Sara Gillenarp dansade sig ner i vikt i Wellobe.
Sara Gillenarp dansade sig ner i vikt i Wellobe. Foto: Privat.

Dansade sig ner i vikt – i smyg

När Sara hade gått ner sina första 10 kilo belönade hon sig med en danskurs. Idag dansar hon zumba, dancehall och jazzbalett, till reggaeton, street och disco.
– Det händer mycket med kroppen när man dansar, jag har gått ner nästan 21 kilo, säger hon.

Ju tyngre Sara blev, desto jobbigare kändes det. Men hur mycket hon än försökte pendlade hon bara upp och ner i vikt – allra oftast upp. Och när vågen en sommar tillslut visade 120 kilo fick hon sig en riktig funderare.
– ”Vad blir nu nästa steg?” tänkte jag. ”Är jag på väg mot 130 kilo nu eller var någonstans kommer det att vända?” berättar hon.

”Maten har varit mitt stora problem”

Ingenting vänder dock av sig självt, så Sara gick upp ytterligare några kilon. Det var bara det att hon slutade väga sig vid 120, så egentligen var hon nog ännu tyngre. Framåt hösten började hon visserligen träna, men bara lite – och därmed gick hon också bara ner "lite".
– Jag har alltid tränat till och från, det är maten som har varit mitt stora problem. Framför allt har jag ätit alldeles för sällan. Och när jag väl har ätit, har jag både ätit alldeles för mycket och för onyttigt.

JUST NU: En månad på köpet

Lade om kosten

Våren därpå fick Sara nog. Och eftersom hon insåg att hon behövde någon form av hjälp på traven gick hon med i Wellobe – i smyg.
– Först då insåg jag hur dåligt jag hade ätit. Eftersom jag ofta jobbar kvällar och nätter hade liksom hela min dygnsrytm förskjutits. Så med Wellobe började jag äta såväl frukost, lunch, middag som mellanmål på någorlunda regelbundna tider och testade även att laga flera av de kalorisnåla recept som fanns i Wellobes receptbank.

Chockade kroppen – med dans

Ungefär samtidigt hittade Sara också zumban. Det var både jättejobbigt och jätteroligt. Framför allt chockade det verkligen kroppen och vips hade hon gått ner 10 kilo. Sara belönade då sig själv med en danskurs. Det spelade ingen roll att hon både var nybörjare och äldst på hela skolan. Dansa skulle hon...!
– Jag började med dancehall från Jamaica och fortsatte så småningom med jazzbalett, reggaeton, street och disco. Och ju mer jag gick ner, desto mer nya saker vågade jag prova.

Ett nytt delmål

I dag är Sara zumbainstruktör och har skaffat en egen PT som kör ett styrkepass i veckan. Hon har även börjat springa och delta i ett flertal olika motionslopp.
– Det fungerar jättebra. För jag säger "ja" till allt, men har lite svårt att ta tag i saker själv.
Och vad är planen nu?
– Att fortsätta gå ner i vikt. Först var mitt mål att gå ner till tvåsiffrigt. Nu när jag har nått det vill jag gå ner till 85. Och klarar jag det har min mamma lovat att bjuda på en utlandsresa!

Tre fördelar med Wellobe

1) Loggboken
– Är det lite för bökigt ger jag upp, men Wellobes loggbok är jättelätt att använda. Efter ett tag vänjer man sig också vid vad som är vad, så den har hjälpt mig jättemycket.

2) Receptbanken
– Vissa gånger är det jättesvårt att komma på vad man ska äta och det är det lätt att bara hamna i samma gamla spår. Då är Wellobes receptbank jättebra, alla recept visar dessutom exakt hur många kalorier varje maträtt innehåller.

3) Mötesplatsen
– Att kunna prata med andra och få feedback och att blogga är jättepeppande. Därför har jag även haft stor hjälp av Wellobes forum.
Få hjälp igång med DIN viktresa

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här