Marie om sin hälsoresa i Wellobe.

Gick ner i vikt – blev äntligen gravid

Marie vägde 94 kilo när hon blev gravid med sin dotter Lilly. Då hade hon gått ner 66 kilo och kroppen var äntligen i balans efter flera års övervikt.
– Nu vill jag orka vara en aktiv mamma och en bra förebild till min dotter, säger hon.

Marie vägde 160 kilo när hon började sin kamp för att gå ner i vikt. Hon hade hunnit ner till 105 kilo när hon opererade livmodern och läkarna upptäckte en hormonrubbning och små vätskefyllda blåsor på äggstockarna. Hon blev diagnostiserad med PCOS, ett syndrom som ofta förvärras rejält av övervikt.

Vikten spelade stor roll

– Vikten spelade nog en stor roll för min PCOS, även om jag egentligen inte vill erkänna det, säger Marie. Jag vet ju att övervikt ökar symptomen och hormonnivåerna. Men man vill ju helst inte tänka att man gjort det här mot sig själv, även om man innerst inne vet att det är så.

”Kändes som min kropp vände sig mot mig”

Vad som orsakar PCOS är inte helt klart, även om forskningen visar att det delvis är ärftligt. Hos Marie väckte diagnosen många frågor och funderingar.
– Det kändes som om min kropp vände sig emot mig. Jag funderade på om jag någonsin skulle kunna få barn och vad som hade hänt om jag inte hade gått upp all den där vikten. Kanske hade min PCOS inte brutit ut då?

JUST NU: En månad på köpet

Slapp negativ tankespiral

Marie och hennes sambo hade ännu inte börjat försöka få barn när Maries PCOS upptäcktes, och det gjorde att de kunde få hjälp fort. Vanligtvis brukar par som har svårt att bli gravida få försöka på egen hand i ett år innan de får hjälp, men för Marie räckte det med ett halvår. Då hade hon gått ner till 94 kilo.
– Eftersom vi visste att jag hade PCOS kunde vi få hjälp innan vi ens hann fundera på vad som var fel. Det gjorde att vi slapp hamna i en negativ tankespiral, säger Marie.

Har ingen direkt målvikt just nu

Idag är Lilly nio månader och Marie njuter av att vara mamma. Hon håller koll på vad hon stoppar i sig och tränar tre gånger i veckan, men hennes fokus ligger på att må bra snarare än vad vågen pekar på.
– Jag har ingen direkt målvikt just nu. Jag vill må bra och orka vara en aktiv mamma och en bra förebild till min dotter. Jag är fortfarande i lite av en bebisbubbla, och vill nog stanna där ett tag. Jag kan inte ens föreställa mig ett liv utan vår lilla flis. Det låter kanske lite klyschigt, men det är verkligen så. Vad gjorde vi egentligen av dagarna innan vi fick henne?

Maries råd till andra som inte kan bli gravida

* Ge inte upp - mirakel sker varje dag.
* Om du misstänker att du har PCOS - be att få testa dina hormonnivåer och se till att någon kunnig läkare kollar dina äggstockar.
* Hitta en kunnig läkare som tar dig på allvar.
* Håll vikten nere. Även om viktnedgång inte är det universella botemedlet för PCOS så kan det minska symptomen rejält och normalisera hormonnivåerna. Går man upp i vikt igen kommer allt tillbaka.

Också svårt att bli gravid? Få samma hjälp som Marie här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här