Bra helgsnacks om du vill gå ner i vikt.
Bra helgsnacks om du vill gå ner i vikt. Foto: Getty Images/iStockphoto.

Snacks att äta om du vill gå ner i vikt

Helg och dags för pizza, chips och läsk – eller?
Testa lite fräschare helgmat och snacks med färre kalorier.
Här är några lätta recept och tilltugg, för dig som vill gå ner i vikt.

Det är synd att helgmys allt oftare bara kopplas ihop med frosseri. För är ditt mål att gå ner i vikt kommer det bara skapa skuldkänslor och ångest. I alla fall så länge du ser fredagsmyset som ett obligatoriskt måste. Men är det verkligen det? Nej. Du bestämmer precis själv vad som är ”mys” för dig och inte. Det kan vara minst lika trevligt att köpa hem lite fräscha råvaror och laga en god, nyttig middag med tända ljus. Och vill du sedan fortsätta myset i soffan framför en film och ha något att snacksa på, ja då finns det lösningar för det med. Vill barnen äta godis? Jamen låt dem, det är ju inte de som ska gå ner i vikt. Kan du inte låta bli att äta av deras snacks? Jamen gör det, men se i så fall till att njuta. Som medlem i Wellobe* får du äta allt du vill, så länge du gör det med kontroll. För att skapa en hållbar livsstil som man kan leva med, tror vi att man måste få äta allt – bara inte alltid eller i obegränsade mängder.

Nå din målvikt med oss!

Tips på nyttiga snacks

Ursäkten att ”fredagsmyset och snackset är för barnens skull” tycker Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe, inte riktigt håller. Hennes tips är att:

1. Portionera upp chips, popcorn eller godis i små skålar. I en gemensam skål märks det nämligen inte hur mycket var och en verkligen äter. Så, ta helt enkelt en egen skål och bestäm dig för att inte äta mer än så.

2. Skära upp färska frukter istället för traditionellt helgsnacks. Barn gillar faktiskt frukt och det kan både de och du äta väldigt mycket av utan att få skuldkänslor. Dessutom får man sitta och pilla med något en bra stund och många gånger är det kanske egentligen är det man är ute efter, på fredagsmyset.

3. Skära upp saftiga grönsaksstavar av exempelvis morötter, gurka, paprika och selleri. Doppa i lite vanlig lättkeso eller rör ihop en annan god, lätt dipp till. Det är ett perfekt och enkelt snacks som funkar både i soffan och som tilltugg före en middag.

Läs även Lista på nyttiga snacks

Läs även

Det här kan du äta framför TV:n

Kan jag spara kalorier till helgen?

Kan jag äta mer på helgerna?

Bästa och sämsta snackset

Recept på nyttigt snacks till helgen

Lista på nyttigt snacks

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här