Forskning visar att de som vågar experimentera och äta mer varierat både har lättare att såväl hålla sin vikt som att gå ner i vikt.
Få hjälp att nå dina mål – som medlem
Skulle du våga testa namn som ajvar, ceviche eller chimichurri på tallriken? Eller håller du dig hellre till köttfärssås och spaghetti eller köttbullar med potatis och brunsås? Är du den förstnämnda typen är det bara att gratulera. Enligt en studie från Cornell Food and Brand Lab är det bättre att äta en rik variation av ovanliga livsmedel. De som experimenterar och har en äventyrligare inställning till mat har nämligen bättre förutsättningar att såväl hålla som att minska midjemåttet än de som håller sig till en mer liksidig kost, skriver MåBra.
Undersökningen genomfördes i USA med 502 kvinnor. Och de som ätit mest varierat och inkluderat lite ovanligare mat som seitan (en slags glutenbaserad köttersättningsprodukt), kimchi eller polenta i sin kost, ansåg sig både äta nyttigare och vara mer fysiskt aktiva än de som hade en mer ensidig och traditionell kost. De resultaten är intressanta, menar forskarna, och tyder på att man både kan hålla och gå ner i vikt – utan att behöva begränsa sig eller gå på stränga dieter.
Få tillgång till våra recept
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.