Sofia rasade i vikt i Wellobe.
Sofia rasade i vikt i Wellobe. Foto: Privat/Magnus Liam Karlsson.

Sofia har gått ner 28 kilo – på 10 månader

När Sofia startade sin viktresa vägde hon 112 kilo.
Efter bara tio månader hade hon gått ner 28 kilo.
– Jag mår så mycket bättre och det är mycket lättare att springa.

Få tillgång till samma verktyg som Sofia

Sofia Lith, 27, har varit överviktig under stora delar av sitt liv. Men den riktiga viktuppgången kom när hon flyttade hemifrån som 21-åring och sedan dess har det bara eskalerat.
– Man kan väl säga att jag fick lite för mycket av det goda i livet. Jag gillade att festa och unna mig saker så det blev mycket godis, fika och annat onödigt, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet

Gick med i Wellobe

Tillslut fick Sofia nog och bestämde sig för att ta tag i saken. I början av 2016 gick hon med i Wellobe* och vägde in sig på 112 kilo.
– Jag valde den metod som jag trodde skulle passa mig bäst. Det jag gillade var att jag kunde sköta allt själv i en app och att det inte finns några förbud. Jag kan äta allt fast under kontrollerade former.

Har det varit svårt att gå ner i vikt?

– Det har faktiskt varit lättare än jag tänkte att det skulle vara. Resultaten kom direkt och det har peppat mig att fortsätta.

Så har Sofia ätit i Wellobe

Under viktnedgången har Sofia ätit 1300 kcal om dagen och tränat flera gånger i veckan. För att ha koll på att hon inte stoppar i sig för mycket mat har hon varit noga med att väga och logga allt hon äter.
– Att logga maten har varit det viktigaste redskapet och att jag har lärt mig vad som faktiskt är en ”normal” portion.

Prova samma verktyg

Börjat springa

Ett av Sofias mål med viktresan var att kunna springa. Men när man väger 112 kilo är det en avlägsen dröm att snöra på sig ett par löpardojjor och klara av ett lopp. Men redan några månader efter Sofia började sin viktresa gav hon sig ut i spåret. Och när vi träffar henne har hon redan klarat av ett par en-mils lopp. Målet nu är att springa Göteborgsvarvet i maj.
– Det är så kul att jag ganska snabbt kunde uppnå mitt mål att springa och nu blir det bara lättare allt eftersom jag går ner i vikt, säger hon.

Vad är det bästa med att ha gått ner i vikt?

– Att jag mår mycket bättre och att det är lättare att springa. Sen känner jag mig mycket finare och det är så mycket roligare att köpa kläder. Allt som har med utseendet har blivit roligare sen jag gick ner i vikt. Innan hade jag storlek 48 i kläder men nu är jag nere i storlek 40-42.

Vänta inte – börja DIN hälsoresa redan idag

Sofias gå-ner-i-vikt-tips

Nyckeln till att lyckas är att vara hård med att mäta kalorier in och kalorier ut.

Logga allt du äter.

Hitta en träningsform du gillar och tycker är rolig.

Om du vill unna dig så gör det. Men bestäm innan vad du ska unna dig och se till att träna så att du har ”råd”.

Beröm dig själv även om det inte alltid går som man vill. De veckor man inte går ner är det bra att tänka på vad man faktiskt har lyckats med. Och glöm inte bort att belöna dig när du når ett delmål.

Så äter Sofia en vanlig dag

Frukost: Jag tar en banan och kaffe direkt när jag kommer till jobbet klockan 7:00. Sen lite senare äter jag havregrynsgröt eller yoghurt med egen rostad musli och en smörgås med leverpastej.

Lunch: Äter på jobbet men tänker på att äta mindre kolhydrater och mer sallad.

Mellanmål: En frukt

Kvällsmat: Jag äter ingen middag. Men brukar ta två knäckebröd med mycket bra pålägg som keso, kalkon och grönsaker och kanske lite morotsstavar.

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här