Vilken frukost ska man äta om man vill gå ner i vikt?

Välj rätt müsli, bröd och yoghurt

Att veta vad man ska äta till frukost för att gå ner i vikt är lätt.
Ju färre kalorier, desto bättre... Eller?
Nej, inte alltid. Här lär vi dig även att läsa det finstilta.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här

Den som vill gå ner i vikt lär sig snart att läsa innehållsförteckningar. Små, små bokstäver som berättar… ja vadå? Vad är viktigt bland all information egentligen? De flesta kommer aldrig längre än till första raden – kalorierna. Det är ju dem man vill åt. Eller?
– Det är absolut inte bara kalorierna som är viktiga, utan vad man får för dem, säger Josefine Jonasson, dietist och expert på Wellobe.

Hur mätt blir du?

För det första måste man tänka på vad ett livsmedel väger. En mjuk brödbit väger mer än en bit knäckebröd, eftersom allt vatten är borta från knäckebrödet. 100 gram mjukt bröd är alltså inte direkt jämförbart med 100 gram knäckebröd. Sedan och framför allt måste man tänka på hur mycket mättnad varje kalori ger. Det är här man kan ha nytta av att läsa vidare i innehållsförteckningen. – Protein är det som ger mest mättnad per kalori. Man får prova sig fram förstås, men man kan ha det i bakhuvudet, tipsar Josefine Jonasson.

Både bra och dåliga

Vad gäller kolhydraterna kan de vara både bra och dåliga. Socker är kolhydrater som inte ger några nyttigheter och ingen större mättnad, medan fullkorn och surdeg också är kolhydrater, som ger massor av nyttigheter och bra mättnad. På många livsmedel, till exempel müsli och bröd, kan man läsa hur mycket av kolhydraterna som är sockerarter. Ju mindre desto bättre. Däremot finns det ingen anledning att helt undvika socker.
Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här

Fokusera på fibrer

– Socker i sig är inget farligt. Bröd som innehåller mycket fibrer kan också innehålla lite tillsatt socker. Men man vinner mer på att välja ett fiberrikt fullkornsbröd än att välja ett vitt bröd utan tillsatt socker, säger Josefine Jonasson.
Mängden fiber står också i innehållsförteckningen och ger en fingervisning om vilken mättnad brödet ger. Men man kommer långt genom att bara titta och känna. Leta efter fast konsistens, surdeg och hela frön och kärnor.
– Fluffigt, vitt bröd innehåller ibland färre kalorier än fullkornsbröd, men det mättar inte lika bra. Man kan lätt stoppa i sig sex rostade vita mackor på morgonen, men sex danska rågbröd går nästan inte att få i sig. De ger mer mättnad per kalori.

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här