Foto: TV4/Privat. Hristos Adoniadis. Från 156,2 till 77,2 kilo – och till 111,2 kilo.

”Jag har haft fel fokus”

För sex år sedan gick han ner 79 kilo i Biggest Loser – och vann.
Nu har han drabbats av sköldkörtelproblem och gått upp 30 kilo.
– Jag vill att folk ska förstå att det inte är vikten som bör vara i fokus, säger Hristos Adoniadis, 35.

Behöver du också hjälp med dina mål? Kolla här

För att förstå hur Hristos Adoniadis kunde bli så stor, behöver man förstå hans historia: Hristos föräldrar är ursprungligen från Grekland, själv växte han upp i Rinkeby. En dag var han ute med sina två bröder på 10 och 5 år. Själv var han bara 11.
– Jag minns det så väl. Mamma frågade minst hundra gånger om hon skulle följa med oss. "Nej det är lugnt, det fixar vi", sade jag och tog min yngsta bror i handen.

Sekunden senare låg brodern på övergångsstället. Han hade blivit påkörd och dog direkt.

JUST NU: En månad på köpet

Bearbetade sorgen med mat

Efteråt skickades Hristos och hans andra bror till släktingar i Grekland. Där bearbetades sorgen med mat, så tre månader senare kände inte deras mamma igen dem. I Rinkeby fortsatte folk att komma med grytor och kastruller – och Hristos och brodern att äta.
– De följande åren pratade jag med präster, kuratorer och terapeuter, men ingenting hjälpte. I skolan kastade jag saker på lärarna, på gatan hoppade jag på folk. Men hemma var jag som vilken tonårskille som helst – bortsett ifrån att jag vägde 120 kilo.

Lovade att köra "all in"

En måndag ringde TV4. Hristos mamma hade skickat en ansökan till Biggest Loser.
– “NEJ. Ett tjockisprogram”, tänkte jag. Något jag själv garvat åt och samtidigt käkat prinsesstårta. Ändå gav jag ett löfte till mamma att köra "all in".

Sagt och gjort. Från att ha tryckt två kebabrullar på rad framför TV:n, började Hristos stå på en crosstrainer sex timmar om dagen. Och på 4,5 månader gick han ner 79 kilo.
Kolla: Så enkelt kan vi hjälpa dig nå din målvikt

Gick upp 30 kilo

Nästa mål blev att bygga muskler. I början gick det bra, men sedan protesterade kroppen. Hristos drack en hel del protein- och energidrycker och kunde börja skaka, få huvudvärk och må illa. Han hade fått problem med sköldkörteln. Läkaren sade att han skulle räkna med att gå upp i vikt och värst var: Han fick inte träna på åtta månader.
Hristos fick återigen börja kriga mot sina inre demoner.
– Att hitta en balans i min medicinering var jättesvårt. Samtidigt blir man jättekänslig av alla hormoner. Och på de där åtta månaderna gick jag upp 30 kilo.

Blev uppringd av TV4

Samtidigt har man bara ett liv. Om det är någon som har lärt sig det är det Hristos. Idag vill han därför dela sin historia så att folk förstår att hälsan bör komma först.
– Biggest Loser är en tävling, men jag rekommenderar inte någon att gå ner i vikt själv på det viset. Mårten Nylén däremot, som var coach och som idag är träningsexpert på Wellobe, räddade mitt liv. Han har alltid fokuserat på min hälsa.
På slottet gick Hristos upp klockan fyra, tränade två timmar, vilade tio minuter, tränade två timmar, och så vidare. Som pepp lyssnade han på Disney-musik och räknade alla frön i en kiwi på en tavla – om och om igen. Det var 730 stycken.
Testa en mer hållbar metod

Mårten Nylén, Hristos coach i Biggest Loser och idag träningsexpert på Wellobe.

”Jag vill bara må bra igen”

Som sagt, enligt Hristos själv, så hade han varit död om det inte vore för Mårten Nylén. Desto viktigare tycker han att det är att människor förstår hur avgörande det kan vara att välja hälsan först, oavsett om det handlar om att gå ner eller upp i vikt.
Och vad är ditt personliga mål nu?
– Först var det att gå ner i vikt, sedan att gå upp i muskler. Nu vill jag bara må bra igen. Och om det kräver att jag behöver gå ner 30 kilo får jag göra det, men i så fall för hälsans skull och ingenting annat.

Namn: Hristos Adoniadis
Ålder: 35
Bor: Kista i Stockholm
Prestation: Vinnare av Biggest Loser 2014. Gick in med en startvikt på 156,2 kilo och slutade som segrare med en vikt på 77,2 kilo 4,5 månad senare, vilket är lika med -79 kilo.
Ny startvikt: 111,2 kg
Mål: Att må bra igen.
* Följ @hristosadoniadis och @martennylen på Instagram

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!
Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här