Lena Eriksson förändrade sina vanor – gick ner 14 kilo.

Lena förändrade sina vanor – gick ner 14 kilo

Värk i kroppen och problem att komma i sina kläder. Det fick Lena Eriksson, 61, att bestämma sig för att förändra sin livsstil. Nu sex månader senare är hon piggare, gladare och 14 kilo lättare.
– Det har inte varit så svårt. Den största förändringen jag har gjort är att förändra mina vanor på frukosten och lunchen.

Få tillgång till samma verktyg som Lena

I januari 2022 hade Lena Eriksson bestämt sig. Hon behövde göra en förändring och gå ner de extra kilo som hon hade lagt på sig under åren.

– Jag vägde 85 kilo, var trött och hade mycket värk. Då bestämde jag mig för att det fick vara nog. Jag behövde förändra min livsstil.

Investera i din hälsa!

Såg en artikel på Aftonbladet

Lena hade tidigare testat Viktväktarna men nu hade hon läst några artiklar på Aftonbladet och ville testa att förändra sina vanor med hjälp av Wellobe.

– När jag såg att det var kampanj bestämde jag mig för att slå till. Jag tänkte att om det inte fungerade så var det bara några hundralappar som jag hade kastat bort så det var värt en chansning, säger hon.
Så fungerar vår tjänst

Testade att logga sin vanliga kost

Det första Lena gjorde vara att lägga in sin vanliga mat i appen för att se hur mycket hon åt varje dag.

– Det var lite av en chock. Jag insåg hur mycket kalorier jag åt varje dag som var helt onödiga. Efter det var det inte så svårt att göra andra val för att komma ner i mindre kalorier, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar att äta en ordentlig varm måltid på kvällen med pasta, ris eller potatis så jag prioriterade att fortsätta med en ordentlig middag och gjorde andra val för frukost och lunch.
Nå din målvikt med samma metod som Lena

Mycket keso, kvarg och sallad

Eftersom Lena jobbar i Norge och pendlar varje dag så bestämde hon sig för att ta med matlådor till lunchen.

– Jag har gjort mycket sallader som innehåller lite kalorier och så har jag ätit mycket keso till för att bli riktigt mätt. Det har fungerat väldigt bra för mig och är dessutom väldigt gott, säger hon.
Bli medlem HÄR

Använt scanner

För att få snabb koll på hur mycket kalorier ett livsmedel innehåller så har Lena använt sig av den smarta scannern som finns i appen.

– Den har varit till stor hjälp i både matbutiken och hemma. Sen har jag faktiskt inte varit så noga med att väga all mat utan jag har använt måttenheter och ibland gått lite på känsla och det har fungerat bra.

Inte prioriterat träning

Eftersom Lena har mycket värk i kroppen och ofta arbetar långa dagar har hon oftast inte haft tid eller ork att träna.

– Jag har lagt fokus på kosten och sen har jag promenerat en del men jag har inte hårdtränat utan det har fungerat ändå, säger hon och fortsätter:

– För mig var det inte viktigt med en snabb viktminskning utan jag ville ha en hållbar livsstil som fungerar för resten av livet.

Sex månader

Lena har nu, efter sex månader, gått ner 14 kilo och är väldigt  nöjd med sin förändring.

– Det är helt underbart. Mina kläder passar igen och jag känner mig så mycket piggare och gladare. Jag rekommenderar Wellobe till alla som vill gå ner i vikt och skapa en mer hållbar livsstil. Flera av mina kollegor har hoppat på efter de sett mitt resultat, säger hon och fortsätter:

– Det enda negativa är väl egentligen att jag har blivit rynkigare nu när jag har gått ner i vikt men i övrigt är det bara hälsovinster. Även om jag fortfarande har värk så har jag märkt av att det blivit  lättare och mer skonsamt för kroppen nu när jag väger 14 kilo mindre, säger hon.

Ge inte upp

Ett av Lenas bästa råd till andra som vill gå ner i vikt är att inte ge upp.

– Jag har haft perioder där det inte hänt något på vågen men då gäller det att hålla i och hålla ut. När man är lite äldre kan det ta lite tid men det går att gå ner i vikt bara man inte ger upp.

En annan sak hon gärna vill förmedla är att man inte behöver ge avkall på det man gillar.

– Om man planerar smart så kan man njuta av goda middagar, ett glas vin eller något annat gott. Vet man om att man ska göra något festligare på kvällen så kan man planera så att man äter lättare på dagen eller går en extra lång promenad. Allt går faktiskt om man planerar, säger hon.

Svårare efter man är i mål

Lena tycker inte att det har varit så svårt att gå ner i vikt det senaste halvåret utan tycker att utmaningen nu ligger i att hålla den nya vikten.

– Det är lätt att man faller tillbaka i gamla hjulspår. Men därför tycker jag att det är ganska skönt att jag har haft en ganska lång period där jag minskat i vikt. Det har gjort det lättare att ställa om till den nya livsstilen – nu är det bara att hålla i.

Namn: Lena Eriksson
Ålder: 61
Bor: Strömstad
Familj: Man, tvår vuxna barn och fyra barnbarn
Sysselsättning: Undersköterska
Längd: 175 cm
Startvikt: 85 kg
Väger nu: 71 kg

Lenas bästa tips:

 • Välj smart så har du utrymme till dina favoriter oavsett om det är ett glas vin, en god middag eller godis.
 • Håll i och håll ut. Ibland står man stilla i vikt och ingenting händer men om man håller i och fortsätter så kommer resultaten till slut.
 • Använd den smarta scannern. Den har hjälpt mig både i butiken och hemma om jag snabbt vill få reda på hur mycket kalorier ett livsmedel innehåller.

Det här får du som medlem

 • En kostplan
 • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Dina framsteg i grafer och tabeller
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Tillgång till alla våra träningsprogram
  Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här