PRIVAT/Getty images.

Fettlevern blev Martins vändpunkt

Beskedet kom som en chock: Han hade fettlever.
Det blev startskottet på en hälsoresa han inte kunnat drömma om.
– Nu slipper jag blodtrycksmedicinen, är piggare än någonsin och har tappat 16 kilo. Och det har inte ens varit svårt, säger Martin Bengtsson, 44.

Kom i form – med samma verktyg

För sex år sedan nådde Martin Bengtsson, 44 år, en vikt på 105 kilo. Övervikten hade smugit sig på. Martin hade slutat som fältsäljare och fick en stillasittande tjänst som Key account manager, samtidigt som han fortsatte äta ostbågar och dricka Coca cola varje kväll. Men trots det mådde Martin bra. Han hade visserligen behövt börja med blodtryckssänkande medicin, men den generella hälsan var inget att klaga på. Trodde han.

Nå din drömvikt med oss!

Led av fettlever

I januari 2022 skulle Martin röntga en krånglande ljumske. Då upptäckte läkaren att Martin led av fettlever.
– Det blev ett rejält uppvaknande. Jag hade många tankar i huvudet efter det beskedet, men läkarens ord blev avgörande. Jag fick veta att jag fortfarande var så pass ung att jag kunde göra något åt min fettlever och då fanns ingenting att tveka på. Jag har fyra barn som jag vill orka vara pappa till länge, säger han.

Började promenera

Tre dagar senare väcktes Martin av sitt alarm 05:30 på morgonen. Det var dags för den första av många morgonpromenader. Han ville komma igång direkt.
– Jag började att gå fem kilometer den morgonen, det tog nästan en timme och kroppen skrek av ömhet. Sen gjorde jag samma sak på kvällen. Och sedan den januaridagen har jag promenerat både morgon och kväll i princip varje dag.

Nå din målvikt med samma metod som Martin

”Jag äter det jag tycker är gott”

För att få ordning på fettlevern med hjälp av kosten också laddade Martin ner Wellobes mobilapp, övertygad om att han skulle behöva begränsa vad han åt.
– Men så var det verkligen inte. Jag äter det jag tycker är gott, men inte i samma mängder som förut, säger Martin och fortsätter:
– Jag var rädd att inte bli mätt. Men lagar man rätt mat är det inga problem, jag gjorde en tonfisksallad på 500 kalorier, det blev ett helt berg på tallriken.
Som utbildad kock upplevde Martin att han fick ett litet försprång i matlagningen.
– Jag kunde laborera. Hur lång tid det tog att laga, hur många kalorier det blev efter att jag loggat allt, om det blev gott, och så vidare. Jag hittade rätt ganska fort.

Få tillgång till samma app som Martin

Ostbågar och Coca cola: Enda förbuden

Förutom att logga all mat började Martin också använda Wellobes scanner i affären. Den ger snabbt en bild över vad ett visst livsmedel innehåller innan man bestämmer sig för att handla det.
Det enda Martin har förbjudit är ostbågarna och Coca colan.
– Det var det som satte mig i den här situationen från början. I övrigt unnar jag mig när jag känner för det, så länge jag håller mig till mina 1 400 kalorier om dagen. Jag kan fortfarande äta pizza med familjen, men det behöver inte bli en hel.

”Fått ett helt nytt liv”

Tack vare sin kostförändring och sina nya motionsvanor – hans promenader ger upp mot 20 000 steg varje dag – visar vågen 16 kilo mindre. Framförallt behöver Martin inte längre ta medicin mot högt blodtryck. Och det finns fler vinster.
– Jag har fått ett helt nytt liv. Jag har aldrig varit så pigg, aldrig mått så bra. Jag orkar göra mycket mer med familjen och känner mer kärlek. Förr hade jag problem att bara böja mig ner, nu känner jag inga begränsningar och ser fram emot fler utmaningar, som att börja springa. Och det bästa? Det har inte ens varit svårt.

Känner du igen dig? Påbörja din hälsoresa HÄR

Martins 3 bästa hälsotips

 1. Använd Wellobes app. Det gör allt enklare. Du ser hur mycket du kan äta, vad du faktiskt äter och kan följa dina framsteg. Det skapar i sin tur motivation.
 2. Vardagsmotionera. Du behöver inte gå på gym. Börja med promenader! Förutom motion får du egentid, frisk luft och kan njuta av musik eller en podd.
 3. Ät mat du faktiskt gillar. Du måste inte sitta och knapra på morötter och broccoli. Se till att logga allt ordentligt så ska du se att du kan äta dina favoriter.

Namn: Martin Bengtsson
Ålder: 44
Bor: Häljarp
Familj: Gift, fyra barn
Sysselsättning: Senior key account manager
Längd: 175 cm
Startvikt: 105 kg
Väger nu: 89,3 kg
Målvikt: 80–85 kg

Det här får du som medlem

 • En kostplan
 • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Dina framsteg i grafer och tabeller
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Tillgång till alla våra träningsprogram
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här