Från 145 till 80 kg - utan att banta

När Maria Tengvall från Göteborg ställde sig på vågen och den visade 145 kg bröt hon ihop. Där och då bestämde hon sig. Hon skulle gå ner i vikt och aldrig mer gå upp igen.

Att gå utanför dörren var ett rent helvete för Maria Tengvall – hon ogillade hur hon såg ut. Och var hon väl ute kunde hon knappt ta sig upp för en liten backe utan att få andnöd. Problemet med övervikt hade pågått länge.

13 år och bantade

Maria minns att hon var tio år när hon började tänka på sin övervikt. Och första gången hon bantade var hon bara tretton år. Bantningen blev en del av Marias liv och det finns ingen metod hon inte har testat.

–Jag har prövat det mesta genom åren. Det har blivit pulverdieter, leva bara på knäckebröd, inte äta alls, piller, sjukhusdieten, Lchf och Dukan. Visserligen har jag gått ner i vikt med alla metoder, men jag har alltid gått upp igen när jag tröttnat.

Investera i din hälsa du också!

Ville gå ner med rätt kost och träning

Efter alla dieter bestämde sig Maria för att det kanske var träning och "äta rätt" som var vägen till en sund vikt. Hon gick med i Wellobe och började skriva in allt hon åt i sin dagbok på sajten.

–I början använde jag mig av alla funktioner och antecknade precis allt, både motion och mat. Nu har jag ganska bra koll så jag skriver inte upp något utan använder mig bara av bloggen, som även är min favoritfunktion. Jag tycker allt stöd man får på forumet och genom bloggar är svårt att hitta någon annanstans än hos Wellobe, säger hon.

Från snabbmat till husmanskost

Från att ha levt på chips, läsk, godis och snabbmat ändrade Maria sina matvanor. Men förändringen blev inte så drastiskt som man skulle kunna tro.

–På veckodagarna blir det ofta enklare husmanskost och recept från Wellobe. Jag äter allt men har dragit ner rejält på snabbmaten. Fast då och då unnar jag mig faktiskt något onyttigt också. Det är visserligen bara på helgerna och inte alls i samma mängder som tidigare. Jag njuter när jag äter något som inte är nyttigt och får inte ångest som tidigare.

"Jag rörde mig aldrig"

Träning fanns över huvud taget inte i Marias liv innan hon gick med i Wellobe. Om hon inte var tvungen, rörde hon sig över huvud taget inte. Men allt eftersom matvanorna ändrades började Maria träna. Det blev promenader, styrketräning, spinning och powerwalks. Idag satsar hon mest på löpning.

– Jag springer fyra dagar i veckan nu. Det trodde jag aldrig någonsin att jag skulle klara när jag var större. Jag har verkligen lärt mig att aldrig ge upp, trots att jag haft många motgångar som påverkat vikten negativt. Då har jag tagit mig upp igen och kämpat vidare.

Fixa formen med Wellobe – börja i dag och gå ner 1 kg i veckan.

Minus 65 kilo

I dag har Maria gått ner otroliga 65 kg. Från att ha vägt 145 kg är hon i dag nere på 80 kg. Livet har blivit enklare och Maria är lyckligare än någonsin.

– Efter min viktnedgång känner jag mig yngre i både kropp och sinne. Som överviktig kände jag mig som en gammal åldring på sin dödsbädd. Jag orkade inget och ville inte göra något. Jag har mycket bättre självkänsla – äntligen får jag leva det liv jag alltid velat och hålls inte tillbaka av massa överflödskilon och dåligt självförtroende.

Maria 5 viktknep

1. Låt det ta sin tid. Jag vet att man gärna skulle vakna smal en dag, men så funkar det inte. Hur tråkigt det än låter så går det snabbare att gå upp alla kilon än att gå ner dem igen.
2. Ät var tredje/fjärde timme, då hinner inte sötsuget komma. Detta har hjälpt mig väldigt mycket.
3. Sätt små delmål. 5 kg i taget känns mycket enklare än om man tänker att man ska gå ner 30 kg.
4. Ge aldrig upp! Även om du känner att du inte har motivationen, låt det vara och kom igen imorgon istället.
5. Jag kör på mottot att man kan äta allt men inte alltid. Man behöver inte ge upp det man tycker är gott bara för att man vill gå ner i vikt.

Gå ner i vikt snabbt: Listan med effektiva tips
 

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här