Kerstin Elg, om sin hälsoresa i Wellobe.
Kerstin Elg, om sin hälsoresa i Wellobe. Foto: PRIVAT/Sofia Yoo

”Nu är jag inte längre statist utan har huvudrollen”

Som barn fick Kerstin Elg alltid höra att hon var "ful" och "borde dö". Så i många år satt hon bara hemma och tröståt. Som vuxen genomgick hon en jobbig seperation. Då tappade hon återigen självkänslan och fortsatte gå upp i vikt.
– Har man fått höra ett helt liv att man är oduglig börjar man till slut känna sig så. Men sedan hände något – jag tog kontrollen över mitt liv, säger hon.

Sitter man mitt emot 53-åriga Kerstin Elg och äter frukost och dricker kaffe är det svårt att förstå att hon verkligen har gått igenom allt det där tunga hon berättar om. För hon är en av de soligaste, genuina och mest handlingskraftiga människor jag träffat.
På Mötesplatsen på Wellobe heter hon "Aprikos". Först hade hon tänkt heta "Tant Brun", men det kändes lite för tungt, hon gick ju med i Wellobe för att bli lättare.
– Dessutom är aprikos min älsklingsfärg. Och så är jag förtjust i både aprikoskräm och aprikosmarmelad. Så aprikos känns lite mer "happy", säger hon och fnissar.

Tröstade sig med choklad och fikabröd
Ibland lyser hennes gamla sorger dock igenom. Hon har å andra sidan ingenting emot att berätta om dem, säger hon. Kanske är det terapeutiskt.
– I skolan fick jag höra varje dag i tre års tid att jag var jätteful och borde dö. Så efteråt gick jag hem och tröstade mig med choklad och fikabröd. Och det hängde med hela livet sedan. Det tog bra många år, ända tills jag fyllde 30-40, innan jag insåg att jag måste sluta tröstäta. Men sedan separerade jag och min man och då fick jag tillbaka den gamla känslan av att "inte duga".

Började promenera
Efter en trasslig skilsmässa står Kerstin idag på egna ben, träffar en ny man och bor med en trogen gammal Cavalier King Charles Spaniel – som dock inte håller hennes tempo längre. På kvällarna promenerar hon därför först själv och sedan med honom. Annars får hon inte någon effekt, säger hon. Men så har det verkligen inte alltid varit.
– Som mest har jag vägt 92 kilo. Och sedan har jag jojobantat och försökt gå ner i vikt med både Viktväktarna och Wellobe. Men det var först nu när jag gick med i Wellobe igen som jag började promenera mellan 45 minuter och en timme per dag.

Kändes som att tiden var inne
Första gången Kerstin stötte på Wellobe var efter en googling på vegetariska recept. För att hon arbetade som kallskänka i en matbutik där de anställda fick ta med sig alla godsaker som gått ut hjälpte inte direkt till. Hon behövde lära sig att äta både bättre och lagom mycket.
– På Wellobe hittade jag ett recept på melonsallad med fetaost. Och just då hade de ett erbjudande med en medlemsmånad för bara en krona. Då kändes det som att tiden var inne att lägga allt gammalt ältande åt sidan, satsa på mig själv och en gång för alla bli hel.

Slutade med sötsaker
Under sommaren hade två kollegor till Kerstin dessutom firat att de hållit sig ifrån godis i åtta år. Åtta år. Kerstin hade då 54 dagar kvar till sin semester.
– Vafaan, tänkte jag, klarar de åtta år ska väl jag klara femtiofyra dagar???
Sagt och gjort. Kerstin köpte en skrivbok i vilken hon förde in tre olika kolumner: En för "godis", en för "snacks" och en för "fikabröd". Under dem stolpade hon upp hela 54 rader – det vill säga en rad för varje dag. Och sedan var det bara att kryssa av de dagar hon klarade att hålla sig ifrån godiset, snackset och fikabrödet.

Startade egen kryssklubb
Väl tillbaka på jobbet efter semestern klagade alla kollegorna på att de, precis som alla andra semestrar, gått upp en massa i vikt. Kerstin däremot kunde stolt visa sin anteckningsbok. Och mycket riktigt hade hon lyckats avstå från alla sina svagheter varenda dag.
– Det var då jag kom på idén till att starta en kryssklubb: En gång i veckan skrev jag ut ett kort med ett antal staplar som stod för exempelvis motion 30 minuter, en godisfri dag, en snacksfri dag och en fikabrödsfri dag. På varje kort skulle minst en av staplarna vara fullständigt ikryssade för att man skulle få godkänt. Och medlemsavgiften låg på 10 kronor, medan korten kostade 40 kronor. Utmaningen varade i sex veckor och 25 personer deltog.

Foto: Sofia Yoo

Gick ned 16,4 kilo – på ett halvår
De flesta deltagarna började med någon enstaka stapel, men när de väl såg hur bra det gick ökade de kraven på sig själva och fortsatte kryssa i två, tre staplar samtidigt.
– Väl i mål anordnade jag en fransk afton för alla pengarna, med bland annat advokadotartar, fisksoppa och lite goda franska ostar. Det blev succé.
När Kerstin sedan gick med i Wellobe i oktober hade hon redan gått ner från 92 till 88 kilo genom att bara sluta med godis, snacks och fikabröd. Men på sex månader i Wellobe med dagliga promenader och mindre portioner gick hon nu ner ytterligare 16,4 kilo.

”Det gäller att ha lite jävlar anamma
Idag går Kerstin numera under namnet "Hälsogurun" på sitt jobb.
– "Hälsogurun" på jobbet och "Aprikos" på Wellobe. Jag har många alias. Men det viktigaste är att jag har kommit dit jag vill vara. Innan vågade jag inte riktigt lita på mig själv. Men jag har lärt mig jättemycket, till exempel att jag har enorma krafter. De som känner mig säger att de ser en otrolig skillnad.

Och vad är planen nu?
– Att fortsätta använda Wellobe som en förlängd arm. Jag vill också fortsätta peppa andra, för det har jag märkt att jag faktiskt är ganska bra på. För alla människor kan ju. Det gäller bara att ha lite jävlar anamma.

Aprikos tre bästa pepptips
1) Sluta hitta på ursäkter
På bloggarna på Wellobe kan man jämnt läsa hur folk gör undantag efter undantag för AW:s och kalas och fester. Men vill du verkligen uppnå en förändring måste du bestämma dig. För fallgropar finns det året runt.

2) Tänk på vad du faktiskt äter
Ät inte vad som helst bara för att du är sugen, utan välj bra saker som faktiskt gör dig mätt och undvik dåliga kalorier som bara stilla hungern för stunden. Och tacka nej till det du verkligen inte vill ha. Det är du som bestämmer över din kropp. Själv rivstartar jag varje dag med en ingefärashot (se recept nedan).

3) Var inte för hård mot dig själv
Trillar du dit? Ja, då är det bara att börja om igen. Testa mitt kryss-system vetja, men börja lugnt med en eller två staplar. Och börja alltid med 30 minuter motion om dagen.

Se hur mycket DU kan gå ner med samma verktyg

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här