Åsa innan hon inledde sin resa med Wellobe och idag.
Åsa innan hon inledde sin resa med Wellobe och idag. Foto: Privat

”Så här kan jag leva resten av livet”

När hon upplevde att vården inte tog hennes hälsoproblem på allvar tog Åsa Kihl, 54, tag i saken själv.
Nu har hon gått ner 33 kilo med hjälp av Wellobe.
– Det har gått fort för mig men det är verkligen inte nödvändigt. Det här är hållbart, så här kan jag leva resten av livet, säger Åsa.

Få tillgång till samma verktyg som Åsa

Våren 2021 hade Åsa Kihl, 54 år, bestämt sig för att göra något åt sin övervikt. Efter att ha “jojobantat” flera gånger tidigare i livet letade hon nu efter en metod som skulle fungera på sikt.

Hon upplevde tröstätande i kombination med sockerberoende som boven i dramat.
– Men när jag lyfte det här med mina läkare fick jag inga verktyg för att lyckas, de lyssnade inte. Det var då jag förstod att jag behövde hitta en väg själv, säger Åsa.

JUST NU: En månad på köpet

”Det har bara löpt på”

I stället för att få hjälp av vården blev hon medlem i Wellobe. Efter ett par tuffa första veckor förstod Åsa att hon hittat ett sätt som funkar.
– Efter det har det bara löpt på. Jag gjorde inga jättekonstiga förändringar och äter mat som jag tycker om. Jag har bland annat snöat in på soppor som jag gör storkok av och fryser in. Grönsaker, potatis, lök och buljong, det är perfekt.

Det som Åsa framför allt ändrade på när hon gick med i Wellobe var att äta betydligt mindre godis, choklad och andra sötsaker. Det har gett resultat, i dag är hon fri från sitt sockerberoende och kan ta en pepparkaka utan att äta mer. Hon har också ändrat sin måltidsfördelning.
– Jag har aldrig varit en frukostmänniska, men alltid ätit det ändå. Det har levt kvar från barndomen, att man “måste” äta frukost. Men nu har jag insett att jag inte alls behöver det. Jag äter min soppa till lunch, och sen en ordentlig middag, oftast vanlig husmanskost.
Så fungerar vår tjänst

Fått mindre ont

Åsa väger och loggar det hon äter i Wellobes app för att inte gå över sin rekommenderade kalorinivå. Hon kan utan problem unna sig något extra gott ibland, men ser då till att göra utrymme för det.
– Man lär sig mycket när man börjar logga och verkligen ser vad man stoppar i sig. Jag hade alltid trott att jag fick i mig för mycket kolhydrater, men jag insåg fort att jag snarare nästan åt för lite av det, men för mycket protein.

Åsa har artros i ena knät och anpassar sin motion därefter. Hon började gå korta promenader runt kvarteret hemma i Västervik, och kunde sedan gå längre rundor. Men i somras sa knät ifrån igen, och hon tvingades återigen dra ned på det.
– Jag blev faktiskt jättebesviken. Tidigare sprang jag en hel del, så det är väldigt frustrerande att vara begränsad. Så jag har fått tänka om och börjar se det positivt nu. Jag rör mig så mycket jag bara kan, och ju närmre jag kommer min målvikt desto mindre ont har jag i knät. Jag tror det kommer bli bättre.
Nå din målvikt med samma metod som Åsa

Enklare än hon trodde

Sedan starten den 25 april har Åsa mildrat sin artros, kunnat sänka dosen blodtrycksmedicin och gått ner 33 kilo. Och det har gått mycket lättare än vad hon trodde.
– Jag har mycket mer energi nu. Jag är gladare och piggare. Och nej, jag behövde inte vända upp och ner på livet eller äta mat jag inte vill ha. Jag har hittat ett sätt som funkar, inte bara för stunden utan på sikt.
Bli medlem HÄR

Tre hälsotips från Åsa

 1. Fortsätt äta saker du tycker om, det är bara då det blir hållbart i längden
 2. Gör inte alla förändringar direkt, ta det lugnt och ta ett steg i taget. Du måste inte börja tokträna.
 3. Håll i! Misslyckas du en dag, lyckas nästa dag! Små snedsteg är ingen katastrof.

Namn: Åsa Kihl
Ålder: 54
Bor: Västervik
Familj: Tre vuxna barn och många husdjur
Sysselsättning: Språklärare på högstadiet
Längd: 168 cm
Startvikt: 117,9 kg
Väger nu: 85 kg
Målvikt: 70 kg (BMI under 25)

Det här får du som medlem

 • En kostplan
 • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Dina framsteg i grafer och tabeller
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Tillgång till alla våra träningsprogram
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här