Linda har gått ner i vikt med norska Vektklubb, som är motsvarigheten till svenska Wellobe. Bilden t v är tagen sommaren 2018 och den t h vintern 2020.
Linda har gått ner i vikt med norska Vektklubb, som är motsvarigheten till svenska Wellobe. Bilden t v är tagen sommaren 2018 och den t h vintern 2020. Foto: Privat og Hallgeir Vågenes / VG

”Nu är jag fri från mediciner”

Från ångest och depression till utbildad yogalärare.
Idag är Linda Åsebø 26 kilo lättare – och medicinfri.
– Istället har yogan blivit min medicin! säger hon.

Bryt den onda cirkeln – en gång för alla

Det är inte alltid livet går på räls. Det kan Linda Åsebø, 59, skriva under på. Samtidigt som hon blev mamma, blev hon ensamstående. Dessutom jobbade hon som frisör med egen firma och älskade sitt jobb, även om det var stressigt. En dag fick hon plötsligt allergiska reaktioner mot produkterna på jobbet. Men hon kämpade på – tills kroppen sade ifrån. En dag kunde inte Linda svara en kund på salongen. Hon hade drivit på sig själv för länge och var helt utmattad.
– Jag brände ljuset i båda ändarna och tog inte hand om mig själv. Sedan kom ångesten och depressionen, säger Linda.

JUST NU: En månad på köpet

Vill bryta ner fördomar

Nu vill Linda berätta sin historia för att bryta ner de fördomar som finns mot psykisk ohälsa. Motgångar styrker en, sägs det, men det finns gränser.
– En psykisk sjukt person kan vara en person som har varit stark för länge.
I tolv år gick Linda på antidepressiva mediciner och var periodvis inlagd på en psykiatrisk klinik. Då var stödet från familjen ovärderligt, både som ensamstående och som psykiskt sjuk.
Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa

Insjuknade i cancer

Den tiden ser Linda som tuffast i livet. Eftersom medicinerna ökade hennes sötsug levde hon i princip på choklad, bullar, kakor och chips och gick upp 30 kilo. Hon sökte många nya jobb, men utan framgång. År 2017 fick hon dessutom cancer och fick ta bort en del av tarmen och även gallblåsan. Inom ett halvår genomgick hon två ganska allvarliga operationer och hade både ont och var rädd.

Gjorde en yogaresa

En tid senare bestämde sig Linda för att börja äta bättre, träna och gå ner lite i vikt. Allt i sin egen takt för att kunna återuppbygga upp sig själv igen. Hon började med några enkla yogaövningar hemma i vardagsrummet tio minuter om dagen. Sedan hoppade hon på en ett år lång yogakurs.
– Det var jättekul, även om jag aldrig trodde att jag skulle klara den.
Men det gjorde hon – och tog examen med tårar i ögonen.

Få ordning på din hälsa

Har börjat laga mat från grunden

Efter operationerna hade magen redan börjat reagera på vitt mjöl och fet mat. Och i och med yogan började Linda äta ännu bättre, var tredje och fjärde timme, samt laga mat med mer grönsaker från grunden.
– Idag äter jag ungefär samma sak till både frukost och lunch: Havregrynsgröt och knäckebröd med magra pålägg. Till mellanmål blir det nötter och middagen varierar beroende på vad som finns hemma. Jag köper dock blomkål, broccoli, lök, ingefära, citron, kyckling och fisk varje vecka. Och till kvällsmat blir det keso och varma bär. På helgerna unnar jag mig stekta ägg på surdegsbröd till frukost samt en god middag eller lite snacks. Det fungerar bra, jag har faktiskt aldrig tappat kontrollen.

Nå dina hälsomål – med vår metod

Fri från mediciner

Linda började även jogga, med målet att delta i ett halvmaraton – trots att hon aldrig sprungit förr. Hon påbörjade ett löpprogram och sprang tre till fyra gånger i veckan i ett halvår. När tävlingsdagen väl var inne hade hon så ont att hon trodde att hon skulle dö och fick växla mellan att gå och springa. Men hon klarade det!
Idag har Linda trappat ner på löpningen, men yogar och går varje dag.
– Efter bara 45-60 minuter fylls jag av lyckokänslor. Och så har jag varit fri från mediciner i två år, istället har yogan blivit min medicin.

Har gått ner 26 kilo

Hittills har Linda gått ner 26 kilo. Målet är fyra kilo till, men utan stress. Hennes råd till andra som vill gå ner i vikt är:
– Först och främst måste du vilja själv. Hitta något som känns bra för dig, alla är vi olika. Om du har kämpat med psykisk sjukdom kan yoga vara bra ställe att börja med eftersom det inte är så fysiskt krävande.

Namn: Linda Åsebø
Yrke: Frisör
Bor: Bergen
Längd: 162 cm
Startvikt: 88 kg
Ny vikt: 66 kg

Få fler tips och råd – som medlem

Elisabeth Stigum/VG

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här