“Det är ju bara gott i några sekunder”

Försöken att bli mer hälsosam slutade med att Sanna Håkansson, 22, till slut gav upp. Men nu har hon hittat metoden som håller i längden – och kan hålla sötsuget borta.
– Jag brukar tänka att det bara är gott i några sekunder, då blir det inte värt det, säger Sanna.

Få tillgång till samma verktyg som Sanna
Sanna Håkansson, 22 år, har flera gånger testat nya sätt att skapa sig ett mer hälsosamt liv. Men förändringarna var aldrig hållbara över tid, och Sanna gav upp och gick upp i vikt igen.
Men det var innan hon testade Wellobe*. Det var Sannas pappa, som själv gått ner 25 kilo med hjälp av tjänsten, som kom med tipset. I januari inledde hon en ny hälsoresa.
– Jag blev så klart nyfiken. Pappa förklarade hur man smidigt kunde logga vad man äter för att få koll på hur mycket man faktiskt får i sig, och eftersom jag är betydligt mer teknisk än honom tänkte jag att den metoden var ännu mer passande för mig, säger Sanna.

Investera i din hälsa!

Tog bort snabba kolhydrater

Hon började med att fortsätta äta som vanligt i två dagar och loggade det i minsta detalj för att bli medveten om hur mycket energi och vilka näringsämnen hon fått i sig per dag.
– Och då insåg jag att flera saker jag trodde var nyttiga inte alls var det. Så det första jag gjorde var att lägga om kosten: Jag tog bort snabba kolhydrater som ris, pasta och bröd. Det har jag bara ersatt med att fylla på med grönsaker – och jag älskar grönsaker, så det gör absolut ingenting.
Till frukost äter Sanna kvarg, lunchen blir lätt och när det är dags för middag blir det en mer ordentlig måltid.
– Det funkar jättebra för mig, att planera varje måltid är a och o. Och förutom de snabba kolhydraterna äter jag samma mat jag alltid gjort, mycket kyckling och veganska proteinrika alternativ.
Känner du igen dig? Få mer hjälp med din hälsa här

“I tre månader var jag jättestrikt”

De första två veckorna gick “hur smidigt som helst”, förklarar Sanna. Men sen var den korta smekmånaden över.
– Ja, det började ta emot. Men som tur var hade jag redan börjat se och känna resultat, så det gav mig motivation. Jag körde på. I tre månader var jag jättestrikt och avvek aldrig från min kaloriplan, men nu äter jag det som serveras om jag är bortbjuden, och kan se gå tillbaka till mitt dagen efter.
Men Sanna ställs också inför utmaningar. Det händer att hon glömmer matlådan hemma och måste gå ifrån sin ordinarie lunchplan.
– I början var det svårt att hitta nyttiga alternativ i affären, men jag löste det med att köpa majskakor och keso. Sen så är det mitt sötsug, jag har alltid haft stora problem med det… Men nu har jag börjat tänka att choklad faktiskt bara är gott i några sekunder, och då blir det inte värt det.

“Framför allt orkar jag mer”

Träning då? Sanna köpte ett gymkort redan i januari, men det har knappt använts. I stället blir det mycket vardagsmotion – hon har två aktiva hundar och rör sig mycket i jobbet som personlig assistent.
Kombinerat med en bättre kost har det gett Sanna bättre resultat än vad hon kunde tänka sig.
– Det är en stor synbar skillnad, och jag kommer i alla mina gamla kläder. Shorts som satt jättetajt för ett halvår sen är helt lösa nu. Men framför allt så orkar jag mycket mer. Förut hade jag nästan ångest över att ta mig någonstans till fots, men nu går jag långt utan att tänka på det. Allt har verkligen fungerat förvånansvärt bra.
När Sanna ombeds ge sina bästa tips till andra som vill göra samma resa är svaret glasklart.
– Du måste bestämma dig till 100 procent. Viljan måste vara starkare än dina cravings.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Så gjorde Sanna för att bli mer hälsosam

1. Blev medlem i Wellobe. I två dagar åt hon som vanligt och loggade det i appen för att se hur mycket energi och vilka näringsämnen hon fick i sig.
2. Såg över sin kost. Sanna valde att minska portionerna till frukost och lunch, men åt mer till middag. Hon tog bort snabba kolhydrater som pasta och ris och ersatte det med mer grönsaker. Varje måltid planeras.
3. De första tre månaderna höll Sanna sig strikt till sin angivna kalorimängd i Wellobe. Därefter har hon valt att unna sig vid vissa tillfällen.
4. Ökade mängden vardagsmotion.

Namn: Sanna Håkansson
Ålder: 22 år
Bor: Väddö
Familj: Sambo, 9 katter, 2 hundar
Yrke: Personlig assistent

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här