Gänget i Wellobe.
Gänget i Wellobe. Foto: Sofia Yoo.

Kickoff med Mårten Nylén

Så var dagen inne och fyra nervösa, men också förväntansfulla deltagare slöt upp på Wellobe-redaktionen för att påbörja Hälsovinsten i 100 dagar. På plats var även PT:n Mårten Nylén och dietisten Josefine Jonasson samt Wellobes redaktör med papper, penna – och kamera i högsta hugg.

Det låg lite en "första-skoldagen-känsla" i luften när de fyra utvalda Hälsovinsten-deltagarna möttes upp i entrén i Schibsted-huset i Stockholm, måndagen den 7 september. Några hade haft kontakt på Instagram och diskuterat klädval, annars var det första gången de träffades.
– Jag och Fredric möttes upp på Seven Eleven innan, sade 27-åriga Emily Vallin från Lidingö.
– Ja, jag var tvungen att få i mig koffein, sade 42-åriga Fredric Johansson, som åkt tidigt ända från Kalmar. Rebecka Edin, 43, kom i sin tur från Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Susanne Persson, 46, däremot hade fastnat i tågförseningar från Enköping.

Kolla: Allt detta får du som medlem

Lunch med Wellobes-gänget

Ingen fara, dagen började ändå lugnt med lunch med Wellobes-redaktionen. Och dietisten Josefine Jonasson inledde med frågan om hur deltagarna hade laddat upp under helgen.
– Jag åt plommonpaj och massa godis eftersom jag visste att jag skulle hit, erkände Fredric.
– Det misstaget gör många. De bestämmer en dag för när det nya livet ska börja och fram till dess "passar de på" att äta allt som de inte får äta sen. Händer detta en gång är det ingen fara, men det är inte ovanligt att man lessnar på det "perfekta" livet efter några dagar, bestämmer sig för att strunta i det och istället börjar en annan "bättre" dag. Då passar man på igen och plötsligt äter man godsaker och stora mängder annat, fler dagar än man faktiskt inte gör det. Men tänk er att ni sitter i en bil på väg mot Ystad och plötsligt upptäcker att ni är på väg mot Gällivare istället. Vad gör ni då...? frågade Josefine.
– ... Jag vänder och börjar om, svarade Rebecka efter viss betänketid. Övriga nickade.
– Precis, det gör de flesta. Det är på något sätt så självklart när man kör bilen fel att man vänder om. Man åkter inte hela vägen till Gällivare, tar in på hotell och njuter av livet där. Man vill ju till Ystad och kör man åt andra hållet dröjer det väldigt lång tid tills man är framme. Det jag menar är att det inte är kört bara för att ni hamnar fel ibland, däremot blir det jättefel om ni kör hela vägen till Gällivare och stannar där, förklarade Josefine.
Hennes råd var att i stället träna på att, så snabbt som möjligt, försöka hitta rätt igen.
– "Bättre nästan rätt än helt fel", brukar jag säga.

Hela gänget på Wellobes redaktion.
Hela gänget på Wellobes redaktion. Foto: Sofia Yoo

”Med rätt verktyg blir det jättelätt”

Ett annat vanligt misstag är att tro att man ska misslyckas för att man är på ett visst sätt, enligt Josefine. Men ingen är "si eller så" från början, det är någonting man tränar upp.
– Visserligen brukar vi på Wellobe säga att man kan äta allt, men inte alltid. Men man måste också acceptera att alla har olika svagheter. Så tänk efter: Måste du verkligen ha en skål godis hemma? Nej, det måste du inte. Alkoholister har inte vodka. Och undvik ursäkter som "jag tog bara något som fanns hemma". För vem handlar hem det? Planering är väldigt viktigt och underlättar vardagen mer än man kan tro. Öva även på är att tacka nej om du till exempel blir bjuden på fika. Ät inte om du verkligen inte vill ha. Du ska äta det för din skull, inte någon annans. Du kan bara ta ansvar för ditt eget mående och blir någon annan besviken för att du inte äter fikabröd är det faktiskt den personens problem och inte ditt. Är det svårt att tacka nej så prova med "jag skulle gärna ta, men jag avstår hellre”. Och passa på att använda våra verktyg. Att slå i en spik med en skruvdragare är jättesvårt, men har du bara en hammare – alltså rätt verktyg – blir det jättelätt.

