Läs familjen Andreassons historia.
Läs familjen Andreassons historia. Foto: PRIVAT.

Hel familj gick ner i vikt tillsammans

En dag bestämde sig Frida Andreasson, 30, för att gå ner i vikt. Och när hennes mamma Evy såg hur enkelt det var hade hon inget val.
– Ju fler kläder jag sedan växte ur, desto mer avundsjuk blev sedan även min man Micael.

Evy och Micael Andreasson, 55 och 56, är ett helt vanligt medelålders par bosatt i en fyrarummare i Aspudden i Stockholm. De har tre döttrar, två hundar och ett fritidshus där de ägnar en stor del av sin fritid. Men vad alla inte vet är att de har åstadkommit något alldeles extraordinärt: Tillsammans med sin dotter Frida Andreasson har de gått ner nästan 70 kilo.
– Det är hennes "fel" – eller förtjänst, alltihop. Annars hade jag nog inte brytt mig så mycket, säger Micael Andreasson.
Vill du också gå ner i vikt? Få hjälp igång här

Höll på att ramla av stolen

Frida själv beskriver sig som en riktig "sockerråtta". Hon har alltid älskat att baka, men har aldrig tänkt i termer av kalorier utan bara ätit det hon velat. Vid en hälsokontroll för några år sedan höll hon dock på att ramla av stolen. Vågen visade då 84 kilo.
– Tillslut gick jag med i Wellobe, med målet att gå ner till 65 kilo. Och som tur var gick det väldigt snabbt. Redan andra veckan tappade jag två och ett halvt kilo. Och sedan fortsatte det så med runt 0,8 kilo i veckan, berättar hon.
Evy och Micael såg ganska snart att det började hända något. Och efter drygt sju månader när Frida nästan hade nått sin målvikt, försökte hon få dem att också prova.

JUST NU: En månad på köpet

”Jag fick köpa nya kläder hela tiden”

Evy hade själv varit sugen på att gå ner i vikt ett tag, men inte riktigt fått till "starten". Och egentligen hade hon tänkt börja efter jul, men när Frida bjöd på mat från ett av Wellobes recept med alla kalorier inräknade, gav hon med sig.
– Med sig hade Frida ett specialschema på hur jag skulle äta, så det var bara att börja. Och det är jag jätteglad för. Redan första veckan gick jag ner 3,3 kilo. Sedan rullade det på så och ju fler kläder jag växter ur, desto mer avundsjuk blev Micael. Jag fick köpa nya hela tiden.
– Nej, det var skitdåligt för det blev jättedyrt, skojar Micael, som till slut själv ändå gick med i Wellobe.

Blev av min sin diabetes

Även om Micael var den som provade Wellobe sist – och som mest motvilligt – var det ändå han som skulle ha som störst vinst av det. De senaste tolv åren har han nämligen haft åldersdiabetes. I början räckte det med tabletter, men de senaste sex åren har han regelbundet både behövt injicera insulin och ta blodtrycksmedicin.
– För mig gick det inte lika snabbt att växa ur kläderna, även om jag tappade fem kilo redan första veckorna. I dag är jag däremot helt insulinfri och på mitt jobb har min viktnedgång varit ett stående samtalsämne. Vi killar brukar normalt inte sitta och prata om vikten annars, men i dag är halva personalstyrkan överviktig så alla har undrat hur jag har burit mig åt.

”Det viktiga är att hitta sitt eget sätt”

I dag är Frida för längesedan i mål, men har fortsatt liksom av bara farten. Evy i sin tur har bara 0,4 kilo kvar. Och Micael, som började sist, 3,1 kilo.
Så vad har då varit svårast i att försöka gå ner i vikt tillsammans?
– Tja, Evy har väl ibland varit lite störd på vad jag har ätit kontra vad hon har ätit. "Men herregud, ska du äta jordnötter nu???", har hon utbrustit på kvällarna, säger Micael.
– Ja, det svåraste har nog varit att vi har ätit på tre helt olika sätt. Jag äter lite med ögonen, medan Micael inte är så mycket för grönsaker, så vi har fått laga tre olika maträtter.
– Vi skulle ha behövt ett större kök! skrockar Micael.
– Ja, ja. Det viktigaste är hur som helst att man hittar sitt eget sätt, säger Evy.

Familjen Andreasson bästa tips tillandra familjer

Frida:

Även om man är en familj tycker man om olika saker. Därför är det viktigt att man aldrig tvingar någon annan att äta någonting som han eller hon inte vill. Ska man gå ner i vikt kan man inte äta samma saker. Då gäller det att hitta sina egna favoriter.

Evy:

Jag tycker att det viktigaste är att man planerar, redan när man är i affären. Sedan kan det vara bra att laga mycket mat på en gång och göra matlådor. För förbereder man sig väl ökar chanserna för att lyckas. Kommer man däremot hem och är hungrig blir det mycket svårare att vara konsekvent.

Micael:

Den stora fördelen för oss har förstås varit att vi har gjort allt det här tillsammans. Dessutom har vi fått allt serverat eftersom Frida hela tiden har legat steget före och kommit och lagat mat till oss, och gett oss både matscheman och recept. Sedan håller jag med Frida, det viktiga är att hitta sina egna favoriter. För jag hade aldrig bara kunnat äta grönsaker...!

Kan den här metoden fungera för dig? Kolla här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här