Privat

Charlotte: ”Jag har blivit piggare”

För tre veckor sedan träffade vi Charlotte Palmquist, 31, för första gången.

Charlotte Palmquist 31, har alltid känt sig lite rundare än sina systrar och kompisar trots att de oftast ätit ungefär lika mycket och tränat på samma sätt. Visserligen har Charlotte ett par gånger gått ner i vikt men haft svårt att hålla vikten när hon väl gått i mål. För ett år sedan fick hon diagnosen PCOS och då föll en del pusselbitar på plats för Charlotte. PCOS står för ”polycistiskt ovariesyndrom” och är en ärftlig hormonell rubbning som drabbar vissa kvinnor genom att bland annat påverka ämnesomsättningen. Och därför är hälften av alla kvinnor med PCOS överviktiga. Enkelt kan man säga att de som är drabbade av PCOS har lättare för att gå upp i vikt men svårare att bli av med den.

Men Charlotte vill inte skylla på sin diagnos att hon har blivit överviktig utan jobbar istället för att göra det bästa av situationen. Bland annat bygga muskler eftersom kvinnor med PCOS har en ökad mängd testosteron.

Vill du också hoppa på utmaningen? Gör som Charlotte – bli medlem i Wellobe här

Vad har varit svårast dessa tre veckor?

– Att få träningen regelbunden och kontinuerlig. Första veckan gick av bara farten, när man var riktigt pepp efter träningen med Mårten. Sen kom vardagen tillbaka. Det gäller att planera för att få ihop det.

Vad har varit svårast att ändra på när det gäller kosten?

– Jag hade ju hunnit lägga om kosten rätt rejält innan jag visste att jag fick vara med här. Äter så lite kolhydrater som möjligt och försöker äta bra fetter, protein och grönsaker  istället. Det är väl balansgången som är svår, att gå mellan något som liknar LCHF men ändå försöka hålla koll på vad man äter och hur mycket.

Vad har du tränat under dessa veckor?

– Mycket power walks, crosstrainer på gymmet, Mårtens pass och lite försiktig styrketräning.

Har du fått de resultat du förväntade dig?

–Första veckan fick min kropp nog lite träningschock. Då gick jag inte ner många gram. Men då hade jag också stått still ett par veckor innan det. Sen har jag tappat ett kg både vecka 2 och 3 vilket mer går som jag hade hoppats.

Du tränar redan vid 5:30 på morgonen, är det något du tänkte att du skulle göra?

–  Nej, något sådant hade jag aldrig gjort innan detta! Varken haft orken eller motivationen till det. Mina kollegor får lite ångest av min energi. Men det är härligt att få vara den som ger ångest och inte bara tar emot för en gångs skull!

Har du märkt av någon förändring när det gäller dina symptom från PCOS?

– Jag har faktiskt märkt att kroppen börjat ändra beteende lite. Min hy är mycket bättre och andra PCOS symptom har börjat svacka lite, tror jag. Ska bli mycket spännande att se om det stämmer och håller i sig. Men jag måste nog ge det en månad till eller så först innan jag kan vara säker.

Viktminskning denna vecka: 1 kg

Viktminskning totalt: 2 kg

Vill du också hoppa på utmaningen? Gör som Charlotte – bli medlem i Wellobe här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här