Dietisten Josefine Jonasson föreläser.
Dietisten Josefine Jonasson föreläser. Foto: Sofia Yoo

Proffsplåtning med Mårten Nylén

Nästa punkt på agendan bestod i att deltagarna fick rotera: Josefine hade konsultationer, Wellobes medlemsansvariga Denise Rosell gick igenom tjänsten och alla verktygen, och Wellobes redaktör Sofia Yoo intervjuade var och en. Därefter virvlade PT:n Mårten Nylén in.
– Oj vad du är kall om öronen, sade Sofia när de kramats.
– Ja, det är klart, jag har ju sprungit hit! Man måste ta alla tillfällen i akt, vet ni.
Därefter var det plåtning med Josefine, Mårten och proffsfotografen Mikael Gustavsen nere i Aftonbladets studio. Där blev det mycket lek och stoj, och Mårten spred verkligen positiv energi. Sedan rejsade han tillbaka uppför alla trapporna till konferensrummet igen, lagom till sin föreläsning. Bland annat inledde han den med att lista fyra olika utgångspunkter:

  • Allt startar med – "Jag vill"
  • Fastställ ditt individuella utgångsläge
  • Definiera dina målsättningar via delmål
  • Utforma en individuell handlingsplan

Om viljan att våga förändra

I nästa steg ritade Mårten upp en modell han brukar kalla "Balansbordet", med motionen överst, sedan kosten, sedan den mentala balansen och till sist vilan.
– Alla dessa delar är lika viktiga och också lika beroende av varandra, så kapar du ett ben faller hela bordet. Men det viktigaste av allt är att du tar kontroll över ditt eget liv och också förstår att du genom din inställning faktiskt har den kraften. Kanske vaknar du en morgon efter att ha sovit dåligt och så upptäcker du att du inte har någon frukost hemma. Kanske har dina hundar bajsat på golvet och allting känns bara skit. Hur du då väljer att starta den dagen spelar en avgörande roll. Rätt inställning gör allt och viljan att våga förändra. Sedan gäller det förstås att ha roligt också, då blir allt mycket lättare. Men tittar du bara tillräckligt noga kan du hitta leenden i allt: I såväl motionen, kosten, den mentala balansen som vilan.
– Åh, det här var ju jättebra. Jag har nämligen nyss skaffat ett gymkort och tänkte köra igång i morgon, sade deltagaren Susanne efteråt.

Följ @martennylen på Instagram för mer inspiration.
Följ @martennylen på Instagram för mer inspiration. Foto: Sofia Yoo

Pulsband, före-bilder och strategier

Nästa talare på tur var Magnus ifrån företaget "Activio" som kommit för att berätta lite om fördelen med pulsträning. Samtidigt sponsrade han alla fyra deltagare med varsitt pulsband. Därefter avslutades dagen nere i fotostudion igen, där var och en fick ta varsitt "Före-foto".
– Nu är jag skittaggad. Josefine var verkligen "spot on" när hon talade om destruktiva tankesätt. Det är som när jag slutade snusa, då kunde jag stoppa in fyra prillor samtidigt bara för att. På samma sätt har jag kunnat stoppa in fyra Snickers samtidigt bara för att. Och det beteendet är ju helknäppt egentligen, sade Fredric efteråt.
– Ja, min stora svaghet är trevliga kvällar med mousserande vin med tjejkompisarna. Så min strategi kommer bli att föreslå promenader i stället, sade Emelie.
– För mig blir det som att sätta sig i skolbänken igen. Jag är extremt sockerberoende och älskar att gå och fika, så jag måste helt enkelt lägga om min vardag, sade Rebecka.
– Min svaghet är ostbågar. När jag väl har börjat äta kan jag helt enkelt inte sluta. Så min strategi får helt enkelt bli att bara tvärsluta och se till att inte köpa hem det, sade Susanne.
Och vad är drömmen nu, var vill ni vara efter de här 100 dagarna?
– Då vill jag väga 70 kilo och bara ha en mage och en haka. Men det känns jättekul, jag har ju tre sköna och tuffa brudar att slåss mot – eller med, menar jag. Vi är ju faktiskt i samma lag! skrattade Fredric.

Årets deltagare.
Årets deltagare. Foto: Sofia Yoo

Bli medlem i Wellobe du också

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här