PRIVAT

Innan hon ens fyllt 30 vägde hon 160 kg

Nästan allt handlade om mat för Marie Einebrant, 31. För det var ett sätt att umgås på – och hade alltid varit.
– Sedan fortsatte det bara så, enda tills den dag jag vägde 160 kilo, säger hon.

Så länge Marie Einebrant, 31, kan minnas har hennes liv kretsat kring mat. När hon var yngre kunde hennes mamma väcka henne mitt i nätterna för att be henne vara barnvakt för att hon skulle iväg och äta hamburgare. Marie var dock en aktiv tonåring som både tränade bågskytte, innebandy, basket och fotboll.
– Sedan pajjade mitt knä, en gång när jag var tolv och en gång sexton. Så jag tvingades ge upp träningen och då blev maten någonting att fylla tomrummet med.
Har du en liknande historia? Få hjälp här

Från 90 till 160 kilo – på två år

Efter studenten gav sig Marie sedan som så många andra ungdomar ut i världen, till USA. Och då gick det väl an, den värdfamilj hon bodde hos var som tur var ganska så hälsosamma. Däremot gick det desto snabbare utför efteråt.
– Väl hemma i Sverige igen gick jag från 90 till 160 kilo på två år. Kanske för att jag grubblade på min uppväxt en hel del, då gjorde maten mig tillfälligt lycklig. Sedan var jag ju van att leva så också, med maten som ett slags sätt att umgås på.

JUST NU: En månad på köpet!

Drack två lite läsk om dagen

En vanlig dag kunde se ut ungefär såhär: Marie gick upp på morgonen – utan att äta frukost. Hela förmiddagen höll hon sedan hungern borta med snacks, tills det var dags för lunch ute. Sedan blev det ingen mer mat förrän framåt kvällen, då slank hon förbi affären och köpte med sig kladdkaka och läsk. Och sedan blev det oftast ett besök till den lokala pizzerian också, innan hon gick hem och snacksade vidare.
– Jag drack nog två lite läsk om dagen då tror jag – och åt kladdkaka.

Kände inte igen sig själv

En kväll fick Marie se ett kort på sig själv från en nyårsfest. Och hon blev helt chockad.
– ”Va? Nej, är det där verkligen jag?” tänkte jag.
Vid det laget vägde Marie 160 kilo. Och när hon insåg att en killkompis, som i hennes ögon var rätt överviktig, vägde lika mycket förstod hon att det var dags för en förändring.
– Vi började utmana varandra så smått på gymmet, så pass att jag ändå lyckades gå ner en hel del. Men sedan flyttade jag till Stockholm och då kom jag av mig lite.

Tog modet till sig

I januari fick Marie syn på en artikel om Wellobe på Aftonbladet. Det passade perfekt. Dels för att hon behövde bli utmanad, dels för att hon fick tillgång till en massa nya recept på maträtter som hon redan åt – fast i betydligt nyttigare varianter. Till en början kände hon ingen effekt, men å andra sidan hade hon slutat väga sig.
– Sedan tog jag modet till mig och – OJ! Bland annat hade jag köpt en för liten klänning utan att prova den, som jag hade tänkte krympa i. Nu var den plötsligt på tok för stor.

Vann en kändisstyling

Under våren vann Marie dessutom en av Wellobes utmaningar och fick äran att en förmiddag mitt i centrala Stockholm bli stylad av kändisfrisören Steve Terry.
– Jag funkar lite sådär, jag behöver någonting som motiverar mig. Och det var jättekul. Någon vecka skulle man bara äta sallad, någon annan promenera en halvtimme om dagen.
I dag har Marie lärt sig vad och hur mycket hon ska äta för att fortsätta gå ner i vikt. Dessutom har hon skaffat en PT för att lära sig träna utan att pajja knäna.
– Nu tränar jag zumba eller gruppträning minst 30 minuter om dagen och är faktisk nere ända på 94 kilo. Målet är dock 80, så jag har lite kvar. Men jag har lärt mig jättemycket. För ett tag sedan provade jag att återgå till mina gamla matvanor under en dag, bara för att se hur det kändes. Och herregud vad jag mådde illa. Aldrig mer...!
Kom igång med Wellobe du också

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här