PRIVAT. Teno Cabrera Rodríguez innan och efter Viktklubb.

Från tumör till triathlon

Teno fick en tumör i ryggmärgen och beskedet att han kanske aldrig mer skulle kunna gå. Men operationen gick bra, däremot var tiden efteråt tuff och han gick upp 27 kilo.
– Wellobe hjälpte mig med strukturen jag behövde för att komma tillbaka in i matchen och nå mina mål som triathlet, säger han.

Nå din målvikt – med samma metod

Som ung var Teno Cabrera Rodríguez, 48, en riktig atlet. Förutom att han tränade Ju-Jutsu och Aikido var han också en skicklig breakdance-instruktör. Men så drabbades han av en rad skador och sjukdomar: I ett knä som hoppat ur led hela ungdomen utvecklades en kraftig artros. Whiplash-skadan han fått efter en cykelolycka smärtade efter bara några minuters promenad och dessutom diagnostiserades han med en tre kotor lång tumör i ryggmärgen.
– Några dagar innan ingreppet sade kirurgen att det fanns en stor risk att jag aldrig mer skulle kunna gå. Först var jag för chockad för att ta till mig det, men när jag vaknade upp efter operationen och insåg att jag kunde vicka på tårna forsade tårarna fram, säger han.

Kolla: Så fick Teno hjälp – gå med du också

Nå din drömvikt med oss!

Gick upp till 95 kilo

Även om operationen var lyckad blev dock rehabiliteringen tuff och långdragen. Knäartrosen och whiplash-skadan ställde till det ytterligare, så de bakslagen tog närmare 10 år att ta sig igenom. Det nya inaktiva livet gjorde att kilona började sätta sig och som mest vägde Teno 95 kilo till sina 168 centimeter.
– Jag har aldrig varit någon godisgris, men jag gillar mat och det i kombination med stillasittandet var förödande för mig, säger han.

Lyckades inte på egen hand

Till slut fick Teno en personlig tränare i födelsedagspresent av sin dåvarande fru – och då vände det. Teno upptäckte idrotten triathlon och började sakta men säkert återfå sin form. Han anmälde sig till triathlontävlingen Ironman 70.3 (en halv Ironman, reds. anm.) som skulle gå av stapeln på Mallorca våren 2018, men de tio extra kilona som fortfarande var kvar att hyvla av var en stor belastning för det onda knäet och han riskerade att inte kunna delta.
– Även om jag tränade ihärdigt lyckades jag inte gå ner allt jag behövde i vikt.

”Det är ren matematik”

I februari 2018 gick Teno med i Wellobe* för att få hjälp.
– Då såg jag svart på vitt hur mycket och vad jag kunde äta och inte. Det är egentligen ren matematik och inte särskilt komplicerat, men för mig var det nödvändigt att få hjälp med den strukturen, säger han.
På bara fyra månader lyckades Teno nå sin målvikt på 68 kilo och i maj genomförde han sin efterlängtade Ironman 70.3.
Kom igång med din viktresa – redan idag

Med siktet inställt mot nya mål

Nu har Teno siktet inställt på en hel Ironman i augusti 2019. Han har precis börjat bygga upp grundstyrkan och planen är att fortsätta med löpning, simning och cykling under senvintern. Om han kan simma 3,8 kilometer i öppet hav, cykla 180 kilometer och avsluta med ett maraton i löpning – det återstår att se. Men för någon som har varit nära att bli förlamad spelar det ingen roll.
– Jag kan i alla fall gå och springa, vilket är en seger bara det, säger han.

Tenos bästa tips

1. Sätt upp delmål. Precis som du successivt låtit kroppen förfalla, måste du också successivt bygga upp den igen. Alla små segrar tillsammans kommer till slut att bli en stor seger.
2. Var realistisk. Mät inte dig själv med vem du en gång var, utan med vem du är idag och vem du vill bli imorgon.
3. Ha tålamod. Genom att stressa riskerar du bara att förstöra för dig själv. Förändring tar tid, så ge dig själv den tiden.
4. Var stolt! Känn styrka i att du är inne i en förändring. Bara att bestämma sig för att förändras är starkt. Dina segrar kan ingen ta ifrån dig!
Behöver du också hjälp? Prova samma grej som Teno
Namn: Teno Cabrera Rodríguez
Ålder: 48 år
Yrke: Creative director
Bor: Solna
Längd: 168 cm
Startvikt: 95 kg
Målvikt: 68 kg
Väger idag: 68 kg

Bli av med DIN övervikt >>HÄR<<

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här