OBS! Johannas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.
OBS! Johannas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes. Foto: PRIVAT

”Du kan äta mycket – och ändå gå ner i vikt”

Redan första veckan började Johanna Karlsson gå ner i vikt.
Och det var inte så att hon höll igen på maten.
– Tvärtom. Jag var mätt hela tiden. Du kan äta väldigt mycket, säger hon.

Testa samma metod som Johanna

Johanna Karlsson bor tillsammans med sin man och två barn i Ulricehamn väster om Jönköping. Idag vet hon nästan exakt vad och hur mycket hon ska äta och röra på sig för att hålla den viktnivå hon vill. Men så har det inte alltid varit.
– Visserligen har jag alltid varit sportintresserad och spelat såväl fotboll, handboll och orienterat, som gått på gym. När jag började på gymnasiet fick jag dock andra intressen, slutade med idrotten och började jobba på en lokal hamburgerrestaurang. Och det var då jag började gå upp i vikt. Sedan fortsatte det så i smygande takt.

JUST NU: En månad på köpet

Gick hemma och smååt

Efter att Johanna fött sitt första barn hade hon även svårt att bli av med gravidkilona. Med Viktväktarnas hjälp gick hon visserligen ner hela 30 kilo, men just när hon nått sin målvikt blev hon gravid med barn nummer två.
– Därefter blev jag dessutom sjukskriven, vilket både gjorde mig trött och deprimerad. Då var det lätt att bara gå hemma och småäta, säger hon.

Gick ner i vikt första veckan

Till slut fick det vara nog. Då hade Johanna gått upp sex kilo på tre månader och vägde runt 85 kilo.
– Nu har jag två val, tänkte jag: Antingen får jag köpa nya kläder eller så får jag göra någonting åt det här. Det gäller ju egentligen bara att bestämma sig.
Och bestämde sig, det gjorde hon. En arbetskamrat tipsade om Wellobe, som Johanna själv hade läst om någon gång på nätet och tyckt verkat bra.
– Varför inte? tänkte jag och skrev in mig. Min man hakade på och vi gick båda ner i vikt redan första veckan. Och sedan fortsatte det så. I början var det mest vätska, men oavsett så fick vi nya resultat hela tiden och det var jätteskönt. Ju äldre man blir, ju svårare är det ju att gå ner i vikt.

Så fungerar Wellobe*

Har fortsatt gå ner – av bara farten

Enligt Johanna var det faktiskt lättare än hon trott. Trots att hon kört på stenhårt hela tiden och undvikit att "unna sig" småsaker.
– Jag har bara sett till att logga alla kalorier och planera mina veckor. Det sköna med Wellobe är ju att man slipper banta. Man får faktiskt äta väldigt mycket, så jag har varit mätt hela tiden. Och då blir det en hållbar livsstil.
Redan efter ett halvår nådde Johanna sin målvikt på 65 kilo. Och efter det har hon fortsatt gå ner i vikt – liksom av bara farten.
– Nu kan jag lika gärna fortsätta lite till.

Jätteviktigt att ha fortsatta mål

Johanna har även börjat motionera.
– I början gick jag fem kilometer ett par gånger i veckan. Sedan ökade jag till en mil fyra gånger i veckan och nu har jag börjat springa. För att kunna behålla motivationen tror jag att det är jätteviktigt att ha fortsatta mål, även efter att man har nått sin målvikt. Mitt är att springa fem kilometer på under 25 minuter.

Namn: Johanna Karlsson
Yrke: Habiliteringsassistent, tjänstledig för studier
Bor: Ulricehamn
Familj: Man och två barn
Längd: 167 cm
Startvikt: 85 kilo
Målvikt: 65 kilo
Slutvikt: 56 kilo

Johannas 3 bästa tips
1) Det gäller att bestämma sig.
Det är enbart du själv som kan åstadkomma en förändring.
2) Sätt delmål längs vägen och belöna dig själv.
3) Logga allt som du äter och tränar. Det ger stenkoll.

Bli medlem – så räknar vi dina kalorier åt dig

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här