Per gick ner hela 67 kilo. Läs hans unika historia.
Per gick ner hela 67 kilo. Läs hans unika historia. Foto: PRIVAT

Per, 58: Det här är “forever”

Läkaren sade till honom att han kanske aldrig mer skulle kunna gå.
Idag promenerar han 1,5 mil om dagen – och har gått ner 67 kilo.
– Min historia är nästan för bra för att vara sann, men det är den, säger Per Edvinsson, 58.

Testa samma verktyg som Per

Det sista han minns är en lastbil som närmar sig i snabbt takt. Sedan blir det svart. Nästa gång Per Edvinsson vaknar är i baksätet på sin bil. Den har frontalkrockat med en timmerbil och slungats in i en kiosk. Per har brutit ryggen. De kommande 20 åren ska präglas av daglig värk, ambulansturer och den ena operationen efter den andra.
– En läkare säger till mig att jag kanske aldrig mer kommer att kunna gå. Värken gör det också svårt för mig att röra mig och ju längre tiden går desto ondare gör det – och desto mer går jag upp i vikt. Som mest väger jag 160 kilo. Och många år senare, vid det som skulle ha blivit min åttonde operation, visar röntgen att även min nacke är bruten och att den har läkt ihop fel.

JUST NU: En månad på köpet

Fått revansch

Per suckar. Egentligen har han inte delat sin historia med så många tidigare. Det har helt enkelt varit för svårt, även för familjen. Barnen har liksom aldrig varit säkra. “Kommer pappa ramla nu när vi är ute eller ej?”
– Jag skäms för att säga det, men jag har ramlat omkull på de mest konstiga ställena och blivit hämtad i ambulans. En gång i en frysdisk på Maxi, en annan vid en hylla på Ikea.
Samtidigt har Per fått revansch. I januari 2020 går hans fru Agneta med i Wellobe*.
– ”Nä, kaloriräkning och sånt, vilken skit. Nä, det vill inte jag vara med på”, tänkte jag. Så Agneta körde på själv. Sedan såg jag resultat efter bara någon vecka.

Kolla: Kan du nå din målvikt – med samma vetenskapliga metod?

Ätit som han brukar

I slutet av februari 2020 väger Per in sig på 123 kilo. I välkomstpresent får han en matvåg som han i kombination med Wellobes kaloriräknare börjar använda. Utöver det gör han inte avkall på någonting.
– Eller jo, en sak. Jag är en “glassoman” och har kanske inte ätit lika mycket som jag har velat. Men jag har heller inte avstått, utan i så fall dragit av de kalorierna.
Det viktiga har varit att hålla sig inom sin rekommenderade kalorinivå på 1 300 kalorier, annars har både han och Agneta ätit samma mat som de brukar.
– Kanske har vi minskat mängden pasta och potatis och lagt till lite mer grönt. Men vi har aldrig gått hungriga, inte en enda minut. Ibland har vi till och med haft kalorier kvar vid dagens slut, men inte kunnat äta mer för att vi har varit så mätta.

”Jag hatar gym”

Idag har Per gått ner 67 kilo – 30 av dem i Wellobe. Och Agneta 23 kilo. Det måste väl betyda att de även har hårdtränat båda två?
– Nähädu, det förekommer inte i mitt liv! Jag hatar gym. Däremot har vi promenerat. Agneta går fram och tillbaka till sitt jobb, då följer jag med och fortsätter sedan så för mig blir det 1,5 mil om dagen. Så nej, jag har inte stått över någonting och heller inte lagt till någonting – mer än promenader. Och nu kan jag inte sitta still. Jag älskar att gå!

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med samma metod?

”Så otroligt fel jag hade”

Det är bara du som bestämmer vilka val du vill göra. Ingen kan göra valet åt dig så gör det bara för din skull, står det i Per Edvinssons Instagram-profil.
– Det har varit många gånger handduken har varit på väg att kastas in. När kroppen skriker av smärta är det lätt att knäckas. Ibland har självförtroendet varit så långt nere i källaren att jag knappt har vågat svara i telefon. Men på något sätt har jag ändå lyckats bita ihop och kriga vidare, säger han.
Att han hade så låga tankar om Wellobe, skrattar han åt:
– Så otroligt fel jag hade. Det är ju faktiskt en helt fantastisk grej. När man har blivit så stor att man inte vill erkänna det för sig själv är det kanske ett sätt att skydda sig själv genom att säga så. Men tänk så fel man kan ha! Det är ingen diet, det är en ny livsstil som fungerar så mycket bättre – för både mig och Agneta. Det är ingen quickfix, det här är “forever”.

Namn: Per Edvinsson
Ålder: 58
Yrke: Sjukpensionär
Bor: Åstorp
Familj: Gift och två barn
Längd: 178 cm
Startvikt: 123 kg (som mest 160 kg)
Målvikt: 95 kg (numera 90 kg)
Väger i dag: 93 kg

Testa samma verktyg som Per

Pers 4 viktigaste tips

1. Håll din rekommenderade kalorinivå
Svårare än så är det inte. Får du äta 1 300 kcal, ja ät då det, men gör det smart. Jag lovar, du kommer inte att svälta ihjäl och du kommer heller inte att gå hungrig. Jag har som sagt inte varit hungrig en enda minut.

2. Gör det bara
Vill du ut och gå men törs inte riktigt på grund av din värk? Gör det bara, för ingenting kommer att hända annars. Tänk att det är bättre att promenera i en timme än att ta ännu en värktablett. För gör du det kommer ingenting egentligen att förändras.

3. Utgå ifrån dig själv
Skaffa inte gymkort om du inte gillar att gå på gym. Då kommer du bara gå dit en halvtimme och sedan ligger det och tickar pengar i 12 månader. Köp ett hemmaredskap istället. Jag har köpt ett par enkla gummiband för 195 spänn till exempel och byggt mitt eget hemmagym.

4. Skapa en god cirkel
Ju lättare du blir, ju mer försvinner värken. För mig är all smärta är som bortblåst. Jag har känner ingen värk överhuvudtaget idag – förutom träningsvärk.

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här