Foto: Getty Images. 5:2-dieten är en form av periodisk fasta – som kan ge flera gynnsamma effekter.

Så fungerar 5:2-dieten

Fasta i två dagar – och ät som vanligt resten av veckan. Kanske är det just därför 5:2-dieten, en form av periodisk fasta, har blivit så populär. Här förklarar vi mer.

Vill du testa 5:2 dieten och få hjälp med upplägget? Bli medlem i Wellobe
Namnet 5:2 kommer av att man äter som vanligt fem dagar och fastar två dagar i veckan det vill säga en typ av periodisk fasta. Och många är de som menar att metoden har gett en snabbare viktnedgång än andra – vilket i sin tur påverkat hälsotillståndet positivt.

– Med kontroll över sin vikt kan man bidra till att minska risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Man kan få bättre blodfett, blodsocker och blodtryck, säger Kerstin Brismar, professor vid Karolinska Institutet.
Hon är en av flera läkare som rekommenderar 5:2-dieten och tror att metoden är här för att stanna.

Nå din målvikt med oss!

5:2-dieten kan hjälpa till att bibehålla muskelmassa

– En del kollegor var skeptiska i början när de trodde att det bara var någonting som journalisterna hittat på, men efter att de nu har förstått att det faktiskt finns bra samband med dieten har de ändrat sig, säger hon och menar att metoden också följer just Wellobes grundidé: Att minska ­kaloriintaget och få i sig en bra kost.

Det finns även en hel del forskning som talar för metoden, från USA och Storbritannien, där man hållit på ett tag. Bland annat har man sett att de som följer 5:2 behåller sin muskelmassa i högre grad, samtidigt som de blir av med lika mycket kroppsfett. Fördelen med det är att större muskelmassa hjälper till personerna i fråga att fortsätta förbränna kalorier, även när de bara sitter still eller sover.
Testa 5:2 dieten? Svara på våra frågor och se om det passar dig

Wellobe gör 5:2-dieten enkelt

Kerstin Brismar tror att många svenskar skulle tjäna mycket på 5:2-dieten. Framför allt eftersom de flesta kan genomföra den. Med vårt 5:2-program blir det dessutom ännu enklare:
– Du väljer själv vilka dagar du vill fasta, hur mycket du vill gå ner i vikt och hur lång tid det får ta, säger dietist Josefine Jonasson.
– Programmet räknar sedan ut hur många kalorier du har att göra av med varje dag och föreslår olika menyer som ska passa. Under fastedagarna begränsas matintaget till 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man. Och övriga dagar får du äta desto mer, säger hon.

Programmet håller dessutom alltid koll på hur mycket kalorier du stoppat i dig och hur många du gjort av med.

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Caroline Hougner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här