Mor och dotter peppar varandra att gå ner i vikt

Lene Brekken, 38, har gått ner 14 kilo och hållit sin nya vikt i många år.
Förra året startade även hennes mamma Aud, 61, sin viktresa.
Och tillsammans har de nu gått ner 29 kilo.

Testa samma verktyg
År 2009 både åt Lene Brekkens dåligt och rökte, men tillslut sade det stopp. Hon var bjuden på nyårsfest, var singel och visste att det skulle komma en kille hon var intresserad av. Hon ville köpa en snygg klänning, men allt hon provade satt illa.

– Armarna var stora, jag var svullen i ansiktet och jag kände mig jättetjock. Jag insåg att jag var tvungen att göra någonting och bestämde mig för att testa Vektklubb (reds. anm. den norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*).
Här är Lenes och Auds norska intervju

Hittade egna knep

För att gå ner så många kilon som Lene har gjort tvingades hon hitta egna knep. Hon började med att väga mat hon gillade. Hon tog även reda på vad som höll henne mätt länge, som hon kunde leva med till vardags. Och till slut blev det en rutin.
– Kanske tyckte min familj och mina vänner att jag överdrev, men jag hade hundra procent fokus, ingenting fick stå i vägen. Och genom att logga allt jag åt och ta tag i min träning gick jag ner 14 kilo, säger hon.
Efter sin viktnedgång har hon sedan hållit sig mellan 72 och 78 kilo. Nyckeln har varit viljan.
– Jag trivs helt enkelt bättre smal. Och är det något jag verkligen vill, så blir jag också motiverad, säger hon.

JUST NU: 50% rabatt

Följde dotterns spår

En tid senare bestämde sig Lenes 60-åriga mamma, Aud Brekken, att följa Lenes fotspår.
– Att Lene verkligen oroade sig för min hälsa gav mig en tankeställare. Nu rapporterar jag min vikt till henne varje måndag, säger Aud, som idag har lyckats gå ner från 111 till 96 kilo.
– Att känna både andningen och kroppen bli lättare och insidan ”renare” är motiverande i sig. Dessutom har min mage inte tålt socker och fet mat innan, men med en sund och balanserad kost mår min kropp mycket bättre nu.
Och även Aud peppar förstås Lene tillbaka.
– Mamma kan säga till mig att jag inte behöver gå ut och springa, men att jag ska byta om, stoppa lurarna i öronen och sedan gå fram och tillbaka mellan brevlådan och soffan. Det känns ju överkomligt, så det gör jag. Och då slutar det nästan alltid i en härlig språngtur, säger Lene.

Har börjat vandra ihop

Förra sommaren åkte mor och dotter på en vandringsresa 1 700 meter över havet ihop.
– Jag vill mer än gärna hjälpa mamma skapa en känsla av ett kroppen är precis så som den borde vara. Jag vet att jag peppar henne och hjälper henne förstå att det absolut inte är något fel med att drömma, säger hon.
På vandringsturerna tar de med bra mat och pausar med jämna mellanrum.
– Vi har alltid kokta ägg, salt, frukt, grönsaker, nötter och lite kött. Detta för att hela tiden få i oss kolhydrater, bra fetter och proteiner i varje måltid. Precis som hemma, säger Lene.

Ser till att njuta

Lene har dessutom blivit duktigare på att välja magra produkter som mättar. Ofta äter hon omelett med grönsaker, keso och ruccola eller naturell yoghurt, frön, nötter och frukt. Hon prioriterar även kolhydrater i form av fullkorn såsom grovt bröd, pasta och ris. Dessutom undviker hon hårt fett och försöker addera någonting grönt i varje måltid.
– Men kanske viktigast av allt, så ser jag till att njuta ordentligt av varje tugga, istället för att slänga i mig allt på en gång, säger hon.

Lenes tips: ”Sätt din drömvikt”

Aud tycker annars att den stora utmaningen ligger i det sociala samspelet med andra. Exempelvis kan det vara svårt att undvika kaloribomber utan att behöva berätta för alla att man försöker gå ner i vikt. Fredagsfikat på jobbet är ett sådant exempel.
– Där är det kollegorna och stämningen som är trevlig, inte nödvändigtvis själva fikat. Så egentligen är det fullt möjligt att äta yoghurt istället. Och det är absolut värt det.
– Ja. Sedan måste ju inte människor bli smala för att bli vackra. Är du glad i dig själv blir du vacker. Vill du däremot gå ner i vikt tycker jag att en bra idé är att sätta en drömvikt som mål och då inte bara 10 kilo om det egentligen är 20 kilo du vill gå ner, för det är ju drömvikten du ska sträva efter. Sedan ger dig Vektklubb (i det här fallet Wellobe) de verktyg du behöver. Och mår du bra och har en vilja att nå dina mål kommer du att klara dem, säger Lene.
Bli kvitt DIN övervikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här