Johanna Freds motto fick henne att nå sin målvikt.

”Ska det vara hållbart måste det vara gott”

”Ska det vara hållbart, ja då måste det också vara gott.”
Det blev 32-åriga Johanna Freds motto i början av viktresan.
Och det i sin tur, hjälpte henne att gå ner hela 27 kilo.

Testa samma verktyg som Johanna – i Wellobe

Johanna Fred, 32, älskar att stå i köket. På somrarna lever hon och familjen husvagnsliv och äter och dricker gott med nära och kära. På vintrarna är det samma sak, fast hemma. Det är lite det som har blivit hennes “förfall”, säger hon. För henne är gemenskap att umgås och äta och dricka gott utan att direkt vara fysiskt aktivt.
– Förra året började min dotter simskola så vi hängde en del i simhallen. Jag vägde 95 kilo och kände mig jätteobekväm, så det var då jag bestämde mig för att göra någonting åt min vikt. Och eftersom jag tyckte att kaloriräkning lät som en bra grej gick jag i september 2019 med i Viktklubb (f d Wellobe*, reds. anm).

JUST NU: 50% rabatt

Började leta recept

Johanna fick en rekommenderad kalorinivå på 1 300 kilokalorier om dagen. I och med det insåg hon att hon behövde börja äta frukost för att fördela energiintaget jämnare över dagen.
– Jag har typ inte ätit frukost sedan jag var femton, men hittade ett par smoothierecept i Wellobes app som jag testade på morgnarna bara för att få i mig någonting. Jag började också powerwalka en halvtimme om dagen, samtidigt som jag försvann in i en ljudbok.
Samtidigt bestämde Johanna sig för att om det skulle vara hållbart, ja då skulle hon vara tvungen att fortsätta äta och dricka gott. Hon började leta efter fler goda, kalorisnåla recept, både i Wellobe och på nätet, men hittade inte något som föll henne hundra procent i smaken.
– En dag satt jag hos frisören och väntade på att min hårfärg skulle gro till sig. “Hur ska jag göra för att fortsätta laga och äta god mat, men ändå gå ner i vikt? Hur får jag egentligen ner antalet kalorier i det jag faktiskt tycker om?” tänkte jag.
Det blev starten på en helt ny hobby.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Började experimentera

Det hela blev en sport. Johanna började använda kaloriräknaren i Wellobe för att kontrollera hur mycket kalorier olika ingredienser innehöll. Hon jämförde och testade, lade in egna recept och experimenterade – samtidigt som hon stod med händerna i kastruller och grytor.
– Som hjälp hade jag mina barn, de har helt andra smaklökar än vuxna och vågar testa nya saker. Och så bjöd jag hem släkt och vänner, som faktiskt inte märkte att jag hade bytt vispgrädde mot mandelmjölk, smör mot bordsmargarin, socker mot sötningsmedel, och så vidare. Allt var absolut inte gott, det får jag erkänna. Jag fick slänga en hel del. Men det andra smakade lika gott som förut, så det var verkligen värt allt experimenterande.

Startade ett Instagram-konto

Efter bara en och en halv månad började folk säga att det syntes att Johanna hade gått ner i vikt. Vid det laget hade hon tappat 7 kilo. Sedan kom julen.
– ”Hur ska jag lösa all fet julmat? Hur ska jag få den att fortfarande smaka bra, utan att innehålla för mycket kalorier?” tänkte jag. Men faktum är att jag med mina knep faktiskt lyckades göra samma mat på ungefär hälften så många kalorier – utan att mina gäster märkte någonting. När jag berättade det sade de att jag måste börja dela mina tips, så då startade jag ett Instagram-konto och började dela kalorisnåla recept. Inte för avancerade, men fortfarande goda.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Ska skriva kokbok

Totalt gick Johanna ner totalt 27 kilo. På semestrar har hon återfått några trivselkilon – men sen gått ner dem igen. Det är bara så det är, säger hon.
– Semestern är precis som fredagskvällarna heliga. Jag kommer alltid att uppskatta god mat. Samtidigt har jag lärt mig att det inte är någon katastrof att unna sig själv något extra då och då, bara det inte blir för ofta. Man måste ju inte heller ta två-tre bullar utan kan njuta av det goda, bara man tar lite mindre.
Och vad är målet nu?
– Jag vill fortsätta inspirera människor och planerar att ge ut en kokbok med kalorisnåla recept lagom till nästa jul.
Nå din målvikt – med våra smarta verktyg

Namn: Johanna Fred

Ålder: 32

Yrke: Gymnasielärare

Bor: Eldsberga mellan Halmstad och Laholm

Familj: Gift och två barn på 7 och 9 år

Längd: 167 cm

Startvikt: 95 kg

Väger i dag: 68 kg

Instagram: johanna_viktresa

Johannas favoritrecept i Wellobe: Solgul smoothie

2 port, 127 kcal/port
Foto: Juliana Wiklund
1 dl frusen mango
1 dl frusen ananas
1/2 apelsin
1 dl sojayoghurt
Lite färsk mynta
1. Lägg alla ingredienser i en matbererade och mixa till en jämn smoothie.
2. Häll upp i ett glas, gärna kylt och servera!

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här