att jag åt onyttigt. Jag älskar nämligen att äta ute. Dessutom har jag alltid var svag för sötsaker samtidigt som jag bara har tränat i perioder. Allt ledde till slut till att jag gick upp i vikt. Kaloriintaget stämde helt enkelt inte överens med kaloriförbrukningen, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet

Övervikten gick ut över allting

Sarah hade flera gånger lyckats gå ner 10 kilo, men bara för att gå upp lika snabbt igen. Nu ville hon verkligen klara det.
– Jag var så trött på att aldrig vara nöjd oavsett hur jag kämpade. För övervikten gick ut över såväl humöret, det sociala livet som min självbild.
Sarah kontaktade en personlig tränare. Det skulle visa sig vara helt avgörande.
– Jag ville ha resultat så snabbt som möjligt och var supermotiverad. Jag registrerade all mat och motion i den loggbok jag fick och fyllde mina dagar och veckor med goda och nyttiga måltidsrecept.
Nå din målvikt – med samma metod som Sarah

Gick ner mellan ett och 2,5 kg i veckan

Till Sarahs glädje upptäckte hon nu många goda alternativ till den feta grädde, gräddfil, yoghurt och creme fraiche hon tidigare använt i matlagningen. Det gjorde det lättare att laga mat som både smakade bra och var kalorisnål, så Sarah slapp leva på sallad och mat utan dressing och sås. Första veckan gick överraskande lätt:
– Jag var så inställd på att gå ner i vikt och åstadkomma en förändring och äntligen visade det sig också på vågen. Redan första månaden gick jag ner mellan 1 och 2,5 kilo i veckan, vilket motiverade mig ännu mer.

Tappade kontrollen helt

Sedan kom den första stora utmaningen: Norges nationaldag den 17 maj. Sarah tappade fokus och återfallet varade från torsdag till söndag.
– Lyckligtvis fick min personliga tränare tillbaka mig på rätt spår, men vågen visade en ökning på flera kilo. Då sade jag att det var sista gången jag tappade kontrollen.
Men det var det såklart inte. Det blev fler återfall. Skillnaden var att Sarah lärde sig att hitta fokus igen snabbare.
– Det är det som har gjort att jag har misslyckats innan. För det är lättare att tänka att "äh, det där tar jag nästa vecka".
Denna metod använde Sara

”Jag har haft många återfall”

En annan skillnad var att Sarah i början räknade ner dagar och veckor. Sedan insåg hon att resan skulle vara livet ut.
– Det var en helomvändning. Jag har gått upp och ner, haft återfall, velat ge upp och skippat många träningspass. Men det har också varit roligt och spännande, och de flesta dagar har jag gått och tränat, gått ner lite varje vecka och både sprungit snabbare och lyft mer än jag någonsin har gjort tidigare.

”Viktigast har varit min personliga tränare”

Det gäller bara att bestämma sig. För man kommer att möta motgångar, allt handlar om att börja om igen. Och så länge man är aktiv och äter bra de flesta dagarna i veckan, kan man absolut också unna sig på helgerna.
– Jag har också haft turen att ha goda vänner, familj och en fantastisk sambo som har stöttat mig. Men viktigast har varit min personliga tränare. Hon har fått mig att verkligen tro på mig själv. Och de dagar jag har varit nere har hon lyft mig och gett mig motivation till att fortsätta.

23 kilo lättare

Från att vara en ganska inaktiv tjej som åt ute flera gånger i veckan och stoppade i sig både godis och fet mat, är Sarah idag 23 kilo lättare. Idag älskar hon träning, bra mat, har massa energi, nya mål och är mer tillfreds med sig själv.
– Jag har kommit så otroligt långt, spenderat många timmar på gymmet och lärt mig stå emot de flesta frestelserna. Och så ska jag också fortsätta för att hålla motivationen uppe. Planen är också att behålla min personliga tränare ett tag. För varför gå tillbaka till mitt gamla jag när jag mår så mycket bättre nu?
* Vektklubb är den norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*. De erbjuder samma verktyg och arbetar efter samma princip: Kalorier in och kalorier ut.

Namn: Sarah Berg Nouri
Ålder: 32
Yrke: Undersköterska
Bor: Oslo
Längd: 170 cm
Startvikt: 97 kg
Målvikt: 74 kg

Sarahs 3 bästa tips
1) Var sträng mot dig själv och sätt överkomliga men höga mål, så att resultaten kommer snabbt. Det ger en enorm motivation till att fortsätta.

2) Få hjälp med träningen. Har du råd att anlita en personlig tränare så gör det. En bra PT är så mycket mer än bara träning, du får både en stöttepelare och coach, som pressar dig till ditt yttersta och ser dina behov. Och det är värt varenda krona.

3) Hitta livsmedel du tycker om. Tycker du inte att en torr kycklingssallad utan dressing ser särskilt god ut finns det heller ingen anledning att äta den. Du måste hitta saker som du gillar så att du kan stå ut med din nya kost varje dag. För mig har lättprodukter som grädde, gräddfil, creme fraiche, yoghurt och grekiska sallader hjälpt jättemycket.

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här