Testa 5:2 dieten? Svara på våra frågor och se om periodisk fasta är något för dig.
Testa 5:2 dieten? Svara på våra frågor och se om periodisk fasta är något för dig. Foto: Getty Images/iStockphoto

Testa om 5:2-dieten kan fungera för dig

Har du provat otaliga bantningsmetoder, men har svårt att hitta någon som fungerar på lång sikt? Då kanske periodisk fasta enligt 5:2-metoden kan passa dig. Svara bara på påståendena nedan och få svar direkt.

Vill du testa 5:2 dieten? Bli medlem i Wellobe

JA

Du vill gå ner i vikt. Så länge du inte frossar i mat och tar igen alla "förlorade kalorier" de fem "vanliga" dagarna ska den här metoden fungera. Ett normalt kaloriintag är cirka 2 200 kalorier per dag för män och 2 000 kalorier för kvinnor (på Wellobe är rekommendationen något lägre). De flesta som provar orkar dock ändå inte äta så mycket.

• Du är ute efter en hållbar livsstil och inte en snabbfix. Periodisk fasta gör att de flesta tappar i vikt och får bättre värden. Men börjar du äta som tidigare igen kommer kilona tillbaka och dina värden försämras ganska snabbt igen, så 5:2 är verkligen inte bara en tillfällig diet utan en metod man bör införliva på lång sikt.

• Du vill kunna äta samma mat som innan. Det betyder såklart inte att du ska vräka i dig skräpmat, fikabröd och sötsaker om du är lagd åt det hållet. Däremot kan du unna dig lite mer de dagar som inte är fastedagar.

• Du står ut med att vara hungrig då och då. Tidvis kommer du att vara jättesugen under fastedagarna, i alla fall till en början. Men håller du bara ut dämpas de känslorna med tiden. Vanligtvis dämpas hungern fjärde gången som kaloriantalet minskas.

Du har dåliga värden för kolesterol, insulin, blodsocker och/eller blodfetter. Läkare som har granskat 5:2-metoden hävdar att periodisk fasta på kort sikt har en bra effekt på olika blodvärden. Och det i sin tur minskar både risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Du vill minska din risk för att få Alzheimers. Tyvärr finns det inga större studier på människor som visar att deltidsfasta gör att vi slipper allvarliga sjukdomar. Däremot finns det försök som har gjorts på djur som visar att periodisk fasta gör att det bildas nya celler i hjärnan.


Du vill minska din risk för att få cancer. Även om detta inte går att bevisa, finns teoretiskt en del som talar för att 5:2 kan minska cancerrisken. Periodisk fasta minskar nämligen halten av hormonet IGF-1 (Insulin-like growth factor 1) vilket får cellerna att dela sig långsammare och istället reparera sig själva.

Vill du testa 5:2 dieten? Bli medlem i Wellobe

NEJ

✘ Du har eller har haft ätstörningar.

✘ Du lider av någon form av sjukdom. Även vid infektioner är det en bra idé att hoppa över fastedagarna.

✘ Du lider av epilepsi.

✘ Du är under 28 år.

✘ Du är gravid eller ammar.

Ju fler "JA", desto säkrare kan du vara på att 5:2 dieten borde passa dig. Får du däremot fler "NEJ" bör du kanske prova någonting annat.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!


Prova vårt 5:2-program du också

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här