Anna Ekelund tycker inte att hon offrat någonting.
Anna Ekelund tycker inte att hon offrat någonting. Foto: PRIVAT.

”Jag åt och drack som jag ville”

När jag såg fotot på mig själv till vänster bestämde jag mig. Nu måste jag göra något av min vikt. Förra lördagen sprang jag min första mil. Denna vecka nådde jag min målvikt på -12,6 kilo.

Så skriver en av Wellobes medlemmar, Anna Ekelund, 45, på Instagram med hashtaggen #wellobe. Här är hennes historia.

Vill du ha hjälp att nå din målvikt? Starta HÄR

Prova samma metod som Anna
Anna Ekelund har alltid varit väldigt målmedveten. Samtidigt har familjen varit viktigast, vilket har gjort att hon själv har kommit lite i skymundan.
– När jag var yngre tränade jag handboll, men i 20-årsåldern lockade festlivet mer. Sedan fyllde jag 30 och testade att gå ner i vikt genom att räkna points. Och därefter träffade jag min man och blev gravid, säger hon.

Gick aldrig ner sina gravidkilon

Efter att ha gått upp 20 kilo och dessutom gift sig gjorde Anna ett nytt försök. Men det var knappt att hon hann gå ner sina första mammakilon innan hon blev gravid igen.
– Idag är vår yngste 12 år, men efter honom tog jag aldrig riktigt tag i vikten igen. Däremot tänkte jag varje skidsemester runt jul att “nästa år måste jag ha gått ner 10 kilo så att jag kan knäppa pjäxorna ordentligt”.

JUST NU: En månad på köpet

Mängden mat som varit problemet

Då Annas bror har diabetes har inte heller hon växt upp med så mycket socker. Problemet har snarare varit “den goda maten”, som hon själv uttrycker det.
– Ja, jag är väldigt glad i både pasta och sås med grädde. Och jag har alltid tagit åtminstone två portioner. Sedan älskar jag rostat bröd med smör och så öl, vin och goda ostar. Så det är mer fettet och mängden mat jag har haft problem med.
Behöver du hjälp med din hälsa? Kolla här

Jojobantat i många år

Samtidigt har hon inte direkt famlat i blindo. Nej, efter alla år av jojobantning har Anna haft ganska bra koll på vad som är “bra” och “dålig” mat.
– En bekant testade Wellobe redan för tio år sedan, så då och då har jag varit inne i Aftonbladets app och läst alla framgångshistorier och tips och råd. Och min bror har också alltid undrat varför inte alla gör så, räknar kalorier alltså. Det är ju det enda rätta.

”Jag har inte offrat någonting”

Tillslut bestämde sig Anna för att själv ge Wellobe ett försök. Störst hjälp hade hon av Wellobes mobilapp, som räknade alla kalorier åt henne. Såhär i efterhand beskriver hon det som “väldigt märkligt”.
– Det är just det att jag inte har offrat någonting. Och det är så jag tycker att det ska vara att gå ner i vikt. Jag kan helt ärligt säga att jag har druckit och ätit allt jag velat. Jag har bara skruvat ner mängderna och blivit lite mer medveten.
Och hur har det gått med träningen?
– Tidigare har jag mest golfat. Och eftersom jag alltid hatat att springa har jag testat allt möjligt annat. Men nu började jag med en halvtimmes morgonpromenad med hunden varje dag och bestämde mig också för att ge löpningen en chans.
Låt oss hjälpa dig nå DIN målvikt – starta här

Började springa

När Anna gick med i Wellobe vägde hon 77,6 kilo. Och hennes första delmål blev att gå ner till 70 kilo för att trots allt sedan försöka springa. Först ville hon nämligen bli lite lättare för att skona lederna.
– Sedan blev det så fint väder så jag tjuvstartade med en slinga på drygt 800 meter. Den klarade jag två gånger och var helt färdig, men tänkte att “jaha då får jag väl helt enkelt försöka springa tre varv nästa gång”.
Anna bestämde också att hon skulle springa ungefär tre gånger i veckan och lät sedan vädret styra.
– I början av veckan tittade jag i min väderapp och bestämde sedan att “jaha mån, ons och fre ska det vara fint – då ska jag springa”. Det gjorde det mycket lättare.

Testade Wellobes löpprogram

Så småningom testade Anna även “Spring med Shirin” – ett av Wellobes löparprogram.
– Vid det laget var basprogrammet redan för lätt, så jag började på medel med målet att på 6 veckor kunna springa en mil. Det gjorde allt mycket roligare, eftersom det var uppbyggt i intervaller vilket gjorde löpningen mer omväxlande. Dessutom hjälpte det mig att klara mjölksyran.
Kom igång med din hälsoresa HÄR

Har anmält sig till olika lopp

Nästan exakt ett halvår senare har Anna gått ner hela 13 kilo och därmed nått sin målvikt. Det svåra nu har – ironiskt nog – varit att lära sig äta mer igen för att bromsa viktnedgången, säger hon. Visserligen har hon tagit hjälp av Wellobes “Hålla nollan-program”, men det har varit en stor omställning.
– I början undrade jag hur jag någonsin skulle kunna äta mer. Men det har bara varit att äta samma sorts mat som innan, fast lite mer. Och den där slingan som jag började med? Den är alldeles för kort nu. Och för att hålla motivationen uppe har jag nu anmält mig till olika lopp. Så himla roligt!
Och vad händer nu?
– Nu funderar jag på att köra fem kilo till, mest bara för att. I början tänkte jag att jag skulle bli jättenöjd om jag gick ner till 67-68 kilo men sedan nådde jag 65 kilo snabbare än väntat. Så varför inte fortsätta lite till? Nackdelen är att det blir så dyrt med alla nya kläder, ha ha. Men det är ju ett lyxproblem.
Kom i form – med samma verktyg

Annas 3 bästa vikttips

1) Låt det få ta sin tid
Det är det enda som har suttit i mitt bakhuvud. För det handlar inte om att det ska gå snabbt, det handlar om att nå sitt mål och att ha rätt inställning till det du gör.
2) Använd Wellobes app
Då slipper du räkna kalorier själv, vilket kan vara ganska krångligt. När du börjar får du efter din längd, befintliga vikt och ditt mål en rekommenderad kalorimängd att hålla dig till varje dag. Sedan räknar appen ut exakt hur mycket du har kvar hela tiden, både när du äter och tränar. (Dessutom kan du synka denna med RunKeeper-appen när du promenerar eller går.)
3) Låt bli dina intjänade motionskalorier
Alltså, om du tränar så hamnar du ju på plus över dagens rekommenderade kalorinivå. Ät då inte mer bara för att du kan, utan låt de intjänade motionskalorierna ligga kvar och “göra sitt jobb”.

Behöver du hjälp med DIN hälsa?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en individuellt anpassad kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp har vi ett sprillans nytt medlemsforum.

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

Så effektiv är Wellobe

Så går du säkrare ner i vikt

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här