Detta är en gammal intervju så Marias vikt kan ha ändrats.
Detta är en gammal intervju så Marias vikt kan ha ändrats. Foto: PRIVAT.

Fattade ingenting – men gick ner i vikt

En sommar fick Maria Lindberg en ångestattack.
På sjukhuset sköt alla värden i höjden – liksom vågen på 130 kilo.
– Först då gick det upp ett ljus för mig, säger hon.

Känner du igen dig? Få samma hjälp som Maria

Maria Lindberg bor i ett radhus i östra Halmstad och arbetar halvtid som ekonomiassistent. Andra halvan av tiden är hon sjukskriven på grund av ledvärk, någonting som har lett till mycket stillasittande och därmed också viktuppgång.
– Å andra sidan har jag pendlat i vikt i hela mitt liv, eftersom mitt största problem har varit att jag alltid har "känsloätit". Har jag varit ledsen har jag ätit, har jag varit glad har jag ätit, har jag haft tråkigt har jag också ätit. Jag har helt enkelt ätit hela tiden och då är det också svårt att få till en förändring, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet

Fick åka ambulans

Under några år var livet dessutom lite extra stormigt och tillslut drabbades Maria av en ångestattack.
– Jag mådde inte speciellt bra alls. Jag bara föll ihop och fick åka ambulans. Och väl på sjukhuset var alla värden helt katastrofala: Skyhögt blodtryck, dåliga blodvärden, förhöjda blodsockervärden. Ja, alla klassiska fel man kan tänka sig. Så det blev en riktig tankeställare.
Vågen visade då 130 kilo. Ändå krävdes det betänketid innan Maria verkligen kom loss.
Nå din målvikt – med våra verktyg

Började rasa i vikt direkt

En lördag i april hoppade Mariabokstavligen upp ur soffan och bestämde sig för att gå ut och gå. Sedan gjorde hon det på söndagen också. Och därefter var inte steget till att signa upp sig på Wellobe* långt. Hon hade varit med en gång innan.
– Det funkade skitbra och jag gick ner jättemycket då med. Problemet var att jag inte klarade att hålla nollan sedan, så den här gången kändes det mer definitivt.
Precis som innan började Maria gå ner i vikt direkt. Först 4 till 5 kilo i veckan. Och sedan i lugnare takt, 1,5 till 2 kilo i veckan.

”Vill jag ha glass äter jag glass”

Eftersom Maria alltid har pendlat i vikt blev hon inte jätteförvånad. Däremot har hon aldrig gått ner i vikt så fort, säger hon. Dessutom har det alltid stannat av efter ett tag. Men inte nu. Folk till och med reagerade: "Så fort ska det inte gå, det är inte bra".
– Den stora skillnaden var träningen. Nu tränar jag i princip varje dag. Jag både zumbar, går och till och med springer. Jag – springer, liksom! Och styrketränar! Och vad kan jag annars göra? Jag kan ju inte äta mer än jag gör och jag äter det jag känner för, men med måtta. Glass äter jag till exempel flera gånger i veckan. Skillnaden är att allt som går in i munnen är medvetna val och ingenting som bara "slinker in". Så vill jag ha glass äter jag glass och ser till att njuta av det, men då får jag också leva med det.
Få tillgång till alla våra träningsprogram och recept

”Man kan faktiskt lära gamla hundar sitta”

Enligt Maria förstörs aldrig dieten för det. För Wellobe är ingen diet – utan en långsiktig förändring. Det viktigaste är att lära känna sig själv och att må bra, säger hon. Och därför ska man inte stirra sig blind på vågen, den visar ju bara ett antal siffror.
– Just därför har jag eller aldrig satt någon målvikt, för det är inte det primära för mig. Går jag ner i vikt är det bara en bonus, men det är känslan i kroppen jag är ute efter.

Och vad är det med Wellobe som har funkat för dig?
– Att allting blir så tydligt. Och jag behöver det här visuella: "Där är kolhydraterna, där proteinerna och där fettet". På Wellobe ser du precis allt du äter i en cirkel svart på vitt.
Vad är planen nu?
– Att fortsätta träna, för det har gjort en så enorm skillnad. Jag har inte alls lika lätt för att smyga upp i vikt längre. Ja, fy fan vad stolt jag är över mig själv – man kan faktiskt lära gamla hundar sitta. Sedan ska jag fortsätta med Wellobe, förstås och lära mig att hålla nollan.

Marias tre bästa tips

1) Sluta fokusera på vikten!
”Det är inte den som är det primära. Visst, självklart är det jätteroligt när man väl börjar växa ur sina kläder och sådär, men i grunden bör målet vara att få en bättre hälsa och att höja din lägsta nivå. Mitt mål är att min lägsta nivå ska bli så hög som möjligt. Och sen ska jag springa milen...!”

2) Sluta försöka hitta genvägar!
”För några genvägar finns inte om du verkligen menar allvar. Den dagen du inser att du faktiskt måste röra på dig kommer du att få jättemycket gratis. Själv är jag som nyfrälst.”

3) Ta kontrollen!
”Självklart finns det tusen olika anledningar till varför man går upp vikt. Det är jätteindividuellt. Många gånger går det på rutin och allt möjligt slinker in i munnen utan att man ens reflekterar över det. Så ta ansvar och försök se allt du gör som aktiva val hela tiden. För att låta bli att välja är ju också ett val.”
Kickstarta DIN viktresa HÄR

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här