”5:2-metoden funkade perfekt”

Som mest uppvisade hushållsvågen hela 120 kilo.
Trots att han alltid har varit fysiskt aktiv.
– Sedan testade jag 5:2-metoden och den funkade perfekt för mig, säger Peter Nordin.

Hur mycket kan DU gå ner med 5:2? Kolla här
Peter Nordin, 45, i Filipstad har ett yrke som dagligen kräver tunga lyft och fysisk aktivitet. Han är ambulanschef – och har dessutom tränat taekwondo i 22 år, varav 17 år som instruktör. Ändå började han märka att kläderna blev allt trängre och bältet allt kortare.
– Jag har aldrig varit pinnsmal men heller inte överviktig, så att kilona började smyga sig på var ingenting jag tänkte på. Jag tyckte snarare att jag hade hyfsat hygglig fysik. Men i efterhand är det väldigt enkelt: Även om jag tyckte att jag var aktiv njöt jag lite "för mycket av det goda" och åt helt enkelt mer än jag gjorde av med.
 

Investera i din hälsa!

Tyckte inte om att se kort på sig själv

Att Peter alltid har tyckt om sötsaker är ingenting att hymla med, säger han. Det gör han fortfarande. Däremot har han lurat sig själv när det gäller träningen. Som instruktör har han nämligen spenderat många timmar i hallen och tillgodoräknat sig dem – även om det inte har varit så mycket "effektiv träningstid" för honom själv.
– Vändningen kom när jag fick se kort på mig själv och tyckte att "det där var ju inte så fint". Därifrån växte den tanken från "jag borde" till "jag ska".

”Flera arbetskamrater hade testat”

Under sommaren började Peter promenera och lyckades gå bort sex kilo. Sedan gick en nära anhörig bort och Peter hamnade i en svacka. Men året därpå gav han sig på det igen. Precis som tidigare i Wellobe, nu för att testa 5:2-metoden.
– Flera arbetskamrater till mig hade testat så jag ville också ge det en chans. Och eftersom ett av mina problem var att äta regelbundet och lagom mycket, visade det sig funka jättebra.

”Ingenting är förbjudet”

Två dagar i veckan började Peter ta med sig matlåda till jobbet, med tonfisk, keso och äpple. Visst, de första gångerna var lite jobbiga, men han kom snabbt in i det.
– Jag måste absolut inte ha olika maträtter så jag valde att äta samma saker de här två dagarna. Och det funkade perfekt, på så sätt lärde jag känna min kropp. Övriga dagar åt jag lite som jag ville, men minskade på kolhydraterna – framför allt mängden bröd. Annars är det bästa med den här metoden att ingenting är förbjudet.
Starta DIN 5:2-resa här

”Godis äter jag fortfarande”

Från att en gång ha vägt 120 kilo hade Peter, strax innan sommaren 2014, gått ner över 27 kilo. Och från att aldrig har varit någon seriös löpare tog han milen på under en timme. Därmed övergick han till ett "vanligt" Wellobesprogram.
– Med 5:2 äter man så få kolhydrater två dagar i veckan att man inte kan ta ut sig ordentligt. Men med det vanliga programmet äter man hela tiden – fast färre kalorier utslaget på hela veckan.
Och hur är det med sötsuget?
– Godis tycker jag fortfarande om och äter då och då. Men absolut inte i samma omfattning. Detsamma gäller mängden mat. För tittar man på antalet kalorier är det inte värt det.

Pendlat upp och ner

Idag, fyra år senare, har Peter gått både upp och ner igen och pendlat mellan 95-100 kilo. Det positiva är att han ändå har orkat "hämta tillbaka" de kilona igen, så på det stora hela känner han sig rätt nöjd, säger han.
– Ändå försöker jag tänka på vad jag stoppar i mig och använder Wellobes loggbok lite sporadiskt. Målet är ändå att komma tillbaka till den vikten jag nådde först, runt 90 kg. Men jag tar ett steg i taget, säger han.
Kolla: Kan Wellobes loggbok hjälpa dig?

Största fördelarna med Wellobe, enligt Peter

1) Inga förbud. För mig har förbud motsatt effekt, så att allting är tillåtet i Wellobe är jättebra. Där är det mer "tänk på att om du äter si så kostar det dig så mycket".

2) Inga måsten. På Wellobe krävs inga möten, utan allt sker i eget tempo. Eftersom jag har hängt med ett tag ser jag också stor skillnad på hur Wellobe har utvecklats och det har blivit mycket bättre användarmässigt. Förut var man tvungen att logga allt manuellt, nu kan man gå in på "tidigare val" så tar det högst 15 sekunder.

3) Smidigheten. Absolut fungerar Wellobe bäst i datorn, men för mig är appen ett jättebra komplement. Eftersom jag ofta sitter i ambulansen blir det ibland snabbmat och då är det toppen att kunna logga sin mat och motion, oavsett var man befinner sig.

Namn: Peter Nordin
Ålder: 45
Yrke: Ambulanssjuksköterska
Bor: Filipstad
Familj: Fru och tre barn
Längd: 174 cm
Startvikt: 120 kg
Vägt som lägst i Wellobe: 92,4 kg

Starta DIN 5:2-resa här
SE FILMEN: Hör Peter själv berätta sin historia

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här