Privat

Sjukdomsbeskedet blev Martins vändpunkt

Beskedet kom som en chock: Han hade fettlever.
För Martin Bengtsson, 44, blev det startskottet på en hälsoresa han inte kunnat drömma om.
– Nu slipper jag blodtrycksmedicinen, jag är piggare än någonsin och har tappat 16 kilo. Och det har inte ens varit svårt, säger han efter fyra månader med Wellobe.

Nå din drömvikt – med samma verktyg som Martin

För sex år sedan nådde Martin Bengtsson, 44 år, en vikt på 105 kilo. Övervikten hade smugit sig på under en längre period. Martin hade slutat som fältsäljare och fick en stillasittande tjänst som Key account manager, samtidigt som han fortsatte äta sina ostbågar och dricka sin Coca cola varje kväll.

Trots det mådde Martin väldigt bra. Han hade visserligen behövt börja på blodtryckssänkande medicin, men den generella hälsan var inget att klaga på. Trodde han.

JUST NU: En månad på köpet

Läkarens ord avgörande

I januari tidigare i år skulle Martin röntga en krånglande ljumske. Då upptäckte läkaren att Martin led av fettlever.
– Det blev ett rejält uppvaknande för mig. Jag hade många tankar i huvudet efter det beskedet, men läkarens ord blev avgörande. Jag fick veta att jag fortfarande var så pass ung att jag kunde göra något åt det här, och då fanns ingenting att tveka på. Jag har fyra barn som jag vill orka vara pappa till länge, säger han.

Tre dagar senare väcktes Martin av sitt larmklocka 05:30 på morgonen. Det var dags för den första av många morgonpromenader.
– Jag ville komma igång direkt. Jag började med att gå fem kilometer den morgonen, det tog nästan en timme och kroppen skrek av ömhet. Sen gjorde jag samma sak på kvällen. Sedan den januaridagen har jag promenerat både morgon och kväll i princip varje dag.
Få tillgång till Wellobe’s app – som medlem

”Kan äta det jag tycker är gott”

För att få ordning på kosten skaffade Martin Wellobe’s app. Han var helt övertygad om att han skulle behöva begränsa vad han åt, att man inte fick äta vad han ville.
– Men så var det verkligen inte, jag äter det jag tycker är gott, men inte i lika stora mängder som förut, säger Martin och fortsätter:
– Jag var rädd att jag inte skulle bli mätt. Men lagar man rätt mat är det verkligen inga problem, jag gjorde en tonfisksallad på 500 kalorier, det blev ett helt berg på tallriken.

Som utbildad kock upplevde Martin att han fick ett litet försprång i matlagningen.
– Jag kunde laborera lite i början. Hur lång tid det tog att laga, hur många kalorier det blev efter att jag loggat allt, om det blev gott, och så vidare. Jag hittade rätt ganska fort.
Nå din målvikt med samma metod som Martin

Ostbågar och Coca cola: Enda förbuden

Förutom att logga allt i samband med matlagningen har Martin använt Wellobe’s scanner i mataffären. Då får han snabbt en bild över vad ett visst livsmedel innehåller innan han bestämmer sig för att handla det.

Det enda som Martin helt förbjudit är Coca colan – och ostbågarna.
– Jag känner att det var det som satte mig i den här situationen från början. I övrigt unnar jag mig när jag känner för det, så länge jag håller mig till mina 1400 kalorier om dagen. Jag kan fortfarande äta pizza med familjen, men det kanske inte blir en hel för mig längre.
Bli medlem HÄR

”Fått ett helt nytt liv”

Tack vare sin kostförändring och nya motionsvanor – hans dagliga promenader ger upp mot 20 000 steg varje dag – har Martin förbättrar sin hälsa avsevärt på bara fyra månader. Vågen visar 16 kilo mindre och han behöver inte längre ta medicin mot högt blodtryck. Men det finns ännu större vinster.
– Jag har fått ett helt nytt liv. Jag har aldrig varit så här pigg, aldrig mått såhär bra. Jag orkar göra mycket mer med familjen, jag känner mer kärlek. Förr hade jag problem att bara böja mig ner, nu känner jag inga begränsningar och ser fram emot fler utmaningar, som att börja springa.
– Det bästa? Det var inte ens svårt.

Martins 3 bästa hälsotips

 1. Använd Wellobe’s app. Det gör allt så mycket enklare. Du får en överblick över hur mycket du kan äta, vad du faktiskt äter, och kan följa dina framsteg. Det skapar i sin tur motivation.
 2. Vardagsmotion räknas. Du behöver inte gå till ett gym. Börja med promenader! Förutom motion får du egentid, frisk luft och så kan du njuta av musik eller en podd.
 3. Ät mat du faktiskt gillar. Du måste inte sitta på ditt hörn och knapra på morötter och broccoli. Se till att logga allt ordentligt så ska du se att du kan äta dina favoriter.

Namn: Martin Bengtsson
Ålder: 44
Bor: Häljarp
Familj: Gift, fyra barn
Sysselsättning: Senior key account manager
Längd: 175 cm
Startvikt: 105 kg
Väger nu: 89,3 kg
Målvikt: 80–85 kg

Det här får du som medlem

 • En kostplan
 • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Dina framsteg i grafer och tabeller
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Tillgång till alla våra träningsprogram
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här