Från att knappt kunnat gå hem från bussen till att inte ens bli andfådd.

Marie, 62: Då tog jag taxi upp för backen

Hon orkade knappt med ett tramp på motionscykeln och tog taxi upp för backen för att komma hem.
I dag blir Marie Perman, 62, knappt andfådd.
– Livet är så mycket roligare nu, säger hon, efter att ha lyckats gå ner 42 kilo.

Få tillgång till samma verktyg som Marie

Det var i april 2020, mitt i pandemiutbrottet, som Marie Perman, 62 år, fick nog. Hon hade kämpat mot övervikt och ohälsa så länge hon kunde minnas, men nu skulle vändpunkten komma.

När vi pratade med Marie i mars 2022 var hon färdig med sin hälsoresa. Resultatet: Sänkt blodtryck, mildare artros, bättre flås och en viktnedgång på 42 kilo. I och med det gick Marie från ett BMI på 38 som innebär fetma, till ett BMI på 23 som betyder att hon nu var normalviktig.

Investera i din hälsa du också!

”Nästan lite ledsen”

Nyckeln var att börja logga maten i Wellobe´s app.
– Så här i efterhand är jag nästan lite ledsen att jag inte hittade Wellobe tidigare, det är sån otrolig skillnad på nu och då. Livet är så mycket roligare och lättare nu, säger Marie.

I dag har hon hållit sin nya vikt i över ett år. Marie har fortsatt logga vad hon äter – skillnaden nu är att hon har ett högre rekommenderat kaloriintag i Wellobes app, eftersom hon inte ska gå ner mer i vikt.
– När jag började med loggningen fick snabbt en bild av hur jag behövde äta för att nå mina mål. Jag tog bort rena onyttigheter som fikabröd och godis. Jag drog också ner ordentligt på vitt bröd och ersatte det mörkt bröd med mycket fullkorn. En vanlig måltid bestod nu av massvis med grönsaker, rotfrukter och en bit kött eller fisk. Jag äter egentligen samma sak i dag när jag ska hålla vikten, men har ökat mängden, säger Marie.
Så fungerar vår tjänst

Nödlösningen: Läkerol

– Sen är det absolut så att jag kan slarva lite mer i dag, det tillåter jag mig själv att göra. Är det kalas eller fest så unnar jag mig. Men till vardags håller jag i loggningen. Skulle sötsuget komma har jag alltid med mig läkerol som nödlösning.

Marie har hittat småknep i matlagningen som håller kalorierna nere. Hon steker inte i olja, skippar smöret på mackan och väljer ost med lägre fetthalt, bland annat.
– Det blir lika gott ändå, säger hon.
Nå din målvikt med samma metod som Marie

Vågade inte gå in i simhall

Förutom att fortsätta med loggningen har Marie börjat träna mer det senaste året. Både styrketräning två gånger i veckan i form av roddmaskin och benpress samt kondition i form av promenader, simning och en crosstrainer i hemmet.
– Eftersom jag har artros i knäna vill läkaren att jag rör på mig, och det gör verkligen skillnad. Benen mår mycket bättre. Sen har träningen också att göra med att jag vågar göra mer saker nu, jag tycker allt är roligare. Förr i tiden fanns det inte på världskartan att jag skulle gå in i en simhall, men i dag är det inga problem.

En vardagssituation som symboliserar Maries nya livsstil är när hon ska ta sig hem.
– Det är väldigt backigt, och när jag kliver av bussen är det en jättelång backe upp till mig. Förut tog jag ofta taxi för att jag inte orkade gå, och när jag väl gick fick jag stanna flera gånger på vägen. Jag tog fram telefonen och låtsades att det ringde för att det skulle se naturligt ut. I dag går jag upp för hela backen utan att ens bli andfådd.
Bli medlem HÄR

Namn: Marie Perman
Ålder: 62
Bor: Tumba, söder om Stockholm
Familj: Singel, en vuxen dotter, barnbarn
Sysselsättning: Personlig assistent
Längd: 164 cm
Startvikt: 103 kg
Ny vikt: 61 kg

Det här får du som medlem

  • En personlig veckomeny
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här