Izabell om sin viktresa i Wellobe.

”Det började med barnvagnspromenader”

När Izabell Bentzer blev gravid första gången åt hon vad hon ville, när hon ville. Det resulterade i en viktuppgång på 26 kilo. På bara åtta månader hade hon dock gått ner alla sina gravidkilon – plus 10 kilo till. Och nu, sin andra graviditet, har hon istället botat sötsuget med träning och motion.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Namn: Izabell Bentzer

Ålder: 25

Bor: Ösmo, Nynäshamn

Yrke: Mammaledig

Viktnedgång: 36 kilo

Så snabbt gick hon ner: 8 månader

Så tränar Izabell idag

Mån – Promenerar ca 1-1,5 tim
Styrketränar ca 20 min med den egna kroppsvikten
Tis – Promenerar ca 1-1,5 tim
Styrketränar ca 20 min med den egna kroppsvikten
Ons – Promenerar ca 1-1,5 tim
Annars vila
Tors – Promenerar ca 1-1,5 tim
Styrketränar ca 20 min med den egna kroppsvikten
Fre – Promenerar ca 1-1,5 tim S
tyrketränar ca 20 min med den egna kroppsvikten
Lör – Promenerar ca 1-1,5 tim
Annars vila
Sön – Promenerar ca 1-1,5 tim
Annars vila

Starta DIN viktresa här

*OBS! Att öka 10-15 kilo i vikt under graviditeten är helt normalt. Och det beror på flera olika saker: Dels väger fostret, moderkakan och fostervattnet en hel del. Dels ökar mängden blod med flera kilo. Brösten blir också både större och tyngre, samtidigt som det är vanligt med svullnad i kroppen. Under sista tredjedelen av graviditeten kan man vissa veckor öka så mycket som ett kilo i veckan. Man behöver nämligen också lagra fett för att klara den första tiden med amning och nattvak.
Att banta under graviditeten rekommenderas inte, eftersom man då behöver en allsidig kost. Därför rekommenderar inte heller Wellobe medlemsskap om man är gravid eller ammar. Om man ändå är kraftigt överviktig och behöver stöd är det bättre att vända sig till sin barnmorska för att på barnmorskemottagningen eller Mödravårdcentralen få hjälp av en dietist eller läkare.

Källa: Vårdguiden

När Izabell Bentzer blev gravid första gången gick hon upp i vikt både mycket och snabbt. Hon har alltid tänkt på vad och hur hon äter, så graviditeten blev någon sorts befrielse, säger hon. Var hon till exempel hungrig på natten, ja då gick hon upp och tog några mackor. Och strax innan Izabells dotter föddes visade vågen +26 kilo.
– Jag åt helt enkelt väldigt mycket mat. Inte bara onyttigheter utan för stora portioner. Sedan rörde jag inte på mig heller eftersom jag var rädd att någonting skulle hända med bebisen då, säger hon.

Få samma hjälp som Izabell fått här

Investera i din hälsa du också!

Började räkna kalorier

Enligt Izabelles kompisar skulle gravidkilona ändå "bara rinna av kroppen av sig själva" när hon började amma. Men riktigt så enkelt var det inte. Två månader efter förlossningen visade vågen fortfarande bara – 4 kilo. Izabell var gråtfärdig, men säger att det samtidigt kanske var just det uppvaknandet hon behövde.
– Dels gick jag med i Wellobe, började logga allt jag åt och räkna alla kalorier. Dels började jag med barnvagnspromenader, vilket passade ganska bra för min dotter ville ändå inte sova inne utan bara på mig eller i vagnen, så det blev minst en mil om dagen. Ibland två.

Gick ner 36 kilo

Utöver det började Izabell även köra cirkelfys i sitt hemmagym tre-fyra dagar i veckan. Men som nybliven mamma har man inte jättemycket tid, så hon körde en slags Tabata-inspirerade pass.
– 40 sekunders träning med lätta vikter, gummibands och kettlebells för att få lite fart på fettförbränningen. Och sedan 10 sekunders vila, ett par varv i cirka 20 minuter. Kort men intensivt, men det räckte. Och det med råge: På bara åtta månader hade jag gått ner alla mina gravidkilon – och 10 kilo till. Alltså totalt 36 kilo för att vara exakt.

Viktigt att fortsätta träna som gravid

Drygt 11 månader senare blev Izabell gravid med sitt andra barn. Men den här gången hanterade hon sina cravings på ett helt annat sätt. När kroppen väl började sukta efter socker tog hon istället en promenad eller gick och tränade. För den här gången visste hon bättre och var inte lika rädd.
– Att sluta träna är ingenting man ska göra bara för att man är gravid. Självklart ska man lyssna på sin kropp och vila om man är trött. Men annars är det inte alls farligt att röra på sig, tvärtom. Trots det gick jag dock ändå upp 22 kilo, så det var lite mindre än förra gången men ändå en hel del. Kanske är det genetiskt, för min mamma var det likadant.

Började med bäckenbottenövningar och knip

Bortsett från att Izabell nu ätit både bättre och mer balanserat än vad hon gjort sin första graviditet, hade hon dessutom vägt betydligt mindre i utgångsvikt. Det hon gick upp den här gången utgjordes också av mer vätska och mindre fett. Därmed blev det också lättare att komma tillbaka.
– Jag började faktiskt träna redan på BB, med bäckenbottenövningar och knip. Och bara tre veckor senare kunde jag så smått börja köra lätt styrka hemma med min egen kroppsvikt.

”Allting får ta sin tid”

Idag är det bara fyra månader sedan Izabell födde sitt andra barn, en liten kille. Ändå har hon bara några få kilon kvar till sin utgångsvikt. Det har alltså gått ganska mycket snabbare den här gången.
– Sedan äter jag ju som en häst nu när jag ammar. Men det behövs ju det också. Allting får ta sin tid.

Vill du ha hjälp att nå DIN målvikt? Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här