Patrik om sin hälsoresa i Wellobe.
Patrik om sin hälsoresa i Wellobe. Foto: PRIVAT.

”Jag har överraskat många, men mest mig själv”

DEL 3. Hela 120 kilo tung bestämde sig 34-åriga Patrik Fälting för att genomföra en Ironman. I del 1 och 2 i den här artikelserien berättade han om hur det var att i fyra år träna inför det här. Här är tredje och sista delen i hans historia.

Missade du del 1? Läs den här
Här hittar du även del 2

Förra delen i artikelserien slutade med att Patrik Fälting, mot alla odds, sprang in på det allra sista varvet i Ironman. Och tillslut gick inte känslorna att kontrollera längre. Tårarna rann och jag sprang hulkande in mot Kalmar centrum där just tårar faktiskt bara fick publiken att skrika ännu högre. Han hade bara ett 200 meter långt upplopp fram till speakern som stod med höjd hand för att ge honom hanns vinnar-high five, men publikens jubel gjorde nästan att han tappade orienteringen, berättar han.
– Just den här dagen vinner Patrik Nilsson som första svensk Ironman. Men jag är ändå övertygad om att mina känslor för min prestation den här lördagskvällen var starkare än hans.
Redo att ge upp – många gånger
Under fyra år hade Patrik nämligen bytt kost och gått från att väga 120 trötta kilo till att genomföra en av världens tuffaste uthållighetstävlingar.
– Under dagen hade min cykelkedja dessutom hoppat, jag hade velat avbryta, velat slänga cykeln i Östersjön och bara satt mig ned och tyckt synd om mig själv. Jag hade också försökt komma på vilka bortförklaringar jag skulle ge mina vänner samt även försökt övertyga mig själv om att de skulle förstå.

Överraskat många, men mest av allt sig själv
Men, trots allt lyckades Patrik ändå vända alla negativa tankar och när han tillslut fick slå ihop som hand med speakerns och höra orden "Patrik, you are an Ironman" så förändrades något inuti, säger han.
– Jag har överraskat många, men mest av allt mig själv. För resan hit har i slutändan bara handlat om mig själv – och kanske även de som står mig närmst. Min fru som har offrat sin egen träningstid, jagat ut mig när jag velat hoppa över och frågat efter varje nytt pass hur det har gått. Och min 8-åring som nu kan se sin pappa som en hjälte och inte som en som ger upp.

Nästa Ironman blir ett välgörenhetsprojekt
Nu är Patrik Fälting anmäld till Ironman 2016. Och den här gången kommer han att göra det till ett välgörenhetsprojekt:
– För varje sekund jag sänker min tid i jämförelse med 2015 års resultat så kommer ett antal företag skänka en krona till Lekterapin i Falun. Lekterapin är en plats i anslutning till Falu lasarett där barn ska vara barn, inte patienter. Och pengarna kommer att gå till leksaker, spel och uppträdanden. Som pappa till en 3-åring och en 8-åring känns det därför som ett projekt som ligger extra nära hjärtat. Dessutom har jag nära vänner som i sina mörkaste stunder har fått hjälp av de fantastiska människor som arbetar där.

”Med rätt mål kan man klara vad som helst
För Patriks egen del kommer det alltså inte vara några problem att sätta sig i garaget och cykla mina fyra gånger i veckan nu i vinter igen. För om han var motiverad förra året så är det inget mot hur han känner sig nu, säger han.
– Och TACK för att ni tog er tid att läsa min historia, jag hoppas den visat att man med rätt mål inom en rimlig tid kan klara precis vad som helst.

Testa samma verktyg som Patrik

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här